Poradte okrasne stromceky

Ahojte, poradte prosim Vas stromy k terase. Ja stromy vobec nepoznam. Nasa predstava sú okrasne listnate stromy aby tienili tersu, dom, a aby ani susedia k nam nevideli ked sedime na terase. Sirka terasy je 6m, sirka domu 10m. Terasa je na JZ. Za terasou k zadnemu susedovi je este cca 25m, šírka pozemku je 20m. Prikladam aj foto. Dakujem za rady
Odpovedať
@mdavid A z ktorej strany sú tí susedia? Najprv treba poriadny plot, ten zabráni pohľadom od susedných pozemkov. Listnaté stromy sú len na krátku časť roka. Alebo potom ihličnany alebo tuje. Ale tie zase dlho rastú, kým dosiahnete želaný efekt, ubehne 5-7 rokov. Ani listnatné stromy hneď nezatienia, tiež musia narásť. Inou možnosťou je kúpiť hotové vysoké stromy, ale tam idú ceny do stoviek EUR za kus stromu a nie každý je nepriehľadný. Ja som napr. kúpil túto japonskú červenú slivku a stála 180 €. Aj keby si ich dala vedľa seba 5, budeš stále cez strom vidieť. Výsadbu a rozmiestnenie stromov treba riešiť komplexne. Takto z jedne fotky sa nedá kvalitne naprojektovať zeleň na pozemok. Treba si zavolať záhradného architekta, ktorý ti to navrhne. Alebo pridať pôdorys a viac fotiek.
Odpovedať
@mdavid A ešte dosť podstatná informácia - Koľko € si ochotná do toho investovať?
Odpovedať
uplne nejpodstanejsia informacia: Sadnut na zadok, a s Googlom studovat stromy. Charakteristika, naroky na pestovanie, naroky na podu a polohu... Nechat si poradit, ze dve katalpy, jedna bolrovica a 6 stlpovych borievok je najlepsia cesta k vyhodeniu penazi von oknom. Nie neber to zle, nie kazdy musi vsetkemu rozumiet, ale je dobre byt aspon mierne informovany amater ked sa do niecoho pustam. Ak uz nechces investovat do literatury (co inac vrelo odporucam) tak si aspon popozeraj tu co sa predava, ako to vyzere, ake ma naroky. Toto je stranka hadam s najkomplexnejsimi popismi drevin, nemusis od nich kupovat, v ziadnom pripade tot nie je reklama, ale lepsie spracovanie som doteraz nenasla https://www.dreviny.sk/galeria-katego...
Odpovedať
@chrobak7 Sused je zo zadnej strany, z bočnej strany kde este nemam riadny plot sused ako vidis nie je. Samozrejme ratam s tým že stromy nebudu hned tienit, ani nemusia byt uplne neprehliadne. Budem do toho investovat postupne, chcem zacať okolo terasy a domu. Pacia sa nam napr javory, len strasne vela druhov je z toho neviem ktore by boli vhodne. Alebo paulovnia, albizia ci by boli vhodne? Ako daleko od terasy, domu je vhodne taketo stromy vysadit?
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid daj si spravit navrh v zahradnoctve, nie je to drahe a mozes si postupne sam podla neho pomaly tvorit zahradu. Dobry zahradnik pozna kazdy strom a vie kde presne ho posadit a s cim sa znasa, tak aby to bolo pekne farebne. Pokial nechces drahy murovany plot, len pletivo, vdacny je zivy smrekovy plot, ktory rychlo rastie a mozes si ho vytiahnut vysoko ako chces- upravuje sa krovinorezom. Pred to nejake travy, šalvie, nizke ihlicnany, buksusy- gulicky, žula, brusnice, hortenzie a pod. Tuje sa vonec neprojektuju do takychto zhrad, su to cintorinske stromy. To vsetko v nejakom peknom zvlnenom zahone s kôrou. Pod to si daj sietku na krtky a foliu. My mame sietku len pod travnikom a krtky vystrajaju v zahonoch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?