Zmena farby travnika

Ahojte, posledny septembrovy tyzden som zasial novy travnik v kombinacii so startovacim hnojivom. Travnik vzisiel pekne, samozrejme na jar bude potrebne dosievat. Avsak posledne 2 tyzdne na viacerych miestach zacal menit farbu na svetlo zelenu. Poda je vsak dostatocne vlhka, samotna trava nie je zoschnuta. Vsimol som si vsak, ze travnik v niektorych miestach kopiruje rozvody, ktore sa nachadzaju pod jeho povrchom, napr. trativod, zavlazovanie, ale tieto svetle miesta sa nachadzaju aj mimo tychto rozvodov. Ako riesit danu situaciu?
Odpovedať
Profilova fotka
prefarbi tie miesta na tmavo zelenu :))))))
Odpovedať
Profilova fotka
@user skúste poslať foto tažko takto určiť o čo sa jedná...
Odpovedať
@marvikgarden Pravdepodobne sa jedna o chlorozu. Aplikoval som zelenu skalicu v pomere 0,5 kg na 16 l vody a po necelom tyzdni sa vracia travnik k povodnej farbe.
Odpovedať
@marvikgarden Po 3 týždňoch sa opäť objavujú fľaky na trávniku. Celoplošne som aplikoval zelenú skalicu. Na niektorých miestach to zabralo, na iných vznikli dokonca čierne fľaky na tráve. Ako prinavrátiť tráve pôvodnú farbu?
Odpovedať
Profilova fotka
@user nema ta trava v tych flakoch take cervene vyrastky na koncoch ?
Odpovedať
@majkoj Červené ani nie, skôr vyzerá ako vyschnutá, resp. spálená. Pôda je dostatočné vlhká a samotné rastliny nie sú suché.
Odpovedať
@user A to chceš mať v decembri trávu ako v júni? Veď už mrzlo, tak nečakaj, že bude sýto zelená. Na jar zvertikutovať, pohnojiť a bude ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@user mam podobny problem, ale u mna to je tzv. Cervena nitkovitost. Trava je akoby sucha a na konci rastu take cervene nitky, to je huba.
Odpovedať
@user pozri si fotky v mojom albume. Máme asi to isté. Neviem či to nechať do jari tak, alebo to ešte teraz niečím postriekať
Odpovedať
@monika1202 Podľa fotografií to vyzerá rovnako. Ako ste tento problém riešili?
Odpovedať
práveže zatiaľ nijako. Hľadám nejaké riešenie. Neviem, či to len pohnojíme jesenným hnojivom, lebo sme nehnojili, iba pri siatí štartovacím hnojivom. Ale ja čo som pozerala tak je to asi antraknóza, tak to by sa malo postriekať nejakým fungicídom asi Bumper 25 EC, len neviem či sa to teraz v decembri môže.
Odpovedať
Profilova fotka
@user @monika1202 a nemoze to byt zimou? Tiez sme siali v septembri a mame rovnaky problem. Robit s nim pravdepodobne nic nebudeme, uvidime aky bude na jar...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj kvoli tomu planujem zasiat lucnu zmes. Vraj su monokultury nachylne na choroby, nechcem kvoli tomu striekat kazdu chvilu. Zatial som uplny amater.
Odpovedať
ja ked som pracoval v UK..tak sme mali podobny problem avsak islo ,,RHIZOCTONIA SOLANI,(skvrnitost travnika) castejsie som prevzdusnoval travnik a pouzit fungicid s ucinou latkou chlorothalonil, iprodione,..v lete sme vyzivovali travnik draslikom....v niektorych castiach rastla huba..ale je mozne ze sa jedna o ,,antraknoza ,, ako bolo hore uvedene..
Odpovedať
Profilova fotka
@user moze to byt spalene od hnojiva na niektorych miestach..... polieval si dostatocne, ked si pohnojil? niekolko dni, az kym sa hnojivo nerozpustilo??
Odpovedať
@mino1985 ak je to tá antraknóza, tak by si odporučil ešte teraz postrek? Alebo to nechať tak a počkať do jari?
Odpovedať
..podla mojej skusenosti som napadnute miesta postriekal fungicidom a nechal tak cez zimu,pretoze az je koren travnika napadnuti uz mu niet pomoci ale fungicid aspon zabrani sirenie ..a v jari travnik vyhrabat-vertikulac.hrablami...este ja som robil aerofikatorom ide o hlbsie prevzdusnenie travnika dosypat kremicitym pieskom pre lepsie ovzdusnenie travnika a taktiez aj zastavenie plesni..kde chyba trava dosiat odolnym osivom proti plesniam. .ide tiez o to ako ste napriklad hnojivo rozsypavali rucne?,alebo vozikom ..,mne sa stalo ze som daval rucne a bolo niekde viac flakov....taktiez treba aby na travniku nebolo listie zo stromov ktore tiez neni dobre robia sa plesne ..v jeseni som prihnojoval travnik nizkym obsahom dusika a viac draslika ktory je dobry na koren a samozrejme som robil zaciatkom jesene vertikulaciu..teraz uz je neskoro ...pockat do jari...To je vsak moja prax a taktiez UK je trosku ine podnebie ..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Travnik som pred zimou nepokosil. Dorastol do priemernej vysky cca 12 cm. Chcel by som ho na jar pokosit, najlepsie v dvoch etapach. Mam zopar otazok k dalsej uprave travnika: -v travniku rastie v niektorych castiach burina, kedy mozem aplikovat postrek, pred alebo po koseni - kedy mozem aplikovat hnojivo, travnik nie je rovnomerne sfarbeny - kedy dosiat travnik? - kedy zacat s vertikulaciou travnika?
Odpovedať
a aky travnik je najkrajsi? uz sa pomaly chcem informovat ze potom aky zasadim, ci ste si to davali nejakemu zahradnikovi robit?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?