Ohrev vonkajšieho bazéna

Máme menší bazén (6x3m, objem-22m3). Na ohrev vody sme dosiaľ používali jednoduchý solárny panel (taká plachta), ktorý sme ukotvili na strechu, ale nie sme s ním spokojní. Uvažujeme o inej alternatíve - tepelnom čerpadle. Čítala som o ňom, že je účinnejšie a dokonca aj úspornejšie, keďže pracuje na báze teploty vzduchu. Zaujímali by ma skúsenosti s týmto spôsobom ohrevu, najmä to, či počas prevádzky nie je príliš hlučné a do akej miery je skutočne účinné.
Odpovedať
Nevzaujimam sa o bazeny ale ked vravis o plachte neni to len tmava handra ktora "pritahuje" slnko? Tepelne cerpadlo je vlastne ohrievac na elektriku podobne ako chladnicka, neviem ako vyzera na ohrev vody v bazene ci je treba ejake stavebne upravy alebo sa len ponori do vody nejaky vymennik. Kazdopadne to nejde len na vzduch ale na elektriku.
Odpovedať
@mandika1 no TC uspornejsie voci comu? tej solarnej ''plachte'' to urcite nie. Ja idem mat bazen o polovicu mensi, na zaciatok tam dam tie solarne ''plachty'' dve. Nic sa do vody nevklada @sysell.
Odpovedať
@mandika1 Ja som na začiatku kamarátovi vymyslel 100m čiernej hadice a v určitom intervale sa mu do bazénu hrnula horúca voda..Čerpadlo spojené s termostatom v hadici a automaticky pritekala skoro horúca voda do bazéna. Hadicu sme dali na strechu garáže a vývody hadice do bazéna. To bolo asi pred 6.rokmi...Ale môžem napísať že to fungovalo veľmi dobre. Mal bazén v zemi. :-) :-) :-) Tiež jeden spôsob ohrevu...Čerpadlo išlo len toľko, kým sa nevymenila voda v hadici. Netreba silné čerpadlo..
Odpovedať
@technik007 a ved toto moze pracovat aj tak ze ta voda preteka cez tu hadicu stale, pohanane cerpadlom filtracie, vytlaci do 10m tak tam by problem nemal byt.
Odpovedať
@jano2007 Aj tak sa to dá netvrdím,ale ja som to riešil tak ako som písal, nakoľko voda s baz.čerpadlom sa neohriala tak ako som chcel, ohrev bol pomalý..Takto to bolo rýchlejšie. Viac sa mi ohriala voda na vyššiu teplotu.
Odpovedať
@technik007 ano pravda a konkretne ake cerpadlo ste pouzil? chcel by som aj ja zaexperimentovat.
Odpovedať
@jano2007 Ja som použil a upravil čerpadlo zo starej práčky TATRAMAT 353 ale môžeš použiť akékoľvek čerpadlo z práčky /najlepšie sa mne osvedčilo Tatramat 242,245 sú rovnaké. je potrebné len upraviť vstupný otvor /redukcie, pvc trubky/ a výstupný otvor. Výstupný otvor je už na bežné výtokové hadice. Treba trošku experimentu... Ale si myslím že je to veľmi dobrá vec nakoľko keď prepočítam že 100m vody v hadici je ohriaty na dosť vysokú teplotu tak asi 100-120l horúcej vody pritečie do bazénu tak sa teplota zvýši pekne. Stačí tam dať aj miesto hadicového termostatu dať /elektronický časovač/ a zapínať s tým čerpadlo príklad každých 15.min...samozrejme že to závisí od počasia. :-) :-) :-)
Odpovedať
Z vlastnej skúsenosti: prestrešiť vonkajší bazén a pokiaľ nie je bazén mimo slnka a zároveň na severnom Slovensku, netreba žiadne iné ohrievanie.
Odpovedať
@roberto1923 no to je pravda ale cenovo uplne v inej triede
Odpovedať
@jano2007 Zabudol som Ti napísať-dopísať že ako čerpadlo môžeš použiť tiež obehové na kúrenie zn. Willo ktoré má možnosť aj regulácie,nakoľko nové typy majú spotrebu okolo 40-50W a majú už vývody so závitom.Len to ak máš možnosť ho zohnať lacnejšie,bolo by super, lebo nové je dosť drahé. Skús na Bazoš sk. tam som také videl. :-) :-)
Odpovedať
@roberto1923 V nutnom prípade preložiť čiernu plachtu-PVC nad bazén a tiež je výsledok super.Dať nejaký preklad /laty/ a na ňu čiernu plachtu. Tiež pomôže. :-)
Odpovedať
@jano2007 Čerpadlo je vlastne taký agregát podobný klimatizácii, ktorý sa umiestni niekde vedľa bazéna. Pomocou trubiek sa voda preženie cez nejaký motorček a čerpadlo, ktoré vodu ohreje. a vráti sa tak do bazéna Tak to aspoň vysvetľujú v obchodoch. Na nete sa o tomto spôsobe ohrevu píše ako o najúspornejšom, neviem však, či nehučí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pouzivam kvalitnu - bubinkovu solarnu plachtu -400 mic - ktora plava na vodnej hladine -mam 17m3 vody a vcera mala voda 28 C.
Odpovedať
@roberto1923 @jano2007 naozaj? netreba ohrev ak to presklíme? ale asi iba tým plastom alebo čo to je za materiál, proste nie originál sklo - zase nechceme z toho mať skleník 8-) a o akej hĺbke sa bavíme a koľko času na to?
Odpovedať
@mandika1 nemylte si pojmy s dojmamy madam, tu rozpravame o obehovom cerpadle(to co ste vo vasom prispevku nazvali motorcek) a nie o tepelnom cerpadle. Najuspornejsie teplo je to ktore mate zadarmo, pozrite si kolko stoji tepelne cerpadlo v obchode aby ste sa dostala do obrazu, huci nehuci, v penazenke vam z toho veru zahuci.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu pozrite na nete kolko stoji presklenie (pouziva sa polykarbonat) preto som napisal ze cenovo uplne inde, ja hladam lacne riesenie
Odpovedať
@jano2007 :-D :-D :-D :-D :-D :-D veru zahučí.... :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@jano2007 jasne, v pohode, s cenami sme zmierení :-N názov témy je ohrev vonkajšieho bazéna, preto som sa tu objavila 8-) zaujalo ma to, že ak presklíme, tak vlastne netreba ohrev... prosím, ak do tejto témy (aj v budúcnosti) zablúdi nejaká dobrá duša, ktorá má vonkajší bazén "vyhrievaný" iba presklením, napíš mi ;-)
Odpovedať
sklo sa na prestresenie bazenov sand nedava. jasne ze to staci, bude z toho aj tak sklenik,treba investovt do kvalitnych kolaji,aby si ho otvorila aj sama jednou rukou. Bude tam neskutocny hic, nepoznam nikoho ktoby este extra ohrieval vodu v prestresenom bazene. @jano2007 na taky maly bazen staci solarna plachta.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?