Poradíte ohľadom odrôd echinacei?

Profilova fotka
Chcela som si narobit na zimu tinkturu, zistila som, ze fialova echinacea vymrzla, mam vsak mnozstvo krasnych zltych kvetov...ktore sa nemecky volaju sonnenhut - alebo rudbeckia na wikipediu pisu, ze je to odroda echinacei. mate s tym niektora skusenosti? nerada by som otravit celu rodinu:D
Odpovedať
Profilova fotka
no ja si myslím, že Rudbecia je synonimický názov pre Echinaceu. Takže ak máš v záhrade Rudbecia purpurea a je ružová je to správna Echinacea :) Echinacea má aj farebné kultiváry (žltá, biela).. ale ako je to s výrobou tinktúr, asi by som používala len tú klasiku Echinacea purpurea - teda tú ružovú, tá je na 100% liečivá!!! :)
Odpovedať
Profilova fotka
Čo sa týka tinktúry z Echinacei, používa sa Echinacea angustifolia – Echinacea úzkolistá. Jednotlivé druhy Echinacii majú odlišné zloženie ale rovnaký účinok. Takže dá sa použiť aj E. purpurea, ktorú väčšina pestuje aj na záhrade pre nádherné súkvetia. Dá sa použiť kvet, list aj koreň. Žlto kvitnúce sú Rudbeckie, je to samostatný druh, ktorý zahŕňa aj letničky aj trvalky. Nájdete však synonymum Echinacea purpurea syn.Rudbeckia purpurea, čo znamená vždy len Echinacea. Klasicky Echinacea nekvitne žltými úbormi, kvitne podľa kultivarov na bielo, krémovo, ružovo, červeno, purpurovo. A Rudbeckia je zasa vyslovene žltá, v kombinácii s oranžovou a hnedou. Takže Vám odporúčame na tinktúry použiť Echinaceu a nie Rudbeckiu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?