Stavba vinnej pivnice na pozemku s vysokou spodnou vodou - poradte pls.

Dobry den, chceme si postavit na pozeku vinnu pivnicu, v ktorej by sme chceli skladovat ovocie, nejake to vinko a popripade spravit mensie posedenie. Tento rok chcete stavat aj dom, preto chceme najskor postavit vzadu na pozemku pivnicu. Lebo potom sa tam uz nedostane ani domiesavac ani ziadne velke auto- uzky pozemok. Ale mame problem, a to je spodna voda. Je priliz vysoko, aj teraz ked bola zima dost sucha a od zaciatku roka poriadne neprsalo mame v studni stale vodu okolo 70cm od vrchu terenu. Ked prsi, na jesen alebo na jar byva vody podla susedov este viac, voda zo studne sa da nabrat aj vedrom. Okolite domy su zdvihnute tak o meter nad terenom. Teraz sme si dali vykopat jamu, hlboku 80-90cm a je tam tak do 10cm vody. Mame v plane vykopat po obvode jamy 30cm hlboky ˇjarokˇakoby aj zaklad, z ktoreho potom odcerpame vodu a domiesavacom nechame hned zabetonovat hydroizolacnym betonom. To budeme tak 70-60 cm pod terenom. Nasledne by som chcel vystavit z klasickych salovaciek obvodobe mury, 2 rady a potom na vsetko natiahnut ipu. Potom by som chcel polozit proti premrznutiu nejaky tenky polystiren a zaliat to betonom. Nasledne zacat vo vnutri vystavovat zo starych tehal. Vrch pivnice by som chcel zaizolovat ale steny nie, aby sa tam dostala aspon nejaka vlhkost. Vychadza nam to ze by sme boli cca tych 60cm pod terenom a nasledne 140cm nad terenom. Rozmer vo vnutri 5x3m. Na vrchu bude navezena zemina, tak 30-40cm a zasadena trava. Myslite si ze som zvolil dobry postup? Ak sa tu najde nejaky odbornik, ktory s tym ma skusenosti a podeli sa o rady ako to spravit v mojej situacii, bude vdacny. Dakujem
Odpovedať
Nikto nic??? :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@janpa Keby som to riesil ja, tak kupim betonovu zumpu a urobim z toho pivnicu :). Ostatne riesenia vnimam ako nekonecne trampoty.
Odpovedať
Hmm zaujimavy napad. Lenze zumpa o velkosti 3 x 2,5 a 1,9 na vysku vychadza okolo 1000€, co ze je dost :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Fuuu tak tej vody je tam dost :/ my akurat robime vykopy na garaz + v garazi bude jama v hlbke 1m,taktiez mame spodnu vodu a ideme to robit asi takym stylom ze v tej jame bude uplne na spodku strkove lozko,na to pride vrstva betonu,potom hydroizolacia a tak este raz vrstva betonu ktora tu IPU zatazi.Samozrejme na bocne steny sa taktiez nalepi ipa ktora sa vyvedie az po vrch deky kde sa to vsetko pekne prepoji.Tak dufam ze to bude fungovat tak ako si predstavujem kedze v tej "jame" chceme mat zemiaky a zeleninu zo zahradky.Tak si sam drzim palce aby to vyslo :)
Odpovedať
@janpa Na rovnom pozemku s vysokou spodnou vodou sa nestavia pivnica, pretože by asi bola stále vlhká a nie je kam odviesť pripadnú vodu ktorá tam natečie. Sprav si radšej prírodné jazierko, na to máš ideálny pozemok. Domy okolo sú postavené vysoko, lebo nechceli zakladať dom v mäkkej rozmočenej hline.
Odpovedať
@janpa Jazierko bol žart, ale keď som videl tú vodu, tak mi to nedalo. :-) Postav si nadzemnú pivnicu, niečo ako multifunkčný domček, zaizoluj okrem podlahy, a nebude v nej nikdy mrznúť.
Odpovedať
Mozno bude aj jazierko ale to niekde inde. Skusim s tym zabojovat a snad sa podari... Chystam sa to robit podobne, zaklady plus doska, potom vystavim zo salovaciek asi 3-4rady a nasledne vsetko zaizolovat, steny aj spodok a znovu na spodok beton, tak 5cm. Taku vanu, do ktorej sa spodna voda nedostane.
Odpovedať
@janpa Pod vodou sa nemá stavať. Všetky domy naokolo majú spodok základov nad hladinou spodnej vody, v ešte pevnej hline. Rozmnožená hlina je mäkká ako blato a skoro nič neunesie. Pod vodou neustále hrozí že začne presakovať do podzemnej stavby. Nemáš kam odviesť zatečenú vodu, lebo aj kanalizácia sa môže zaplaviť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?