Reklamacia zahrady

Dobry den, prosim o radu. Ake su prava spotrebitela pri reklamacii realizacie zahrady na objednavku? Za zahradu sme zaplatili vyse 14000 firme, ktora pri realizacii podla presneho projektu, zlyhala. Uz ma nebavi sa s nimi dotahovat. Dakujem pekne za radu
Odpovedať
Pre doplnenie: zahradu nam tato firma odovzdala v juni a vyzerala pekne ako v projekte, avsak po kratkom case sme zistili, ze drenaz vobec nefunguje…na trave stala voda aj po mensich dazdoch a kvety a dreviny vsetky zhnili. Na zaciatku sme bazirovali na tom, aby si dali zalezat najma na drenazi. Po opakovanych vyzvach aby to dali do poriadku a ich navstevach, je vysledok rovnaky - jednoducho to nevedia urobit. Ked vidim vysledok po tristvrte roku, je mi zle. Zahrada vyzera hrozne. Ako sa mozem branit? Naozaj len pravnikom? Dakujem pekne za radu
Odpovedať
@milasofia Záhradu treba aj udržiavať, starať sa o ňu. To nie je ako kúpiť sošku - postavíš a stojí nezmenená roky... Nie každá rastlina prežije každé prostredie. Ja som skúšal pri trávniku zasadiť javor červenolistý. Vždy vykapal. Asi 5 stromov za sebou. Vzdal som to a dal som tam jabloň. Tá prežila. Skús porozmýšľať, čo je vhodné na taký pozemok a nevyberať rastliny len podľa vzhľadu z katalógu.
Odpovedať
@chrobak7 Ved mala projekt a “profi” zhotovitela. Za 14 tisic by som minimalne ocakaval, ze nebudem mat kaluze na travniku. S tym ona asi tazko nieco urobi.
Odpovedať
Profilova fotka
@bigjamajko asi tak nejak. Nie je problem sa o nu starat, ale ak iste veci, za ktore teda zaplatili nemalu sumu nefunguju a su pravene zle, tak by to mali dat doporiadku nie?
Odpovedať
toto si neviem predstavit dat tolke peniaze za zahradu, ktora v konecnom pripade vyzera hrozne a system nefunguje tak ako ma. v zmluve o dielo ste mali takyto pripade reklamacie zadefinovany ako?
Odpovedať
@milasofia nechcem sa zastavat zhotovitela, ale ten projekt drenaze zohladnoval vsetky miestne pomery? Podu, spad pozemku, priemerne mnozstvo zrazok... Voda z drenaze mala kde odtekat? Dalsia vec vyber rastlin zohladnoval podne pomery? Pretoze ako sa pise vyssie, teoreticky by sa malo rastline na danom mieste darit, prax byva niekedy uplne ina. Rastliny su zive organizmy, ktore reaguju na okolite podmienky. Niektore dobre, niektorym sa na danom mieste bez zjavnej priciny jednoducho nedari.
Odpovedať
Nemusela to byť nutne chyba realizácie. Chybný, nesprávne urobený mohol byť aj ten projekt. Takže najskor by som si skutočne začal preverovať projekt...
Odpovedať
@chrobak7 dakujem za odpoved. Nie vsetky rastliny vykapali. Avsak tam kde stala voda, zhnili aj vavrinovce - co su celkom nenarocne rastliny. Ked sme odkopali tu problemovu cast do hlbky 0,5 m, bol to cisty bazen s vodou. Aj po tyzdni sucha a nezavlazovani, voda stale neubudala. Kupila som tam namiesto vavrinovcov vysoke travy ake rastu v mocariskach…ale to nie je riesenie, lebo ta drenaz proste nie je urobena dobre.
Odpovedať
@bigjamajko dakujem 🙂
Odpovedať
Ten projekt vam vypracovali oni a "odborne", alebo ste si ho doniesli vy?
Odpovedať
@milasofia A ako vysoko je hladina spodnej vody na pozemku? Aké je podložie v hĺbke 0,5 m, 1m a 1,5 metra? Robili ste si nejaký geologický prieskum? My so susedom sme si ho nechali spoločne vypracovať, stálo to nejakých 500 €, ale vedeli sme, na čom staviame, na akom podloží. Geológ urobil prieskumný vrt až do hĺbky 4 metre.
Odpovedať
Netuším, koľko sa s nimi už "naťahujete", ale asi to nie je žiaľ seriózna firma. Ak nepomohla ani diskusia s jej majiteľom, tak treba zvážiť podľa vašich možností, či im napíšete prostredníctvom právnika výzvu na odstránenie nedostatkov, alebo idete do súdneho sporu a na to budete najskôr potrebovať odborný posudok od znalca, alebo či to dáte opraviť niekomu inému, alebo si to urobíte svojpomocne. Viem sa vcítiť do vašej kože, naša záhrada stála pred 10 rokmi ešte o 20% viac, ale dokopy sme tam mali asi 500 rôznych stromčekov a kríčkov a 1.500 malých rastlín a veru veľmi som tŕpol, koľko stromčekov sa chytí, nakoniec to v priebehu 5 rokov bolo zo stredne veľkých stromov asi len 5%.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milasofia otazka je to skor na pravnika. Mate s realizatorom zmluvu? Ak ano mala by obsahovat aj sposob akym sa vysporiadat s pripadnymi problemami po realizacii. Ak nie ale mate aspon nejaku objednavku tak sa podla mna da postupovat podla obcianskeho zakonnika, ktory upravuje aj problematiku reklamacii. V kazdom pripade pri investicii 14k do zahrady by som teraz 100-200e na konzultaciu s pravnikom a pripravu vyzvy k odstraneniu chyb z realizacie asi obetoval.
Odpovedať
@radottrado dakujem za odpoved. projekt bol vypracovany od skusenej architektky. Uz to riesime s pravnikom. Dam vediet ako to dopadne.
Odpovedať
@andyno dakujem za odpoved 🙂 mali sme objednavku a uz to riesime s pravnikom, uvidime ako to dopadne 🙂
Odpovedať
@chrobak7 geologicky vrt sa nerobil, ale od zaciatku bol problem s vodou, o com vedeli, ale aj tak si to urobili po svojom. Aby si to zlahcili, tak drenaz urobili len na malej casti pozemku. Susedia to maju OK.
Odpovedať
@stowasser tak to je sila, my mame 85 m zahradu - za take prachy celkom luxus..preto nas stve ten nulovy vysledok. Uz sa s nimi bavi pravnik. Nejde o peniaze, ale o to, ze takyto “odbornici” si budu dalej realizovat zahrady a “klamat” dalsich serioznych ludi.
Odpovedať
@milasofia Akože si spravili po svojom? To tam nebol nik, kto by im pozeral na prsty? Viem, teraz je už neskoro, ale nie je to len tvoj prípad. Tu, na MS, dosť často čítam, že si stavbári a projektanti spravia po svojom a zákazník s tým nesúhlasil, zákazník to chcel inak a podobne. Tak do psej matere, ak si platím za niečo a mám svoju predstavu a je možné to z technického a akéhokoľvek iného hľadiska spraviť, tak snáď ja určujem ako to bude. A ak sa aj napriek tomu stane, že to spravia po svojom, tak peniaze odo mňa neuvidia. Až po náprave. Asi je na všetko nutný dobrý stavebný dozor, ktorý tam bude asi stále. Samozrejme, nehovorím, nejaké tie odchýlky by sa dali odpustiť, ale nie, že sa to bude odlišovať od mojej predstavy bez môjho súhlasu. Ľudia si až priveľmi nechávajú skákať po hlave od hocikoho. A potom sa špekulantom darí.
Odpovedať
@milasofia Ktora firma Vam zahradu realizovala?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?