Ako spraviť terasu..

Dobrý deň, idem si pre radu začíname stavať domček a neviem sa rozhodnúť ci terasu v predu a vzadu vybetonovatvs platnou alebo len vyložiť zamkovou.. Co je lepšie?
Odpovedať
1
2
Pripájam fotk spodného podlažia, omylom som tam supol vrchné..
Odpovedať
Tu teda je
Odpovedať
Profilova fotka
My mame vybetonovanu terasu a dlažbu. Myslím, že rozdiel medzi zámkovou a betónovou je v cene, inak záleží od toho, čo sa páči tebe.
Odpovedať
@maiyky beton
Odpovedať
Ďakujem za rady.. Betónovali ste terasu rovno pri platni alebo ste dorabali dodatočne?
Odpovedať
@maiyky naj hned
Odpovedať
@maiyky Lepšie je to, čo vám vyhovuje. Ja napríklad betón nemusím. Mne vyhovuje pár dlaždíc, na to hodené dielce z ušlatilého dreva 4 ks 2x1m a veľa kríkov a stromov okolo, vytvárajúcich útulnú atmosféru. Ale voľakedy sa mi tiež zdalo, že všetko treba vybetónovať a vytrávnikovať.
Odpovedať
Mozes betonovat ihned ku domu, ale musis pocitat s finalnou vyskou podlahy a o tolko zdvihnut terasu oddelenu 10cm xps.
Odpovedať
Čiže terasu oddeliť xps neliat to ako celok?
Odpovedať
tiez ma to zaujima, ci to spajat s domom hned ale to vznikne tep most nie? ze k zakladom dat 10cm eps a tak zaliat terasu? Dakujem
Odpovedať
@stefan222 Okrem tepelného mostu tam musí byť aj dilatácia, terasa bude inak sadať a bude mať iný tepelný režim ako dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@maiyky my sme dorábali. Zvacsovali sme terasu do L-ka. Fotky mám v albume. Jedna vec, ktorá ma napadá ako rada, že pokial by ste dávali potom na betón dlažbu tak v mieste kde sa spája pôvodná platňa s novou terasou nám dali namiesto špáry silikon v rovnakej farbe ako špáry kvoli tomu aby to neskor neprasklo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
A ešte som zabudla, že medzi pôvodnú a novú terasu sme dávali tepelnú izoláciu
Odpovedať
Dorabal som z dovodu tep.mostu a zaroven volnej ruky pri zmene rozmerov comi velmi pomohlo. Pozor na detail pri vstupe do domu. Dlazba na xps nie...
Odpovedať
my terasu nejdeme robit zatial. v projekte sa presuvali terasove dvere a teraz rozmyslam, ci ju nechat obdlznikovu alebo potiahnut do tvaru L. zatial nie sme rozhodnuti a este chceme studnu, tak je zatial viac miesta na pozemku.
Odpovedať
@dusantt preco nie dlazba na xps? Ti v tom mieste praskla?
Odpovedať
@maiyky Tu si pozri postup výstavby našej terasy. https://www.modrastrecha.sk/blog/chro...
Odpovedať
@rkorba nepraskla. Len ma ludia pred tym varovali a myslim si ze nieco na tom byt moze napr z dovodu ze ak ten xps nebude na pevnom bode tak moze klesat (preslapat asi nie kedze 120kg clovek roznesie na 1cm grese svoju hmotnost na velku plochu co xps da v pohode). Len som nemal ren pevny podklad pod xps
Odpovedať
@dusantt tak potom som kludny, lebo mam polozeny xps na xps :-)
Odpovedať
Dlažba na betóne vždy časom povolí, pod dlažbu sa rokmi dostane vlhkosť a odmrzne. Ale možno to bude až keď vás už nebude baviť a budete ju chcieť vymeniť.
Odpovedať
@ernesttyukos poznam x ludi co maju absolutne odflaknute lepenie na terce/buchty a dlazba drzi, aspon 95% ak dlazbu nalepis kvalitne a das 100% kvalitne sakrovacku, idealne epoxid, tak ako sa tam ta vlhkost dostane? este ak tam mas HI, ako sa tam ta vlhkost vezme?
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos my sme dávali najprv hydroizolačnú stierku, cez to sa voda nedostane
Odpovedať
@dusantt Šak píšem že rokmi, voda si nájde vlasovú dierku a pomaly si ju zväčšuje.
Odpovedať
No my ideme robiť betónovú a dlažbu na terče pekne aby ostali medzery. Voda strecke pod dlažbu a nebude terasa zbytočne moc mokrá a aj z bazéna voda bude stekať dole a nebude sa držať na dlažbe. Žiadne špárovanie ani lepenie. A v prípade opravy alebo ťahanie elektriky alebo vody úplne v pohode pod dlažbou je miesta až až keďže tam budú dosť vysoké terče.
Odpovedať
Nejako takto
Odpovedať
Nejako takto
Odpovedať
@dusantt ako by si riesil diletacie na betonovej platni terasy ktora bude mat cca 70m2 a bude na nej celoplosne nalepena velkoformatova dlazba? Ked zapracuje beton, tak ti prve co odide bude skarovacka a je to jedno ci cementova, alebo epoxydova =-)
Odpovedať
@rkorba dal by som dialtaciu pod skarovacku, nic ine mi nenapada, mozno este mapatex... tak mozes dat silikon do polovice vysky skary a na to dat epoxid.. sice popraska, ale mohlo by zostat funkcne co sa tyka vodotesnosti.. podla toho, ako velmi sa to pohne..
Odpovedať
@dusantt fakt som si neni isty tymto pocinom nastastie ma to caka az na buduci rok tak snad dovtedy daco vymyslim. PS podklad bude strkove lozko, na to folia a zaliate betonom, cize uplne vynechavam hydroizolaciu.
Odpovedať
No tak mam s toho hlavu v smútku... Ale tak niečo snáď vymyslime aby dobre bolo 😉
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?