Zo starej vyschnutej studne zberná nádrž na dažďovú vodu

Ahojte, napadla ma taka myslienka ze by som si mohol spravit zo starej vyschnutej studne (foto este s vodou) zbernu nadrz na dazdovu vodu. Ako je vidiet na foto, studna je obdlznikova rozmer 75x113cm hlbka 7m. Predstavujem si to tak ze pouzijem beton co neprepusta vodu, spravim s tym dno a medzery na bocnych stenach aby som si vytvoril akokeby uzavretu nadobu. Pumpa je stale funkcna, vedel by som potom s nou tu dazdovu vytahovat. Myslite ze by to bolo realizovatelne? Pripadne nejake napady a navrhy, myslienky.
Odpovedať
Profilova fotka
Fungovať by to malo, akurát si treba dať záležať na tej vodotesností, inak voda bude odchádzať preč rovnako ako tá čo tam bola predtým.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kuukoo1:

Ahojte, napadla ma taka myslienka ze by som si mo…
@kuukoo1 aj my to máme spravené, máme tam staihnutú dažďovku zo strechy. Nič sme neupravovali. Máme to asi 7 rokov. Problém sme mali pred mesiacom, keď bola dažďová smršť a nestíhala odtekať, pri rini sme mali gejzír. Úprav si ju tak, keď bude plná, aby ti mala kde pri vrchu odtekať. Hľbku máme podobnú, máme ju trochu širšiu 2x2m. Je v miernom svahu pod domom. Môj muž mi namontoval aj elektrické čerpadlo. Naša nebola celkom suchá, bolo tam dačo vody.
Odpovedať
Čaute, len, aby ste vedeli dávať dažďovú vodu do studne je zakázané, aj keď je už sucha.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aron1121:

Čaute, len, aby ste vedeli dávať dažďovú vodu do…
@aron1121 ako som pisal chcem z toho spravit nepriepustnu nadrz v zemi tym padom to uz nebude studna. Cital som ze aj staze zumpy si ludia spravili na dazdove nadrze a ta je tiez z nepriepustneho betonu.
Odpovedať
ano, mozes pouzit vodotesny beton alebo hydroizolacnu stierku, ktorou prekryjes dno a boky. ale pozor, stary mur moze pracovat a casom praskat, takze by som odporucala dat aj nejaku hydroizolacnu foliu alebo flexibilnejsi material, ktory bude lepsie znasat pripadne pohyby. aj ked beton neprepusta vodu, medzery medzi tehlami alebo kamenmi mozu robit sarapatu.
Odpovedať
Za mňa určite realizovateľné, len by som si možno zavolal niekoho skúseného na posúdenie statiky tej studne, nech sa do toho nepúšťaš zbytočne, ak by bola narušená. ale inak super recyklácia priestoru 👍
Odpovedať

@kuukoo1 máte dojem, že spodná voda je málo kontaminovaná?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@kuukoo1 máte dojem, že spodná voda je málo konta…
@foox treba citat text s porozumenim. Nemam zaujem nic kontaminovat, len chcem vediet nazory inych na moj napad. Vdaka za Váš.
Odpovedať

@foox treba citat text s porozumenim. Nemam zauje…
@kuukoo1 text prečítaný s porozumením, blbý nápad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@kuukoo1 text prečítaný s porozumením, blbý nápad.
@foox nemam rád hádanky a nič nehovoriace "múdre" a nedokončene vety ....tak sa laicky opýtam: ak správne chápem ,tak keď pustím dažďovu vodu do studne tak kontaminujem spodnú vodu,ale keď padá dážď a voda vsakuje to zeme tak už je to ok ? .....// nevravím už o trativode do zeme// správne som to pochopil? ďakujem za vysvetlenie . 😏
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mato981:

@foox nemam rád hádanky a nič nehovoriace "múdre…
@mato981 spravne si to pochopil pretoze jednotlive vrstvy zeme zaroven funguju ako biologicky filter.
Odpovedať

@mato981 samozrejme, že je tam citeľný rozdiel ... Pri klasickom daždi hovoríme o "infiltrácií cez pôdny profil" ktorý sám o sebe vodu veľmi výrazne filtruje ... Pôda zadržiava rôzne druhy "znečistenia", mikroorganizmov, pesticídou ale aj živín (napríklad dusík) ... Koncentrácia "kontaminantov" je výrazne nižšia ... Keď dažďovú vodu privedieš do spodnej napriamo, celý tento proces filtrácie si odstránil, takže prichádza ku kontimanácií pôdy ... Je úplne v pohode možné, že nejaký jeho sused má vŕtanú studňu, z ktorou zásobuje celý dom ... Voda má dobrú kvalitu a nepotrebuje ju dodatočne upravovať ... Takýto "sused" o pár desiatok metrov môže týmto spôsobom jej kvalitu znížiť ... V každom prípade, táto polemika je bezpredmetná, ak sa z tejto studne spraví naozaj vodotesná nádoba ... Vtedy k žiadnej kontaminácií prichádzať nebude ... No bude veľmi záležať na "realizácií" tejto myšlienky ... Ak sa to naozaj spraví len "tak" že sa na spodok vyleje vodotesný betón a niečim sa pretrú spoje, tak sa o nejakej 100 percentnej vodotesnosti môžeme baviť naozaj len ťažko ...
Odpovedať
nikdy tymto sposobom nedosielite nepriepustnost. Vsetko to pracuje, ked bude vody v nadrzi malo a pridu lejaky, tak bude voda tlacit zvonka dnu. Ked nadrz bude plna, bude to tlacit zvnutra von. Zamzanie nepriepustnym betonom je pekny napad, ale podla mna nemozne spravit z toho nepriepustnu nadobu. Naidealnejsie riesenie je podla mna nechat zvarit rukav z jazierkovej folie. Kedze bude v studni, vydrzi tam roky, kedze nanu nebude posbit UV ziarenie.
Odpovedať

@mato981 ako čítam, vysvetlenie si už dostal, nemám čo dodať, možno iba, že by to mohlo byť aj za hranou nejakého zákona
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

nikdy tymto sposobom nedosielite nepriepustnost. …
@mduro19 jazierkova folia tiez neni zly napad, este ma napadlo potom ten beton natriet hydroizolacnou vrstvou.
Odpovedať
Profilova fotka
to fakt je zakazane zo starej studne spravit zachytnu nadrz? Mate k tomu nejaky legislativny podklad? Sa pytam len cisto zo zvedavosti ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...

@kuukoo1 aby vodonepropustny beton fungoval musi byt ve vrtve vetsinou okolo 20-30cm. Navic vy potrebujete izolaci jak na pozitivni tak negativni tlak(vetsina nateru neda). Za me asi nejlepsi udelat izolaci z PE/PVC.
Odpovedať

@kuukoo1 Napadlo mi, že by sa to dalo urobiť z kanaliz..rúr o priemeru 50cm dať ich vedľa seba dno zavariť vodotesne spustiť do studne... Takto by si to mal 100% tesnosť..No ale, to nie je tiež lacná vec...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

to fakt je zakazane zo starej studne spravit zach…
@sissik ano, pretoze dazdova voda moze znecistit podzemne zdroje vody
Odpovedať
Toľko starostí pre šesť kubíkov vody? By som to zasypal a kupil použité ibc z bazošu a prepojil ich, už by som to za ten čas, čo sa tu vypisuje, mal dvakrát zožraté. Koľko ťa vyjde tá hydroizolácia nakoniec? Ako to budeš čistiť, neposkodíš ju pri čistení? Baví ťa vexlovať ručne pumpou mesto kalového čerpadla v ibc? (zo siedmich metrov už potrebuješ iné, drahšie čerpadlo)... no že vás to baví.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Toľko starostí pre šesť kubíkov vody? By som to z…
@kejsix " Baví ťa vexlovať ručne pumpou mesto kalového čerpadla v ibc?" Chcel si zašportovať...😀
Odpovedať
ja by som si nechal na mieru urobit nadrz a vlozil ju tam a obsypal
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

to fakt je zakazane zo starej studne spravit zach…
@sissik pretoze nemozte kontaminovat priamo podzemne vody dazdovou vodou...
Odpovedať
Dnes som narazil na toto https://www.facebook.com/share/r/1Aed... https://www.jezirka-izolace.cz/clanky...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Toľko starostí pre šesť kubíkov vody? By som to z…
@kejsix no zapratat si dvor 6 ibc kontajnermi zase mne príde ako riadna hlúposť ,väčšia ako poriešiť tu studňu😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chozze69:

@kejsix no zapratat si dvor 6 ibc kontajnermi zas…
@chozze69 No keď na to nemáš miesto, tak potom samozrejme máš pravdu. Ale dajú dať aj "na seba".
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?