Ako kúpiť kvalitný a lacný betón?

Lacný a kvalitný betón. Ako kúpiť kvalitný a lacný betón a nenechať sa pritom ošklbať ? Napadla ma myšlienka, že každý kto stavia dom, potrebuje kvalitný, ale nie drahý stavebný materiál. Pritom veľa dodávateľov sa s nami rado hrá, na slepú babu. Vraj vysoká kvalita si žiada aj vysokú cenu. Cenu spoznáme hneď pri objednávke, ale o kvalite betónu sa presvedčíme až po vytvrdnutí. O zárukách ani nevravím. Je to zdanlivo neriešiteľná situácia. Myslím si, že by bolo možné všetky problémy odstrániť, ak by sme si založili akési voľné záujmové spoločenstvo. Verím, že každému z nás je jasné, že každý dodávateľ jedná inak o zákazke na 45 až 80 m3 betónu a inak o zákazke na 900 m3 betónu. Ak by sme k tomu pridali aj stavebné železo (roxor) a betónové šalovacie tvárnice, boli by sme pre každého dodávateľa, veľmi zaujímavý zákazník. Viete si predstaviť tie výhody? Pritom by nás to nič nestálo. Internet a klávesnicu máme, rozum tiež a tabuľka excel, je tiež už samozrejmosťou. Tak kto sa pridá? (ja by som bol centrálou aj zadarmo)
Odpovedať
1
2
Zdravim. Zaujimava myslienka. Kedze planujeme tohto roku tiez zacat stavat v okoli BA, tak by som sa pridal.
Odpovedať
drzim Ti palce 8-)
Odpovedať
Nejak nechapem, k comu viedol prispevok. Co bolo jeho cielom? Dik za vysvetlenie. ;-)
Odpovedať
lepra: držíš mi palce. Možno som trochu menej chápavý, možno predpojatý a tak by som sa rád uistil, či to bolo myslené úprimne, alebo ironicky. .................................................... skorpionka34, dúfam že to nepatrí mne, ale lepre.
Odpovedať
priatel : ok, k tomu drzim Ti palce ... chces vybavit lacnejsi beton, pre komunitu, ktora pokryva cele Slovensko, co je od teba sice pekna uslachtila myslienka, avsak podla mna nerealna ... preco?? ... . neexistuje firma, ktora 100% pokryva cele slovensko, je tu sice par gigantov ako napriklad Zapa, INS, Unibeton , lenze v kazdej pobocke tej istej firmy maju ine ceny, kedze beru prisady a plnivo z inych miest, pripadne su inak vzdialene od dodavatelov , cize nevies zarucit rovnake podmienky pre kazdeho zaujemcu na tejto stranke, za dalsie ked budes objednavat beton, ako zarucis ze kazdy kto ma zaujem naozaj vyplati objednany tovar, ako ustriehnes 10-20-50 roznych stavieb ... nehovor mi, ze si budes po veceroch robit tabulky a harmonogrami, co, kde, komu o kolkej? ... musel by si dat tomu vsetkemu nejaku pravnu formu, si myslis, ze ti da niekto 900m3 betonu bez dokladu? alebo dph? mal by vobec dodavatel zaujem vrhat sa do takehoto rizika? ... je rozdiel ked renomovane firma zoberie 900m3 betonu a berie beton pravidelne ako ked zoberie 900m3 zopar pozbierancov /sorry za vyraz/ z netu, ktorych uz v zivote neuvidi ... za posledne chces byt centralov a dokonca zadarmo ... cize si A. uplny ludomil, nemapravitelny romantik co kladie blaho blizneho nad vsetko okolo seba, alebo za B. myslis len na seba a chces vsetkych vyuzit ... tak ja neviem, .... Drzim Ti palce 8-)
Odpovedať
lepra: nie je účelom hľadať a riešiť problém, ktorý nie je, len preto, že ty si ho vytvoríš (vymyslíš). Možno sa len nechápeme. Tak že: bod č.1 "Komunita, ktorá pokrýva celé Slovensko" Myslím, že aj taká komunita sa dá rozdeliť do menších regionálnych podľa betonárok. bod č.2 "Neexistuje firma, ktorá pokrýva celé Slovensko" Nikto ju v tomto prípade nepotrebuje. bod č.3 "Rovnaké podmienky pre každého záujemcu" Je jasné, že v Košiciach nebude rovnaká cena ako v Bratislave. Vždy to bude v Bratislave lacnejšie, ako v Košiciach, lebo tu je lacnejšia ťažba štrku a dostupnejší cement. Pointa je v tom, že nebude platiť nikto pri Bratislave viac, ako napríklad 50 €/m2 a v okolí Košíc viac, ako napríklad 65 €/m2. Podstata je v tom, že nebudeme slepá baba, ktorú každý skúsi ošklbať. bod č.4 "Tvoriť a zabezpečovať harmonogram" To je starosť nádejného dodávateľa. On sa bude musieť prispôsobiť, inak ho nahradí konkurent. Je tu iná doba, ak si si nevšimol. bod č.5 "900 m3 betónu" Čo to je 900 m3 betónu? Pre bežnú betonárku (nie gigant) je to čiastočné naplnenie kapacity na pár dní. Je to trebárs 200 domiešavačov na 5 dní. To je 40 fúr na deň. Ak by sme to chceli naplánovať na 8 týždňov, je to 5 fúr na deň. To znamená, že v niektorý deň 10 - 15 fúr a niekedy aj nič. bod č.6 "zopár pozbierancov" z netu Ak by bolo tých pozbierancov z netu napríklad 50 s priemernou potrebou na jednu stavbu 80 m3, je to 4.000 m3 betónu. Po 65 €/m3 je to 260.000 € a po 55 €/m3 je to 220.000 €. Rozdiel je len 40.000 €. Ty si myslíš, že sa nenájde podnikateľ s betonárkou, ktorý by o ne stál? Myslíš si, že tu sú ešte také stavebné firmy, pre ktoré 40.000 nič neznamená? Ja poznám aj také, ktoré pred dvomi rokmi, nad zákazkou so ziskom 160.000.000 Sk, mávli rukou, s tým že majú ziskovejšie. Tak že 160 miliónový zisk by bol stratou, lebo za tu dobu urobia zákazku so ziskom 350 mil. Sk. Dnes majú ľudí na ulici a radi by zákazku za 20.000 € zisku. Je iná doba.
Odpovedať
ok, si king ... drzim Ti palce 8-)
Odpovedať
Nechápem prečo takto reaguješ. Čítal som tvoje reakcie v téme heluz a detto. Tak isto dotknuté reakcie. Ak ľuďom pasuje lepšia cena z Maďarska, kupujú tehlu z Maďarska. Ak iným vychádza lacnejší betón z Poľska, kupujú z Poľska. Sú to ich zarobené a ťažko ušetrené peniaze. Ak to majú na hypotéku, budú to oni splácať a na splátky dva krát zarábať a dva krát šetriť. Čím menej tým lepšie. Čo je na tom divné?
Odpovedať
Niekto je tak ochotný že chce množstevnú zľavu pre celé Slovnesko :-)
Odpovedať
Nie pre celé Slovensko, len pre nás. Pre tých, čo sa pridajú a budú ochotní kúpiť len lacnejšie. To znamená, že nebudú ochotní platiť viac, ako je nevyhnutne potrebné. Ostatní nech platia, koľko si dodávateľ zapýta. Je to ich vec.
Odpovedať
Hm,,keby to bolo tak jednoduché och joj,,,:-)))
Odpovedať
Priatel, teba som myslela. Akoze chces "vybavit" zlavu pre vsetkych stavbarov, dajmetomu na tomto fore tak, ze si vsetci hromadne objedname ,napr. beton z jednej firmy a tym padom dostaneme uzasnu zlavu? Spravne som pochopila? Ak nie, vysvetli. Tak nam bude treba na buduci tyzden zabetonovat platnu, tak kde sa mam hlasit? ;-) :-p ....to je utopia, nemyslis? Preto som pisala, ze nechapem...
Odpovedať
Článok sa načítava...
A este poznam aj takych par jedincov, ktori popri stavani,napr. Galerie v Ke si postavili vlastny dom...toto vysvetlenie nepotrebuje a ani ja nemienim nikoho sponzorovat.....pretoze ludia vedia byt velmi sikovni :-)
Odpovedať
skorpionka34 Je to jednoduché. Predstav si, že potrebuješ na budúci týždeň zabetónovať platňu. Predpokladajme, že nebudeš miešať na dvore a tak sa poobzeráš po betonárke v okolí. Určite si nájdeš aspoň dve. Zistíš si podmienky a vyberieš lepšiu ponuku. Predpokladám, že dostaneš ponuku, ako zákazník v tiesni. Pritom si neuvedomíš, že v tiesni sú hlavne dodávatelia. Pre nich funguješ, ako slepá baba a tak sa obaja pokúsia ťa čo najviac ošklbať. Ty si zákonite vyberieš toho dodávateľa, ktorý sa odváži nasadiť menej. Výrobca betónu vie presne koľko stojí vyrobiť kubík betónu a za koľko sa predáva. Ty vieš len za koľko sa kupuje. Ty vieš porovnať len sumu 70 €/m3 so sumou 68 €/m3, ale výrobca vie porovnať aj sumu nákladov na m3 betónu (napríklad 58 €/m3) s predajnou za 68 €/m3. Vie že rozdiel je 10 € a vie že pri cene za 70 € je rozdiel 12 €. On vie posúdiť, či chce zarobiť ponúknutých 8 €, alebo nezarobiť požadovaných 12 €. Následne aj jeho konkurent začne viac zvažovať, či by mu nebolo dobrých aj 6 € na kubíku, ak nemá žiadne euro na kubíku. ................................................................................................. K tej poznámke, že hromadne si objednáme: Myslím, že predbiehaš udalosti. Najskôr sa informuješ a dohaduješ o podmienkach obchodu. Teraz už nemáš možnosť posúdiť, ako na tvoju požiadavku bude dodávateľ reagovať, lebo si v časovej tiesni. Ak by nás napadlo spojiť sa skôr a naplánovať si dodávku betónu podľa vlastného harmonogramu stavby, napríklad pred dvomi mesiacmi, ľahko vieme posúdiť podmienky medzi sebou a na základe vedomostí sa presúvať od konkurenta, ku konkurentovi s dodatočnými požiadavkami. Takto sa stane z dodávateľa slepá baba, lebo on nevie, prečo je jeho konkurent u vás úspešnejší. Nezostane mu iná možnosť, ako skúsiť ponúkať lepšie podmienky a dúfať, že získa objednávku.
Odpovedať
Profilova fotka
az na to, ze priemerne zaklady su okolo 40-50m3, nie 80...to uz na 900m3 musis zdvojnasobit pocet ludi, teda by sa muselo zozbierat 18 ludi....a to chcem vidiet KDE?! :-D najlepsie funguje zasada, ze si vypytas cenove ponuky po okoli, potom zistis, kde je najlacnejsia doprava a tym supnes najmensiu ponuku, ze chces za beton takuto sumu a chces to bez papiera, co je dalsich 19% dolu....preto sa treba vyhybat gigantom a hladat "rodinne" betonarky 8-) drzim palce tebe aj tym 18-tim popri ktorych si ty postavis zadara dom :-D
Odpovedať
hanka_apríl, asi nechápeš pointu spoločenstva. My budeme spoločne len zdieľať informácie. Možno aj tie o dph. Nebudeme spoločne nakupovať. Na rozdiel od teba nebudeme fungovať, ako slepá baba. Spoločenstvo informácií sa môže rozrásť aj na informácie o ostatných nákupoch a firmách potrebných na stavbe domu. Ľudia na stavbu kupujú aj: železo ťehlu zárubne a dvere a okná omietky a zateplenie krov a krytinu kúrenie a dlažbu a inštalácie a oplotenie a a a a a a ---------------------------------------------------------------------------- Možno až tak ďaleko nedovidíš, ale aj za týždeň tu bude ďalší piatok (bude to 14.mája 2010).
Odpovedať
Profilova fotka
aha lebo ty si napisal "každý dodávateľ jedná inak o zákazke na 45 až 80 m3 betónu a inak o zákazke na 900 m3 betónu" a to ma viedlo, zjavne k mylnej, predstave, ze ideme zadavat zakazku spolocne a nie si len spolocne zdielat informacie o tom, kde kolko stoji beton.... myslela som, ze sa bude dat viest s tebou konstruktivna debata, pretoze ja sa zhanam po betone a budem ho potrebovat asi az tak za 3 mesiace, takze tvoj system slepej baby na mna, pls, neaplikuj.... v podstate som tu jedina osoba, ktora bola s tebou ochotna na tuto temu debatovat a rozvijat ju a ta ma nazves kratkozrakou a v podstate hlupou, hoci ma ani nepoznas, nevies, co viem, ake mam vzdelanie a skusenosti a posudzujes.... spravas sa ako poistovak.... :-p
Odpovedať
Trošku ideme od témy, ty si mi napísala, že sa chcem na pár ľuďoch nabaliť a postaviť si zadarmo dom. nereagoval som Ja som ti napísal, alebo chcel poukázať na fakt, že po základoch logicky nasleduje ďalšia činnosť a že to treba vidieť v súvislostiach. Kto nevidí je krátkozraký a treba ho upozorniť na schodík. Hlupák to neberie, zdrbe sa zo schodov a ešte ma zdrbe, že sa zdrbal. Čo by si povedala na omluvu a ponúknutý zmier hanka_apríl. Ospravedlňujem sa ti za môj pokus o folklór. Jaro
Odpovedať
Profilova fotka
takze ospravedlnenie prijimam.... a ako si to teda predstavujes s tym betonom? lebo ak mi niekto dokaze zohnat beton (samozrejme komplet aj s dovozom - na betonpumpu si nepotrpim) za menej ako 3 000 eur na cca 40-50m3, tak mi je jedno, ci si popri tom postavi zadara nieco sam....
Odpovedať
Dobre hanka_april, tak skúsme na začiatok vyriešiť tvoju požiadavku. Daj požiadavku na konkrétne dve betonárky a ja dám podobnú požiadavku na tie isté betonárky. Následne zhodnotíme, kto čo u koho dosiahol a dojednal. Založíme neverejnú databázu a budeme pokračovať. Čo ty na to?
Odpovedať
Profilova fotka
ok, ked budem mat ponuky, dam vediet....
Odpovedať
No a na ktoré dve betonárky mám dať požiadavku ja. To budeme riešiť až po funuse?
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja planujem sa popytat aspon na 4, co mam vo vyhlade, tak ked si povedal len dve, tak som myslela, ze len potom dve najvyhodnejsie.... ok, tak ked sa rozhodnem, ze idem to obiehat, tak dam vediet....mam este cas....stavebko v nedohladne.... 8-(
Odpovedať
A co povies na cenu 1250 Sk (sorry za koruny) za m3 aj s dopravou? :-p
Odpovedať
Profilova fotka
a to kde take maju? :-.
Odpovedať
No, priznam sa , ze neviem. V tom ma prsty moj manzel a jeho kamarat, ktory vie na koho sa obratit :-D Takze mily Priatel, urcite to myslis dobre, ale ked ma clovek ludi v spravnej chvili na spravnom mieste, tak sa da vsetko...
Odpovedať
Profilova fotka
no tak uvidime, ako pochodim :-D ja sa tiez spolieham (ako som pisala vyssie), ze to nejak uhram, tak potom (si) porovname :-D
Odpovedať
skorpionka34, píšeš že nevieš, že to manžel a kamarát, a keď máš ľudí na správnom mieste, dá sa všetko......ak ich nechytia? Ja som mal predstavu, že ak stavať a obchodovať, tak podľa pravidiel trhu. Aj keď uznám, že každá vec má na trhu inú hodnotu. Hodnotu má aj úplatok, aj dph a aj každý druh tovaru. Tovar je možné zaraďovať do rôznych kategórií. Poznám aj delenie na darovaný, kúpený, kradnutý, pašovaný, dražený a rôzny iný. Vždy sa jedná o cenu dohodou. A čo poviem na cenu 1250 Sk/m3 ? Jedine že je veľmi, ale vééľmi výhodná. Za 180 € fúra betónu je lepšia ako za fúru makadamu. Nuž čo dodať. Vystačíte si sami. Nechápem prečo do tejto témy potom prispievate. (hlavne že hanka sa necíti dotknutá)
Odpovedať
Myslým, že by bolo vhodné túto tému očistiť od nevhodných príspevkov, ktoré sú dosť mimo zadanú tému. Čo vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
a ved co si dotknuty zase ty? tak sa len chcela pochvalit, ako dobre nakupili a ze cez okluky sa da vyjednat vselico a ze znamosti su viac ako toto "spolocenstvo" (teda zatial sa my dvaja skor mozme nazyvat komickou dvojicou) :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?