Nerovnomerne kosenie benzinovou kosackou

Ahojte, nedavno som s benzinovou kosackou nabehol na koren v dosledku coho sa ohol noz a musel som ho vymenit. Po vymene som si vsak vsimol, ze travnik po koseni nie je rovnomerny a po kosacke su viditelne pasy vyssej travy. V com moze byt problem? Nestretol sa niekto s podobnym problemom? Mam podozrenie ci som pri naraze neohol aj nieco ine, ale na prvy pohlad to tak nevyzera. Kosacka nevibruje ani nie je pocut nejaky nezvycajny zvuk. Nejake napady? 🙂
Odpovedať
@feriicko Predpokladám, že máš trávnik prvý rok a si veľmi kritický a máš veľké očakávania od trávnika. Trávnik a kosenie nie je raketová ani exaktná veda. Ak pokosíš nakrivo, za pár dní tráva dorastie. Problém môže byť v podklade - môžeš mať na trávniku hrbole alebo ryhy. Keď ti do toho vbehne koleso kosačky, tak tam pokosí nižšie pri zemi. Trávnik nikdy nebudeš mať dokonale rovný. Ak ti to ale tak vadí, tak kos menšie zábery, alebo kos trávnik aj po dĺžke aj šírke, alebo vyskúšaj inú kosačku - napr. si požičaj od suseda.
Odpovedať
@feriicko povedal by som, že chrobák má asi vo všetkom pravdu.. Možno iba jedna drobnosť. Pri kosení sa posnaž, aby ti kolečko kosačky nešlo v tej istej drážke predošlého kolieska, ked si šla kosačkou opačným smerom.. Tam sa tráva pováľa a zostanú pásy nepokosenej.. Urob trošku vačší presah a vždy druhým kolieskom chod za koľaj, kadiaľ išlo pri predošlom páse.. Aby mal sekací nôž väčšiu šancu zdvihnúť pováľanú trávu od koliesok.
Odpovedať
@feriicko nevyosil sa po tom naraze hriadel motora?
Odpovedať
@zicher @chrobak7 vy ste aj citali, co sa pyta?
Odpovedať
@gashtaan Hej, ale neverím, že by sa ohla oska motora. Nôž je upevnený priamo na hriadeľ motora, ktorý má cca 1 - 1,5 cm. Nejaký konár by nemal vykriviť to osku. Keď menil nôž, iné sa tam nemá čo pokaziť.
Odpovedať
@gashtaan nemudruj a napíš, čo sa tak asi mohlo kosačke stať. Ja čítam s porozumením. Ja som mu dal tip, kde môže byť problém.. Ty si sem dal nejaký užitočný príspevok? Alebo si prišiel iba rýpnuť? Vyosenie hriadeľa? Uloženého v ložiskovom puzdre priamo pripojeného cez spojkovú lamelu na kľukovku motora? To akžoe vážne??? Vieš si predstaviť také vyosenie? Tá kosačka by lietala po dvore ako iránske drony nad Ukrajinou, keby sa mu podario vyosiť ten hriadeľ...
Odpovedať
dokonca bez spojkovej lamely priamo na kľukovke motora.. spojka je iba na rozjazd, ake vreteno je priamo spojené s kľukovkou.. to by sa ani nedalo vyositť..
Odpovedať
@chrobak7 nemyslim, ze sa ohla oska motora, cely motor sa v sasi mohol naklonit, takze os nie je kolmo. Nekosi prvykrat, pasy vyssej travy mu ostavaju po tom naraze do korena... pochybujem, ze mu ten naraz sposobil amneziu, ze zrazu zabudol ako treba kosit.
Odpovedať
presne tak, ohnuty hriadel klukovky, su firmy ktore to rovnaju, no uz nikdy to nebude ako nove, aspon moja skusenost. je jedno ci koren ci kamen, je to prudky naraz a najcastejsie si to odnesie noz a klukovka.
Odpovedať
@gashtaan Jááj, teraz som si všimol, že ide o benzínovú kosačku.. No ako si napísal ... nečítam.. 😢 😐
Odpovedať
No, ako som pisal, urobilo mi to pasy po celej dlzke ako som isiel s kosackou, nie je to ze na jednom mieste kde je hrbol alebo nejaka nerovnost. Skusim este raz pokosit ked trava podrastie a uvidim ci to bude robit to iste.
Odpovedať
mohol sa prehnúť celý skelet ak je oceľový,mne sa prehol, hriadeľ nie, na to je krátky a pomerne silný oproti skeletu, chyba bude len v uložení noža alebo nesprávny, ked dovtedy OK
Odpovedať
Článok sa načítava...
@feriicko Či sa niečo skrivili, zistíš jednoducho - zmeraj vzdialenosť čepele noža od roviny, ktorú tvoria kolieska v rôznych polohách rotácie. Ja by som to urobil tak, že by som vyrezal kus z rovného kartónu o veľkosti pôdorysu kosačky. V strede by som vyrezal kruhový otvor, otočil kosačku kolesami hore, na kolesá položil kartón a zmeral by som vzdialenosť jednej strany čepele noža a druhej od kartónu. Prípadne by som nôž pootáčal a zmeral viac polôh. Ak tam bude rozdiel, tak tam bude niečo krivé.
Odpovedať
aj ohnutá kuľkovka, teda vreteno uloženia noža nespôsobí nerovnomerné kosenie.. Skôr silné vibrácie, ale ten nôž si bude vždy držať svoju výšku nad povrchom trávy aj ked bude ohnutý.. Skôr tie pásy môžu byť spôsobené ohnutým šasi kosačky, vtedy je celé uloženie motora aj s oskou nie kolmo k zemi a jedna strana bude kosiť vyššie, druhá nižšie.. Problém bude merateľný medzi stranami noža voči zemi, ked je nôž v polhohe neprieč kosačkou. Trebalo by dať kosačku na rovný stôl a odspodu pri reznej hrane nožazmerať výšku voči stolu-zemi. potom to isté urobiť na druhej strane. Pár milimetrov rozdielu by nemal byť žiadny problém. Nad centimeter už bude na tráve vidno.
Odpovedať
@chrobak7 ok takze pri blizsej inspekcii vyzera byt naozaj ohnuty hriadel. Ked som dal dole noz a prilozil rovnu latu tak na jednej strane sasi je vyssie ako na druhej. Divne je, ze stroj nevibruje a pri otacani je ten rozdiel medzi dvoma stranami stale na jednom mieste. Zeby fakt ohnuta sasi ako spomina @zicher ? Rozmyslal som aj nad podlozkou pod jeden zo srobov, co dria motor, tym by sa rozdiel trochu vyrovnal. Ale uz by som to asi zveril do ruk nejakeho servisu. Nemate nejake odporucanie na niekoho v okoli Ziliny?
Odpovedať
@feriicko ano, je to šasi.. lebo hriadel by prenášal nerovnosť do celého obvodu, ale ked to máš iba v jednom mieste, tak je to šasi.. hriadeľ by tak rozvibroval kosačku, že to by malo efekt, ako masážny stroj.. dá sa to vyrovnať podložením celého motora na nižšej strane. ale je tam limit, aby ti nešúchal nôž o šasi. neviem, koľko je to ohnuté. ideálne by bolo vymontovať motor, a potom narovnať celé šasi.. alebo skús celý motor silou natlačiť a ohnúť ním šasi, ale pozor, aby si nezlomil kolieska..
Odpovedať
@zicher vyskusam a dam vediet ako som dopadol 🙂. Dik za rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?