Ponorné čerpadlo do vŕtanej studne a čo ešte k tomu

Ahojte, mám takú mini záhradku o rozlohe cca 70m, v ktorej vŕtanú studňu hlbokú 12m a vodná hladina je v 6 metrovej hĺbke. Rozmýšľam akým spôsobom čerpať vodu. Elektrinu tam viem potiahnuť predlžovačkou, ktorú tam nechám počas celej sezóny, ale nerozmýšľam nad trvalým zapojením do siete. Odporučili by ste mi čerpadlo, ktoré nie je ani príliš slabé, ale ani príliš silné, nakoľko nebudem vedieť regulovať výkon a budem fungovať na on/off. Prípadne, či by ste mi vedeli odporučiť riešenie, cez ktoré viem regulovať množstvo dodávanej vody bez toho, aby čerpadlo zhorelo. Rád by som sa zmestil s rozpočtom a ostatnými súčasťami na zapojenie do rozpočtu 270€. Rozmýšľal som nad vibračným čerpadlom Ruche, ale našiel som informácie, že to môže poškodiť vrt, takže túto myšlienku som zavrhol. Pozeral som aj v iných skupinách, aj na internete, ale nenašiel som nič čo by zodpovedalo moje otázky.
Odpovedať
Zalezi na tom ci budes mat zavlahu alebo nie. V kazdom pripade by som tam dal ako ovladac presscontrol a ponorne cerpadlo s prietokom vody 40 - 60 l za minutu . Ked chodime robyt zavlahy tak pouzivame cerpadlo s prietokom 70 l.
Odpovedať
@stefanik111 závlahu určite neplánujem len na bežné polievanie raz za pár dní.
Odpovedať
@indiemann - kasli na vibracne cerpadla, ono sice s tym popolievas ale ma to strasne malu litraz a ak chces popolievat poriadne tak zabijes pri tom strasne vela casu. Plus tie cerpadla nemozu ist v kuse ale tusim hodinu zapnute, hodinu vypnute. Ja by som na tvojom mieste isiel do dvoch rieseni - ak mas pri studni sachtu daj do studne ponorku (u teba staci neaku slabsiu s vytlakom okolo 40-50m a max. litraz okolo 80l) a ku tomu riadiacu jednotku Easypress ktora je do vlhkeho prostredia. Tak to mam ja doma. V podstate ked otocim zahradnym ventilom tak jednotka spusti cerpadlo a necha ho ist na plny vykon kym nezavries ventil a nebude prietok mensi ako 1-2l/min. Pozri ked tak stranku pedrollo.sk oni to vyrabaju. - druhe riesenie je dat ponorku so zabudovanou jednotkou, kde by si vedla studne osadil ventil ktory ked otvoris automaticky spusti vodu na plny vykon cerpadla. Napr. z tejto stranky> http://www.aquacentrum.sk/index.php?s... Ten top multi tech 2 by u teba daval pri cca 2-2.5Bar asi 50l/min co ti na polievanie neakou hlavicou alebo otocnym postrekovacom bohato staci...Cerpadlo pojde po cely cas ako budes mat otvoreny ventil a vypnes ho zatvorenim ventilu. Je to prakticke, mam to tak doma :-) akurat ze ja musim mat to prve riesenie - potrebujem silnejsiu ponorku a easypress lebo mam zahradu za domom a studnu kusisko pred domom takze potrebujem ovela silnejsie cerpadlo.
Odpovedať
Super!! Ďakujem za alternatívne riešenie. Vyzerá to schodne
Odpovedať
nahodou som narazil na tuto diskusiu..ja nemam studnu a nepotrebujem polievat zahradu ale podobne - sprevadzkovat zahradnu sprchu , cerpadlo z lidla ( nie ponorne), zdroj vody - zrejme potok alebo voda zo suda. vyskovy rozdiel medzi v. zdrojom a sprchou asi 10m (je to do kopca), cerpadlo ma uvadzany vytlak tusim 50m co by malo snad stacit. je mozne pouzit na on/off ten prvy system s easypressom ? rozmyslal som aj nad variantou natiahnut vodu do hadice aby sa cez den v nej zohriala, fungovalo by to rovnako ? vdaka
Odpovedať
@zelenastrecha - neviem ake je to cerpadlo to z Lidlu. Ak ma 1" výstup tak to možes použiť. Voda z potoka bude inak určite super osviezenie :-D :-D V tej hadici by si teoreticky tu vodu ohrial ale neviem kolko desiatok metrov by si jej musel rozlozit aby ti ta voda isla tepla dlhsie ako chvilocku a hned potom studena z potoku :-)
Odpovedať
Ma 1" vystup, uz som sa medzicasom spojil s tou firmou co to predava, ak som to dobre pochopil, tak aby to fungovalo cez ten easypress je potrebna nejaka tlakova nadrz (asi na sposob vodarne?) . Do toho som ale uz nechcel velmi investovat . Idea bola zhruba taka, ze vodu z potoka nacerpat do suda (kde by sa trochu ohriala), zo suda potom hadica do sprchy.
Odpovedať
Profilova fotka
@indiemann skús porozmýšľať ešte nad možnosťou si tam dať 1000L nádrž do ktorej si natiahneš vodu, následne ju necháš ohriať a až potom bude polievať záhradku, pretože polievať cez 30C horúčavy záhradku vodou, ktorá má cca 10C zo studne tiež nie je najlepší nápad...
Odpovedať
@zelenastrecha - nadrz nepotrebujes praveze. Ten automat funguje na takom principe ze ked nie je na konci hadice poziadavka na prietok tak cerpadlo nechava vypnute. Ak prietok neaky je tak vzopne cerpadlo a necha ho ist na plny vykon. Ja ho doma pouzivam bez nadoby uz roky na zavlahy. Jedine co potrebujes je srobenie do cerpadla, na to easypress a na easypress pripajas hadicu idealne cez neaku rychlospojku co stale netecie :-) tak aby nebol umelo vytvoreny prietok. :-)
Odpovedať
aha, super, tak potom som mal asi zlu informaciu z toho aquacentra (alebo som ju zle pochopil) co sa tyka tych barov 1,5 alebo 2,2 - co je lepsie ? resp. podla coho vybrat ? dik
Odpovedať
@zelenastrecha Ak máš čerpadlo čo Ti urobí tlak na 2,2bar tak samozrejme na vyšší tlak. ;-)
Odpovedať
@zelenastrecha teraz som videl v tescu cerpadlo s automatikou za plusminus 65 eur ? Ja viem, tesco, smejd. ale na druhej strane mas tam zaruku na dva roky a na to, co ty potrebujes, by som to mozno riskol. skus sa pozriet na tie parametre, ci ti budu vyhovovat (uz si ich presne nepamatam, lebo mne to netreba, len ma to zaujalo)
Odpovedať
Článok sa načítava...
cerpadlo uz mam (z lidla http://www.lidl.de/de/florabest-garte... ) pisu max. 4,5 bar, neviem ako si prelozit to maximum - ci sa to nejak nemeni podla parametrov terenu - vysk. rozdielu medzi zdroj-spotreba atd..
Odpovedať
@zelenastrecha - pri tomto cerpadle si v klude kup tu jednotku od 1,5Bar. Cerpadlo ti aj tak pojde na plny vykon a pri vykone tvojho cerpadla (hodnoty dufam budu rovnake aj v reale) a odpocitani strat mas lepsie ked ti bude spinat uz pri 1,5Bar ako pri 2,2Bar ked tvoje cerpadlo so stratami mozno vyprodukuje na konci hadice moj odhad 2,8-3Bary. To max. 4,5Bar znamena ze maximalny vytlak je 45m -pri takmer nulovom prietoku. Od tohto musis odpocitat straty na sani, na fitingoch, na potrubi, na vytlaku. Kazdych 10vertikalnych metrov je strata asi 1bar.
Odpovedať
ok, diky za radu
Odpovedať
@mirec1 este som sa chcel spýtať, že keď by som si napr. kúpil čerpadlo Gardena 5500/3 bez tlakového spínača resp. presscontrol, či je možné zapojiť naň zavlažovač bez toho aby zhorelo.
Odpovedať
@indiemann Kľudne môžeš...Samozrejme, veľmi ho nepribrzdi nejakým tenkým prierezom hadice..Keď zase dáš veľký priemer tak Ti nebude postrekovať.. To musíš ale odskúšať Ty, nakoľko aj zavlažovač Ti urobí určitú brzdu...Ja čerpám čerpadlom s príkonom 400W / 1m3 za pol hodinu mi natlačí do nádrže/ bez problému..Mám tie nádrže dve.Púšťam vodu cez hadicu 1 1/2 cólová, hĺbka ponoru čerpadla od úrovni zeme je 5,5m a dĺžka do nádrže je asi 6-7m s prevýšením 2m od úrovni zeme.
Odpovedať
@puxo Ja to mám presne tak ako píšeš...Nádrže mám vo výške 120cm a potom voľne púšťam hadicou z IBC nádrže stromky, každý asi 10-15min. a nepotrebujem už čerpadlo, nakoľko zalievam samospádom. Voda je super teplá..Je potrebné ale nádrž obaliť proti slnku niečim-napr.plachtou za 4-5E. lebo zozelenie a máš "žabý sliz"... :-)
Odpovedať
@indiemann -mozes, akurat to nebude az take komfortne kedze ho budes musiet vzdy vytiahnut zo zasuvky po skonceni postrekovania. Pride mi to dost neprakticke, kedze ja napriklad cerpadlo vela krat pustam aj ked len napustam krhlu, ked polievam sklennik alebo zena svoje kvetinky :-) a to budes musiet vzdy utekat ku zasuvke a davaj si pozor aby si mal suche ruky. pozeram inak to cerpadlo a podla mna je strasne predrazene na to aky vykon ponuka (max 3Bary -u teba -0.6Bar len co sa voda dostane do vysky studne ) a na heureke ma celkom zle recenzie.
Odpovedať
@mirec1 Vypínanie vyriešiš DO..Diaľkovo ovládaná zásuvka s diaľkovo ovládaným ovládačom. Dosah min.30m..DO dáš do vrecka a nemusíš riskovať zásah el.prúdom. ;-)
Odpovedať
@mirec1 Prepáč zmýlil som sa chcel som to adresovať pre @indiemann... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 aj ja tak polievam záhradku - teplou vodou z 1000L IBC nádrže, ale voda mi tam ešte nikdy nezozelenala - záleží asi akú vodu tam napustíš a ako je nádrž vyumývaná.
Odpovedať
dakujem za rady ešte musim popozerat.
Odpovedať
@technik007 - o takom rieseni som este nepocul, v kazdom pripade moze to fungovat, znie to zaujimavo. Kolko to stoji cca? Aj ked ako poznam seba a hlavne moju malu dceru a jej zalubu v ovladacoch tak by som viac casu stravil hladanim ovladaca ako jeho pouzivanim :-D
Odpovedať
@puxo Ja som to pozoroval minulé leto. Napúšťal som do úpne čistej nádrže vodu zo studne a po čase mi začala zelenieť..Tak som ju obalil obe 2 nádrže plachtou za 4E a potom to už prestalo... Ja mám nádrže tak postavené že celý deň na ne praží slnko. ;-)
Odpovedať
@mirec1 Dostaneš to v každom jednom el.obchode, Baumax, Conrad, aj v Lídli to mávajú. Závisí od dodávky napr. jeden DO 3kanál.a k tomu sú 3 DO zásuvky. Vieš každú zvlásť ovládať alebo centrálne všetky naraz zapnúť-vypnúť. Stojí to približne 10-18E.. Ja to mám v spálni a v noci vypnem centrálne všetky DO zásuvky, /TV, DVD,SETTOBOX/ A OSVETLENIE za TV. Môžeš to použiť aj napr. na Vianočný stromček, svetlo v obývačke atď. Existuje aj DO na vypnutie-zapnutie svetla na závit E 27 aj na závit E14..Tým pádom nemusíš behať k vypínaču a vypnúť ho. Stačí ak dialkový prijímač dáš medzi objímku a žiarovku a zapneš trvalo vypínač. Potom už ovládaš DO svetlo. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 aj na moju nádrž praží celý deň slnko (ak nie je pod mrakom) ale zatiaľ mi tam voda nezozelenala. Možno záleží aj od toho ako rýchlo ju minieš a doplníš čerstvou. Ja mávam ešte aj priotvorený vrchný dekel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?