Ako mam zateplit pivnicu?

Ahojte. potrebujem radu ako zateplit pivnicu ktrora bude služit ako garáž a kotolna. Tak ako je na prvom obrazku alebo druhom. Druhe riešenie sa mi zda lepšie koli tomu že nebudem musiet šalovat zakladove pásy a nebudem ich kopat tak napresno. Dakujem za každu radu a nazor.
Odpovedať
xps bude o hrubke 6 cm a eps 10 cm. dt-čka 30. obvodove mury ytong lambda 375
Odpovedať
Ta stena, co bude prihrnuta zemou je z DT30? Ak by si mal xpsko so zubom, tak nevidim problem dat to do vykopu, to by bolo optimalne, otazne je to, ci to ma vobec vyznam. Tie hrubky izolacie (podlaha 10 a stena 6) a kombinacia s lambdou sa mi nepozdavaju.. V roku 1992 som robil cez prazdniny na stavbe v Nemecku a tam uz vtedy izolovali neobyvany pivnicny priestor 10cm polystyrenom.
Odpovedať
Ja tam ties neplanujem byvat. Len taka mensia dielna kotolna a maly sklad. Treba to zateplit aj ked to je v zemi? A pri vstupe by ste to ako riesili?
Odpovedať
Profilova fotka
Servus Vlado, ak si spravne pozrel rez, tak na prvom aj druhom máš naznačenú v úrovne spodného základového pásu vloženú drenáž v štrkovom lôžku. Tá je veľmi dôležitá. Takže otázka, či zateplit, alebo nezateplit je zbytočná. Drenáž tam v svojom záujme dať musíš a to či to už potom zateplíš alebo nezateplíš netreba riešiť. Budeš to mať vykopané a zatepli to! Takže aby som to zhrnul Nešpekuluj a urob to presne tak, ako ti to navrhol projektant na prvom obrázku. Taktioež nezabudni na správnu hydroizolaciu, bud lepenka alebo PVC folia (lepsie riesenie) no a skladba steny je potom nasledovna - nopova folia (bublinky dovnutra) - XPS (moze byt PERIMETER EPS- je to lacnjsie ako XPS - je nenasiakave EPS a pri obvodovych stenach v zasype nie je potrebná taká požiadavka na pevnosť tlaku. TAk že do stien do zásypu to môžeš dať, ušetríš nejaky ten peniaz.) - hydroizolácia - DT Good Luck :-) marcus-sk
Odpovedať
Diki za radu s tym polystirenom. S tou drenskou mi to je jasne akutat tam nedam geotextiliu iba ju doplna obsypem makadamom doplna.ale neviem neviem ci sa mi to podari dat az dole na same dno zakladovych pasov.
Odpovedať
Profilova fotka
@hudakvladimir Co tyka drenaze, tak velmi dolezite je obalit drenaznu ruru geotextiliou - zabrani vniknutiu malych frakcii do potrubia a jeho naslednemu znefunkcneniu. Takze ked obalis aj to lozko geotextiliou, nemas co pokazit. Rolka geotextilie stoji cca 60 EUR (100 m2). Mozeme ti to dodat,, ak to nemas kde kupit. marcus-sk
Odpovedať
Viem ze to stoji par eur. Pocul som nazor ze aj geotextilia sa moze casom zaniest. Ked sa mi zapcha drenaska tak ju len precistim hadom no ked geotextilia tak je to v haji.
Odpovedať
Ak by si tam mal vela vody, tak je dobre urobit aj na tie drenazky revizne sachty. Obalene drenazne rury mozes ulozit na strkove lozko, ja som dal asi 2cm strku frakcie 4-8, tak mam istotu, ze vaha makadamu nezatlaci drenazky tak lahko do rozmocenej pody. Nezabudni vsak dat silnejsiu geotextiliu aspon 300ku medzi stenu vykopu a makadam, moj otec to neurobil a po 15 rokoch sme sa strasne narobili pri vyberani makadamu, ktory bol dost zaneseny zemou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?