Prenájom ornej pody

Pekný večer, susedovi darovala matka ornú pôdu, ktorú prenajímala nejakému družstvu, novým majiteľom ornej pôdy je už sused, ktorý ale tvrdí, že pôdu prenajíma matka naďalej a bude ešte nejakých 5 rokov a ze ona si chodí pre peniaze. Môže nie vlastník nehnuteľnosti prenajímať vlastne cudziu nehnuteľnosť?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od telma321:

Pekný večer, susedovi darovala matka ornú pôdu, k…
@telma321 a teba to preco trapi ze ako to ma sused? ved je to par drobnych....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kaktusik007:

@telma321 a teba to preco trapi ze ako to ma suse…
@kaktusik007 nejedná sa o drobné a dajme tomu, že to nieje sused. Ide mi nie o peniaze, ale o krivu výpoveď na súde, kde mňa p. sudkyňa pomaly "vyzliekla" a alias "susedov" krivu výpoveď prehliadla...
Odpovedať

@telma321 možno to majú cez nejakú zmluvu. Neviem presne ako to funguje, ale poznám ľudí čo nevlastnia priestor a prenajímajú ho ďalej niekomu. U nich sa to berie ako príjem, tak to majú ošetrené nejak. Podrobnosti neviem. Možno niekto ešte poradí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@telma321 možno to majú cez nejakú zmluvu. Neviem…
@marsdm ďakujem
Odpovedať

@telma321 dorby den, a co tak prestudovat najomnu zmluvu s druzstvom. Urcite tam bude napisane, kedy zmluva zanika, ci ma druzstvo predkupne pravo, ci vobec moze majitel ornej pody predat/darovat pozemok. Ak tam toto nie je, tak zmluva je uzavreta zrejme podla obcianskeho zakonnika, kde si to treba nastudovat.
Odpovedať

@telma321 Pôdu prenajíma vlastník, iná osoba len ak má zmluvu s vlastníkom /nájomnú alebo obdobnú/ ktorá mu to povoľuje. Ako nový vlastník by som sa ohlásil družstvu s kópiou listu vlastníctva, že došlo k zmene a ak nemáš nájomnú zmluvu od pôvodného vlastníka tak treba požiadať o jej kópiu. Pravdepodobne bude treba dodržať termíny v zmluve a strpieť trvanie zmluvy ale ako nový vlastník by som žiadal aby nájomné bolo uhradené na môj účet. Problém bude ak bolo nájomnú zaplatené napr. za celú dobu nájmu pôvodnému vlastníkovi. Tam už vidím len možnosť požiadať pôvodného majiteľa o zaplatenie primeranej sumy za zvyšné obdobie odkedy došlo k zápisu nového majiteľa do katastra , lebo sa bezdôvodne obohatil. Ak nedá tak už len súd. Otázka koľko to je penežíííí, či sa oplatí súdiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dodok:

@telma321 Pôdu prenajíma vlastník, iná osoba len …
@dodok ohľadne toho komu sa maju vyplácať peniaze za nájom, to čo ste napísali nemusí byť vôbec pravda. Na základe čoho by malo družstvo vyplácať peniaze novému majiteľovi, keď nemá s ním žiadny zmluvný vzťah. Otázka je ako je postavená darovacia zmluva a akým spôsobom je tam vysporiadaný tento prenájom pôdy družstvu. Takže toto je len také triafanie na slepo. Treba si preštudovať nájomnú zmluvu medzi družstvom a pôvodným majiteľom. Potom preštudovať darovaciu zmluvu a až na základe toho treba spraviť záver komu patrí nájomne, či nájomná zmluva je naďalej platna a či vôbec darovanie ornej pôdy je platné.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?