Návrh prirodnej zahrady

Profilova fotka
Ahoj. Hladam niekoho, kto dokaze navrhnut velmi velmi prirodnu zahradu. Ziadne stereotipy a pravidelnosti. Chcem mat z tej zahrady pocit, ze ju navrhla sama priroda. Nechcem ziadne tuje pri hranici pozemku a podobne zalezitosti. Chcem nieco take, aby som videl z okien domu zelenu (farebnu) prirodu a ked budem v zahrade chcem citit, ze som v skutocnej prirode a nie v umelom prirodnom laboratoriu. Ide o cca 300 m2 rovinateho pozemku v meste. Moja prvotna idea je pouzit 1/4 na vysadbu stromov tj vysadit mini lesik, 1/4 luka, 1/4 priestor pre deti a hry, 1/4 priestor na pestovanie zeleniny... Ale rad by som pocul nazor odbornika architekta ake su moznosti. Paci sa mi priroda ako v prilozenych fotkach. Lokalita SC. Aby som to zhrnul: neviem co chcem, ale viem co nechcem 🙂
Odpovedať
300m2 nie je veľa na také niečo. My máme 400m2 a príde mi to naozaj ako minimum. Jasné, že dôležitý je pomer strán. Nám záhradu robila Janka Bieliková, ktorá v tom čase robila pre RTVS program Hurá do záhrady. Mali sme na ňu veľmi podobné požiadavky a boli sme s jej prácou veľmi spokojní. Teraz už robí mimo TV, je na materskej, ale na sociálnych sieťach sa vyjadrila, že už začína brať nové projekty. Tak sa jej skúste ozvať. Držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
to je krásne, pripnem sa pre inšpiráciu, aby som mohla manželovi píliť uši s takýmto niečim 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 dakujem za podrobne informacie. Prave som pozrel jej facebook. Bojim sa, ze bude draha kedze je taka znama. 🙂. Skusim ju teda kontaktovat a uvidim ako to dopadne. Este raz dakujem.
Odpovedať
@raphael42 pochváliš sa výsledkom?
Odpovedať
@tibor_taksonyi no to som Vám chcel napísať už v prvom príspevku, ale nechcel som znieť drzo. Takýto typ záhrady je drahý. Nebude to drahé kvôli tomu, že je známa, ale kvôli veľkému množstvu rastlín. Na to sa treba pripraviť.
Odpovedať
@zltalienka
Odpovedať
Profilova fotka
Planujem to dosiahnut do 10 rokov 🙂. Takze vytvorit zahradu chcem naozaj pomaly a postupne. Ale myslim, ze treba naozaj kvalitny plan a navrh. Posielam foto aktualnej situacie. O 10 rokov pridam dalsie fotky 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 krasa. Naozaj krasa.
Odpovedať
@raphael42 neskutočné. Vieš pomedzi to aj prejsť? Starostlivosť je náročná? Úžitkovú časť záhrady, na zeleninu tam asi nemáš? Či len nie je na fotke?
Odpovedať
@zltalienka mám ovocné kríky a bylinky- tie sú v takych mini ohradených záhonoch. Starostlivosť je z roka na rok jednoduchšia. Čím je menej odhalenej hliny, tým je menej buriny. Tak 2x za rok to s manželkou pretrháme za víkend. Celou záhradou prechádza štrkový chodník.
Odpovedať
@tibor_taksonyi nuž, predstavu máš dobrú. Len si začal veľmi zle a to tým otrasným betónovým plotom. Nemá nič spoločné s prírodnou krajinou. Bude mať veľmi negatívny vplyv na samotné okolie najmä prehrievaním v slnečnom počasí.
Odpovedať
@vebi34 tiež mám taký plot a v najväčších horúčavách som na ňom meral teplotu. Aj na moje prekvapenie nebola vôbec vysoká. Minimálny rozdiel oproti iným materiálom v záhrade. Tieto panelové ploty majú malú hrúbku, takže ak sa aj nahrejú, rýchlo sa opäť vychladia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@raphael42 veď vlastne vôbec nemusíš kosiť 😄 Ďakujem, inšpirovala som sa. Určite aspoň nejaký kút záhrady spravím takto.
Odpovedať
Profilova fotka
@vebi34 nuz plot som si ja nevybral. Ten tu uz bol. Dom som kupil aj s plotom. To je developerov vkus a nie moj. Keby som si mohol vybrat plot by bol zasadne iny.
Odpovedať
@raphael42 ahaa takze toto je tvoja 🙂. Janku poznam, sledujem, tuto zahradku velmi obdivujem. Mate to krasne 🙂. Ja sa teraz snazim doma o podobny efekt, ale este to potrva.
Odpovedať
@tibor_taksonyi Tibor mozes sa do toho pustit aj sam. Je velmi vela prispevkov na FB, ci je to Janka, alebo Ferdinand Leffler (Altelier Flera), Anygarden a pod. Materialov na studovanie kopa. Ja som si nakupila aj literaturu, knizky a postupne pomaly krok za krokom idem.. verim, ze by si to zvladol dat to do tvojej predstavy. A aj ten plot sa da krasne vymysliet a zakryt roznymi popinavymi rastlinami. Len sa netreba bat skusit to 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola ja mam uz tiez nastudovane mnozstvo zdrojov. Knihy. Casopisy. Yotube. Ferdinanda sledujem tiez na flera tv. On je skvely. Jeho team je skvely. Inspiraciou je pre mna pinterest. V hlave mam gulas. Neviem ci z toho gulasu vznikne zahrada aku chcem. Predstavu mam, ale architekt by to podla mna dotial k dokonalosti skor ako ja. U mna by to bol pokus-omyl.
Odpovedať
@tibor_taksonyi chapem .. ja mam tiez gulas neboj. Ale ja som to poňala sposobom cesta je ciel 🙂, takze moja cesta je sice zatial velmi trnista, ale snad do ciela dojdem 😄. Este mi napadlo, Ferdinand robi aj online kurz tusim stoji okolo 200 eur, par ludi tu na MS sa ho aj zucastnilo... mohlo by ti to dat aspon tie zaklady ... Pravdou je, ze s architektom by to bolo skor hotove 🙂. Kazdopadne drzim palce, aby zahrada splnila tvoje ocakavania 🙂
Odpovedať
@tibor_taksonyi stačí, keď si nasadíte pred ten plot niečo popínavé a o pár rokov to budete mať celé zelené 🙂. My máme všade pavinič, tak len čakáme, kedy to celé zarastie 🙂
Odpovedať
@tibor_taksonyi možno by som potom volila drevený obklad. Aj ťahavé rastliny nie sú celý rok vždy zelené. Pavinič je 1/2 roka holý... Tiež si neviem predstaviť, že celý by bol obrastený jedným druhom, to určite neevokuje ráz prírodnej krajiny. Pavinič patrí do voľnorastúcej výsadby, ale ako jeho súčasť, zvlášť na takej malej ploche, nie ako dominancia. Robila som niekoľko návrhov výsadby, tiež nie som zástancom lego-záhradiek s tujami, preferujem domáce druhy.
Odpovedať
Profilova fotka
@vebi34 robis teda navrhy zahrad?
Odpovedať
odporucam pozriet Ferdinandove zahrady pre inspiraciu
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ano tie uz mam pozrete a nie jeden krat.
Odpovedať
Profilova fotka
@raphael42 ake druhy stromov mas vysadene?
Odpovedať
@raphael42 túto vašu záhradu si veľmi dobre pamätám z jej realizácii. Je naozaj krasna
Odpovedať
@tibor_taksonyi 2x hloh, 3x javor, lipa, okrasná jabloň, okrasná slivka, figa, ginko, jedľa, moruša, ambrovník. Snáď som na žiadny nezabudol.
Odpovedať
Profilova fotka
Designérka džungloidních nezkrotných zahrad 🙂 Ak ešte nie je neskoro, tak na takýto typ záhrady všetkými desiatimi odporúčam designérku Radku Votavovú. Ona robí živé, aj online kurzy (vôbec nie drahé), konzultácie aj návrhy. Jej záhrady sú presne to, čo hľadáš. Na jej stránke sú skvelé rady a nápady. Ja sa s ňou na 100% stotožňujem, veľa som sa naučila iba z jej článkov na stránke. Ale určite sa ti bude venovať aj osobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@karyan dakujem pekne za informacie.
Odpovedať
Mne sa veľmi páčia záhrady od F. Leflera zo štúdia Flera. Pozri na ytb jeho videá, sú inšpirujúce a rady cenné. Má aj kurz ako začať so záhradou, ak si chceš robiť sám a baví ťa práca na záhrade, ja by som išla do toho.
Odpovedať
@lapla teraz čítam, že Ferdinandove záhrady ti už spomínali. Smelo do toho, isto to bude krásne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?