Štrk alebo kôru do okrasných záhonov?

Prosim Vas, pracujeme na novej zahrade a som na vazkach co dat do okrasnych zahonov. Viac sa mi paci kora, ale zahradny architek nam odporucil strk. Asi je to praktickejsie.. Ake mate skusenosti? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@anonym99 praktickejsie z akeho uhla pohladu? kora podla mna lepsie vyzera, aj ked mnohi maju problem s tym, ze koru casto rozhadzuju vtaky po celom dvore
Odpovedať
Koru nie skor stiepku drevenu
Odpovedať
Praktickejsie prave preto, ze ju treba castejsie doplnat, lebo ju rozfuka, alebo rozhadzu vtaky..Strk ale moze lepsie zadrzat vlhkost, nie? Ak by som mala dat strk, chcem vediet ake su jeho vyhody oproti kore/stiepke.
Odpovedať
@anonym99 mali sme aj my dilemu...len u nas je veterno preto to vyhral kamen...konkretne andezit
Odpovedať
Profilova fotka
dnes su uz rozne okrasne strky, ktore ti urcite vtaky nebudu rozhadzovat, cize skor strk ;)
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi od toho, co sa bude pestovat. k niektorym rastlinam je lepsia kora, lebo okysluje zem, napr. hortenzie, rododendrony, borievky,....k inym je lepsi strk, lebo cez den naakumuluje teplo a potom ho v noci uvolnuje a rastlinku vyhrieva - to je dobre k stredomorskym rastlinam. ale kora musi byt osetrena horucou parou. a rozhrabuje ju napr. aj pes, nie iba vtaciky. ale taky dobre velky pes dokaze rozhrabat aj ten strk ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anonym99 jednoznačne štrk, kôra sa vzhľadovo mení, po roku je škaredá, držia sa vnej slimáky, tvoria sa v nej plesne. My sme dali všade štrk. Malá ukážka, ale pozri si celý album...
Odpovedať
hej tiez to mame takto s kamenmi okolo firmy
Odpovedať
Profilova fotka
@anonym99 ked ti to poradil zahradny architekt tak asi o tom nieco vie ze je to lepsie inak by ti to neporadil. Veril by som mu, a ide vam to on aj robit?
Odpovedať
ako kam, vela strku nevyzera pekne. zo strku sa horsie trha burina ostavaju korene vacsinou, z kory ide vzdy vytrhnut cela. ostatne uz pisu vyssie. najlepsie je mat strk tam kde ho aj bude vidiet a namiesto penazi vrazenych do kopy kory ich dat do vacsieho poctu podokryvnych rastlin za rok-dva mas vsetko pekne zelene.
Odpovedať
Profilova fotka
@anonym99 ja navrhujem mineralizovanu stiepku :)) a pozor na vyber, nie je strk ako strk.. nie kazdy strk vyzera dobre a kazda frakcia :)
Odpovedať
Dakujem pekne za reakcie, asi dame ten strk. Pravda, ze ked nam to navrhli malo by to byt dobre :) to le ja vzdy vymyslam. nechali sme si spravit iba navrh, sadime si sami podla osadzovacieho planu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anonym99 no vidis, predsa len si sa fajn rozhodla. Aj ja planuje po case si spravit zahradku so strkom:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anonym99 tak odbornici (teda niektori) vzdy vedia co poradia, pokial teda nechcu len zarobit a zhrabnut peniaze
Odpovedať
máte vy starosti a čo tak nechať trávu namiesto štrku
Odpovedať
trava je nanic, treba ju kosit, hnojit, polievat a este k tomu v lete znizuje teplo v okoli. Take kamene, netreba sa one starat a krasne sa nahreju v lete mozno vydrzia teple az do zimy :)
Odpovedať
@anonym99 nahadzat koepc kamena na dvor sa mi nepaci vyzera to umelo az gycovo, to skor uz dakde do firmy, kora drevo mi pride rozumnejsie, predsa sa to casom rozlozi ... kamen ok ale fakt nie vela.
Odpovedať
@jojo2jojo ano krasne sa nahreju az salaju teplo. to v lete treba.
Odpovedať
@atlaska treba chapat ironiu a sarkazmus
Odpovedať
@sysell ved chapinos
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo práve na fotke, čo si pridal je vidieť, že aj štrk veľmi dobre vyzerá medzi rastlinkami a stomkami. Super to máte! Moja mama nedá dopustiť na kôru. Aj keď neprejde deň aby nenadávala, že jej ju vtáky roznosili po celom dvore. Podľa nej to vyzerá veľmi dobre a vkusne. Mne sa to až tak nepáči :-) ale tak každý podľa svojho gusta
Odpovedať
Profilova fotka
Je to každého voľba. Ja by som tiež nechal trávnik, aj keď je s ním viac starostí ako so štrkom alebo s kôrou, ale vyzerá to podľa mňa najlepšie.. Na to kosenie a hnojenie si čas nájdem predsa len mi to nezaberie pol dňa :-) nezabije ma to. Ale tak sú ľudia, ktorí na to čas a možno ani chuť nemajú.
Odpovedať
@anonym99 asi je to vec vkusu a aj druhu rastlin. Napr. podla nasho zahradneho architekta bol lepsi strk tam, kde som chcela mat levandule. Kedze tato rastlinka nema rada vlhko. Mne osobne sa paci kora, radsej sa vzdam tych levanduli. I ked, v malom rozsahu som ochotna tolerovat aj strkove "pole". Zalezi na tom aku velku zonu potrebujes takto "osetrit". Aby konecny vysledok nebol ako Sinajska pust. Vsetkeho s mierou, to plati aj v tomto pripade. ;-)
Odpovedať
@jabadaba presne strk mame tam kde je levandula a chodniky.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba myslim, ze vsetko s mierou plati vo viacerych pripadoch a nie len v tomto. Ale musim s tebou suhlasit, je to aj o rastlinach, o stromoch, ktore tam chce pestovat. Najlepsie by bolo, keby sa poradil so zahradnym architektom ako by to bolo najlepsie riesit.
Odpovedať
Profilova fotka
@anonym99 Štrk rôzne frakcie, kameň aj kôra či štiepka majú v záhrade svoje opodstatnenie a plnia svoj účel, pokiaľ sú navrhnuté správne spolu s kombináciou rastlín. Nevieme, aké rastliny budú okolo vysadené, aká je celková koncepcia záhrady, aký má mať vplyv. Štrk a kameň sú trváce, plnia dlhodobé riešenie, kôra je prírodná, podlieha zmenám vplyvom počasia a treba ju dopĺňať. Niektoré záhony však lepšie vyniknú s kôrou ako kameňom. Treba tiež prihliadať na to, koľko betónovej tvrdej plochy máte okolo spolu s domom, aby priestor nepôsobil ťažko a nepríjemne. Pokiaľ máte veľa chodníkov a betónovej dlažby, kôra priestor zjemní. Pokiaľ je tvrdých povrchov málo a viac trávnika, vhodný je štrk. Vhodné je aj kombinovať tieto 2 materiály. Fotka by napovedala viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurgyn my tiez sme sa dotazovali ako toto budeme riesit. Ci strk alebo kora. Nakoniec sme urobili kompromis a dohodli sme sa na oboch. Tam kde mame travnik tak tam bude strk a v predu ako bude chodnik vstup do domu, tak po bokoch chcem mat koru :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pannip tak je to najlepsie, kazdemu sa paci nieco ine, ale treba brat aj ohlad na to co tam chceme mat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
A co by ste navrhli sem do skalky? Rozmyslam nad korou lebo strasne pri polievani steka voda do skar a vyplavuje zeminu a uz aj skalne ruze povyplavovalo
Odpovedať
Profilova fotka
@nessy
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?