Ručná pumpa mimo studne

Ahojte. Chcel by som ku kopanej studni umiestniť aj ručnú pumpu, ale nie priamo na studňu. Je možné umiestniť túto pumpu aj mimo studne, povedzme 1-2 metre od studne? Voda je v hĺbke 6 metrov, studňa má 9 metrov. Ďakujem.
Odpovedať
Dá sa umiestniť aj mimo osi studne. Ale je potrebné to vykolienkovať a vykopávať..
Odpovedať
@qikso5 A stráca tak pumpa nejako na "výkone"? Myslím, či bude schopná čerpať z menšej hĺbky, ak tam budú kolená.
Odpovedať
@peter1172 Pri 6 metrovej hladine vody to bude len tak-tak rovno nad, nie to ešte posúvať 1-2 metre...
Odpovedať
@peter1172 Všetko sa dá, ale ideálne je pre ručnú pumpu rovné potrubie. Existujú aj ručné pumpy, ktoré čerpajú vodu až do 30 m. Podľa mňa to nie je dobré riešenie dávať tam kolená a pumpu umiestniť meter od studne kde môže neskôr zavadziať. Ale nepíšeš aké máš dôvody a na čo chceš studňu využívať, prečo takéto riešenie... Pumpu môžeš dať na okraj tej betónovej časti a vypumpovanú vodu zviesť mimo studne. Ak ti toto vadí, tak s týmto riešením by som sa skôr hral. Resp. pokiaľ by som to robil ja, tak tam pritiahnem elektrinu a bolo by tam čerpadlo.
Odpovedať
@knedlik82 Rozmýšľal som nad nejakou šachtou meter od studne, kde by som dal čerpadlo a nad šachtu by som umiestnil bubon s hadicou (ako na obrázku). A chcel by som to mať na jednom mieste s ručnou pumpou. Studňa slúži pre rodinný dom a teraz chcem riešiť polievanie záhrady. A nechcem aby to išlo cez rovnaké čerpadlo.
Odpovedať
kridlovu pumpu mozes umiestnit v podstate kdekolvek, piestova straca vykon s vyskou aj so vzdialenostou https://www.prodoshop.sk/katalog-vyro... Alebo potom toto https://www.prodoshop.sk/katalog-vyro...
Odpovedať
Profilova fotka
@knedlik82 pimpa ktora vytiahne vodu z 30m ??? Pls ktoraa??
Odpovedať
@wolodymyr Tá, ktorá má pracovný valec 25 metrov hlboko... ;-)
Odpovedať
@wolodymyr Napríklad táto http://www.aquapumps.sk/index.php?mai... A k tomu treba ešte pracovný valec podľa toho aká je hlboká tá hlboká studňa... Či je to nejaká blbosť? Nemám takú pumpu, takže nie som si istý či to funguje. Mám len klasickú pumpu na narážanej studni, to je cca 4 - 5 m.
Odpovedať
@dedo758 Ako som písal nie som si úplne istý, ale nepríde mi to nemožné. A nechápem na čo tam bude tá ručná pumpa keď chce mať aj tak čerpadlo v studni. Podľa mňa je tá ručná pumpa zbytočnosť.
Odpovedať
Ručnú pumpu mám v pivnici na tom istom potrubí ako čerpadlo je oddelená ventilom od čerpadla.Studňa je na dvore 3m od domu. Môžeš pumpu umiestniť kde chceš.
Odpovedať
@jean2 Nemôžeš. Záleží to od strašne veľa faktorov. Akú máš pumpu a aké čerpadlo? Ale presne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@knedlik82 vies si predstavit co by to robilo s tou tycou medzi pumpou a pracovnym valcom ak by mala dlzku 25 metrov? Nehovoriac o tom ako a z coho vyrobis 25 metrovu tyc? Este aby bola dostatocne odolna na vzper? A neviem ci by piest vobec vytlacil vodu do vysky 25 metrov. Tam uz aj prosty hydrostaticky tlak vodného stlpca dosahuje slusne hodnoty :-S
Odpovedať
@zita19 Veď a musí to byť tyč? Ja chcem zrekonštruovať narážanú studňu v pivnici tak, že do pôvodnej 6/4´´ oceľovej rúry dám 5/4´´ plastové vodárenské potrubie v jednom kuse. Ale to je asi 4,5m hĺbka. Ručnú pumpu vonku by som si nedával. Aj na zimu to asi treba odmontovať, aby sa neničila. Nehovoriac o tom, že to aj láka zberačov kovov :-) A je tam nejaký háčik v tom čo píšu výrobcovia ručných púmp, že až do 30 m?
Odpovedať
Profilova fotka
všetky pumpy a čerpadlá sú schopné vysať vodu len do hľbky cca 7, 60 m, preto sa valce umiestňnujú do studne, aby ju tlačili. Ako ovládacia tyč stačí DN 12 mm, je namáhaná len ťahom, nadvihne piest a časť vody prepustí za klapku, tá utesní prietok a piest sa vracia váhou zariadenia dolu. Proces sa opakuje Nie je to možné umiestniť mimo zvislého smeru nad studňou, na umiestnenie mimo (kdekoľvek, aj ďaleko) treba piestovú pumpu LILA, ale celkový odpor a výška nepresiahne 7,6 m.
Odpovedať
@knedlik82 no a s cim chces ten pracovny valec ovladat? Retiazkou?
Odpovedať
@zita19 aha, už chápem jak si to myslela aj predtým... už sa mi vyjasňuje. Takže v praxi je to blbosť tých 30 m, len teoretické číslo.
Odpovedať
@knedlik82 Máš narážanú studňu v pivnici? Tam ste museli nadpájať trubky asi po metri ,pri narážaní to závity vydržali? Aké závažie kg ,bolo na narážanie?
Odpovedať
@knedlik82 Je aj taká pumpa čo vyčerpá aj z 30m.Valec je 7m nad hladinou. www .studnanakluc.sk.
Odpovedať
@jean2 To som ešte nebol na svete, keď tú studňu narážali v pivnici. Možno sa nadpájalo viac a možno nie...ak robili studňu pri stavbe domu, pokiaľ nebola pivnica ešte zakrytá, tak mali dosť priestoru. Ja ju chcem len obnoviť pre radosť, mám iný primárny aj sekundárny zdroj vody. Už som do nej dal 4 metre HDPE potrubia a na to pôjde pumpa NP90. Inač valec 7 metrov nad hladinou v studni, to by v mojej lokalite znamenalo valec 3 metre nad zemou :-) A tam kde majú hlboké studne tak asi nebudú vôbec riešiť ručnú pumpu.
Odpovedať
@knedlik82 Máte dom na rovine ,pri potoku alebo rieke? Lebo len tam vraj narážaná studňa funguje ,v pieskovom podloží.
Odpovedať
@jean2 Áno, Žitný ostrov. Tu mali všetci starousadlíci v okolí niekoľko naražaných studní na pozemku + jednu v dome.
Odpovedať
@knedlik82 Ved za to ,u nás 5m hlboko a žiadny štrk.
Odpovedať
Ešte jedna podotázka - je lepšie mať ponorné čerpadlo, alebo povrchové? Slúžilo by na polievanie záhrady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?