Zanedbaný pozemok za záhradou

Zdravím vás, rada by som sa spýtala,či máte nejaké informácie ako riešiť našu situáciu. Za našim pozemkom sa nachádza pole,ktoré donedávna bolo riadne využívané (kukurica,jačmeň...,siali, kosili,orali...)Tento rok je však úplne zanedbané,prerastene burinou ktorá likviduje aj našu záhradu,alergenne buriny siahajú do výšky 2 metre,nehovoriac o tom,ak je vietor, všetko fúka rovno nám. Nechceme mat betónový plot aby bolo po probléme, o nás plot sa riadne staráme,aj postriekame burinu z vonkajšej strany ,kosime ale uznajte, je to márne. Ak pôjdeme riešiť našu situáciu s obcou,ako sa vieme obhájiť, nejaký zákon? Keby je to súkromný pozemok, tak áno,tie treba udržiavať ale takto,keď je to kvázi všetkých a zároveň nikoho? Ďakujem vopred za odpovede.
Odpovedať
v prvom rade by bolo najlepsie, ak by vas stazujucich a dotknutych bolo v podstate co najviac, kedze si myslim, ze sami ich len tak k nieco proste neprinutite
Odpovedať
@dudko12 áno,to je pravda...týka sa to asi 5 záhrad...ale vsetko ľudia nad 60,ktorí ani nevychadzaju von...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od veronikavevika:

Zdravím vás, rada by som sa spýtala,či máte nejak…
@veronikavevika JA tomu nerozumiem. Odsťahuješ sa vedľa poľa a očakávaš, že tam niekto bude udržiavať parkovú zeleň? Ak je to pole a niečo sa tam pestovalo, tak je to súkromné vlastníctvo. A vždy to bude niekoho vlastníctvo, neexistuje, že je to všetkých a nikoho. Komu patrí to pole? Ak nevieš, pozri do katastrálnej mapy. A čakať, že to bude niekto pravidelne udržiavať je naivné. A chodiť sa sťažovať na MU, že na poli rastie burina je smiešne. Ja mám pole z 3 strán. A z kadždej strany 2 metrový betónový plot. Nikomu sa nesťažujem, že za plotom rastie burina, či pestujú kukuricu, či behá traktor s pluhom, či hrkoce kombajn. Za plotom mi chodia aj srnky...
Odpovedať
@veronikavevika väčšinou sa posiela podnet na obec a oni vyzývajú vlastníka. Vlastník/nájomca/správca má predchádzať výskytu a šíreniu hlavne určitých druhov burín. Vedia presné paragrafy aj zákony a ak sa nekoná, postupujú to na okresný úrad, ktorý môže udeliť pokutu. Ak sa doteraz obhospodarovávalo, tak sa niečo muselo stať, že nevyužívajú tú pôdu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nemas pravdu zo zakona si povinny aspon 2krat rocne pokosit 😉
Odpovedať
@chrobak7 presne takýto názor som nepotrebovala,evidentne ste to nepochopili.Pekny deň vám prajem
Odpovedať
V katastri je to parcela E rozdelená na 1134 častí...ma to asi 21 vlastníkov,takže kvázi neodkupitelne...my by sme to aj kúpili, lebo je to taky usek naozaj za 5 záhradami,dali by sme tam orechy napr. Ale ozaj,najať si právnika aby to vybavil? A áno,naozaj sa muselo niečo stať, lebo na jar tam aj zaslali a zrazu nikde nikoho a je z toho džungľa...
Odpovedať
@veronikavevika a prečo sa teda nejdeš spýtať na družstvo? Čo s tým má mať akože obec? A teda je to zasadene alebo to nie je zasadene, je to cele pole alebo len pas 10m?
Odpovedať
@veronikavevika Legislatíva uvádza: Zákon č. 220/2004 o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy § 3 Starostlivosť o poľnohospodársku pôdu (1) Každý vlastník poľnohospodárskej pôdy (ďalej len „vlastník“) alebo nájomca a správca poľnohospodárskej pôdy (ďalej len „užívateľ“) je povinný a)..., b)predchádzať výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch, ak osobitný predpis2b) neustanovuje inak, Môžeš podať podnet na MU, ktorý môže vyzvať vlastníka. Ak tam je ale viac vlastníkov, tak sa skôr na to každý vybodne.
Odpovedať
@zipsuliak, a prečo kosiť? ak pre získanie dotácií musí sa meniť v čase výška porastu to ide i spásaním, @palo18 nevlastní to družstvo ale kopa nezistených vlastníkov @veronikavevika pokús sa nájsť aspoň jedného vlastníka,mnohí ani netušia že niečo vlastnia, spôsobilo to znárodnenie,po reštitúciách sa o to nemohol uchádzať, ak sa nikto nehlási k vlastníctvu prepadá to v prospech obci a môžeš časť získať
Odpovedať
@duzu jeej fakt tak ako 98% obrábanej poľnohospodárskej pôdy.
Odpovedať
Najjednoduchšie by bolo vykopať rigol pred plotom na vašom pozemku do úrovne v ktorej sa tiahnu korene ak ta burina ide ku vám korenovým systémom, dať roxory ako keď sa stavia a zaliať betónom aj trochu vyššie a môže to byť aj múrik na sadnutie alebo kvetináče tam dáte. Prípadne ak burina ide vzduchom a bývate pri poli tak iba prehodnotiť zámery čo mať na záhrade a namiesto pestovania vybudovať niečo iné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@veronikavevika podobný problém len s tym, ze pri mne je nevyužívaný pozemok cez rok 2m najroznejsia trava /burina neostáva mi nic ine len 2-3x do roka kosim od plota 4m pas na cudzom pozemku. Mam klasické pletivo nad betonom som ani neuvazoval a myslim ze proti naletovej burine ti to nepomôže tak ci tak.
Odpovedať
@zipsuliak ibazeby nie 🙂 kazde vyuzitie polnhospodarskej pody ma svoje pravidla aj uhor aj neproduktivna plocha. Btw. Nova spolocna polnohospodarska politika vyzaduje vytvaranie tzv. Neproduktivnych ploch ("aby poda oddychovala" zaroven podporovala biodiverzitu atd atd) kazdy druh polnohospodarskej pody ma svoje pravidla obhospodarovania.
Odpovedať
@chrobak7 Ja zasa nerozumiem ľudom ako ty. Bývajú na dedine a majú betónový plot z každej strany. To si mohol bývať v paneláku, keď si si vytvoril bývanie ako v silážnej jame... Predpokladám, že vtáky ktoré tam omylom zablúdia už nenájdu cestu von a tie srnky obdivuješ na monitore kam ti obraz prenášajú kamery čo máš na plote jak v americkej väznici!!!
Odpovedať
@dodok tiez byvam na dedine a mam plot 2 metre vysoky z 2 stran 😄 a je to bomba. S bytom to nemozes porovnavat, tam nemas zahradu, altanok, klud, pokoj.. to ze tebe to nevyhovuje je len tvoj problem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ľuďom dnes už mám pocit vadí všetko ... Burina , stromy , vtaky, hmyz ... Top je že v našom okolí začalo niektorým ľuďom vadiť padajúce listy so stromov ... Susedom opodiaľ nie mojim našťastie ale žiadajú vyrúbať staré 50 + ročne stromy , lebo im na anglický trávnik spadne list ... Ale ja mám na pozemku vysadených asi 30 listnatých a ihličnatých stromov našťastie sú zatiaľ ešte Max do 3 metrov tak nikomu nevadia ale som zvedaví čo bude časom Ľudia jakeby chceli mať pri dome Max anglický trávnik , nejaky solitér a všetko sterilne a čisté
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 majitel musi zabezpecit nesirenie naletovych burin 🙂 je jedno ako to urobi… pointa je stale rovnaka 🙂
Odpovedať
@zipsuliak nie uplne. Obhospodarovat polnohospodarsku plochu (ci skor v pripade uhoru udrziavat v stave vhodnom na pestovanie plodin) a odstranovat buriny a naletove dreviny su 2 diametralne odlisne veci. A uz vobec neplati ze to musis spravit minimalne 2x do roka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?