Ako stavať základy domu na ílovitej pôde?

Ahojte, prosím skúsených stvbárov o radu ako postupovať pri stavbe základov domu na ílovitej pôde. Ideme stavať nepodpivničený bungalov 17x9 m - podložie je íl - je treba pod betón dávať štrkové lôžko, alebo liať betón rovno na hlinu? Kto máte skúsenosti raďte prosím.
Odpovedať
Ja som uplny laik, ale co som pocula... My staviame na Ciernej vode a tam je vysoka spodna voda a myslim ilovita poda. Dajte si na to pozor. Nam zavcasu vykopali zaklady, ked este bola spodna voda vysoko a potom sa dlho cakalo, kym to klesne. Odcerpanie vody pomohlo na par hodin, takze nebolo mozne do takeho niecoho liat beton. Kym sme cakali, erodovala poda a na spodu sa vytvorilo bahno. Takze bahno bolo treba vynosit, cele vysypat strkom a utlacit. Problem je, aj ked vam zacne prsat, tam je okamzite voda a dlho trva, kym sa strati. Nam tam vykopali aj drenazne jamy, ale nepomahalo nic. Takze ak mate podobny stav, urcite na spodok strk. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Treba to konzultovať s Vašim projektantom! Držal by som sa jeho rád – veď nakoniec on za to zodpovedá. Íl a voda je veľmi zlá kombinácia – íl sa potom správa ako špongia. Odporúčam oddrenážovať pozemok a okolie domu – v prípade vysokej vysokej spodnej vody – sme raz riešili u zákazníka zakladanie nie na základových pásoch, ale na vyarmovanej základovej platni. 100% istota – no nie lacná sranda.
Odpovedať
Ak sa nedržíte hesla že "tehla je tehla" tak potom sa dá stavať aj bez základov. Ľahké stavby nepotrebujú základy. Úspora je minimálne pri základoch 60€/m2
Odpovedať
Profilova fotka
zdenislav....ale ryja ide stavat bungalov,a podlozie nieje zrovna najidealnejsie,takze tie zaklady su alfou-omegou celej stavby,musia byt naozaj dobre,tu sa nesetri,naopak,co si situacia vyzaduje tam treba dat,ak by to bolo moc zle z podlozim a vysokou spodnou vodou,tak radsej urobit namiesto zakladovych pasov celu platnu.Takze dom nieje lahka stavba,to nieje pristresok pre auto.mame tiez vysoko spodnu vodu,treba dvihnut platnu aj na 3 rady salovacich tvarnic nad urovnou zeme.Ved ak sa teda nedrzite hesla ze tehla je tehla,dom staci urobit aj z polystyrenu,oblepit lepiacou paskou,na strechu igelit a da sa byvat...Uspora 60 €/m2 teraz ale potom nevycislitelne nasledky.Takze len to nie.
Odpovedať
Súhlasím so smrlakom,my sme na tom boli tak isto,pre ryju sú najdoležitejšie dobre urobené základy a doska.To bolo volakedy pred 50-timi rokmi,že sa nedávali základy.
Odpovedať
Súhlasím s vami v dome s polystyrénu by som tiež nebýval :) A základy pod murovanou stavbou sú najdôležitejší prvok statiky. Ja som moju poznámku smeroval na to že sú aj iné riešenia ako murovaný dom. Dokonca aj pre statiku a váhu domu nieje tehla najlepším riešením. Ak by to ale musela byť tehla vybral by som si tú najtenšiu možnú iba kvôli statike a izolačné schopnosti by som nechal na izolačné materiály
Odpovedať
To je v poriadku,ale ona potrebuje vedieť ako tie základy dobre a kvalitne urobiť.
Odpovedať
Chcem ukázať na to že dobré riešenie nie je vždy tam kde ho hľadáte. Pripravujem výstavbu 12 bytového domu. Pozemok si vyžaduje pilotáže. Kvôli tomu že sú to navážky zo stavebného odpadu zavezené zeminou. Pod murovnú stavbu vysokú 4-podlažia by to bol finančný zabijak. Preto sme zmenili masívnu stavbu na ľahkú a problém s podložím už nieje môj problém.
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes sa uz môze beton liat aj na zhutneny vykopany zakladovy pás,niekedy to lôzko môze viac uskodit,ako pomôct.my sme davali,ale nie strk,alebo makadam pretoze ten môze v nepriepustnej pôde ako je il vytvorit vlastne drenaz,zberne miesto kde sa voda bude zlievat,tak sme davali taku šutolinu,uzabovat a bude o.k.Nejak blizsie radit,ako urobit tie zaklady,ci iba pasy,alebo betonovu platnu sa moc neda ked nepozname situaciu,treba konzultovat so statikom na mieste.
Odpovedať
Štrkový podsyp sa dáva vždy do základovej ryhy cca 10 cm, aby podložie bolo rovné, odporúčam širšie základové pásy cca 90cm a vyarmovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?