Môžeme použiť mach na obrastenie betónového múru?

So susedom nas oddeluje oporny mur. Kedze sme vyssie, z nasej strany je viditelnych asi 40-70cm a chceli by sme to nechat niecim obrast a napadol nam mach (nieco ako machove steny v interieri). Bolo by to mozne? Mate s tym niekto skusenosti? Chceli sme sa vyhnut pavinicu, brectanu a pod. Dakujem!
Odpovedať
@lydiades na to aby ti na betone rasol mach musi mat podmienky, teda dost zvetraného prachu, nejaka ta organicka hmota. Interierovy mach tam nenasadis, mach z lesa sa tam tiez neujme. Mozno ak by si niekde zo strechy zoskrabala mach, ktory je uz prisposobeny takym podmienkam by sa nejaky casom uchytil Citala som o tom, ze na "prilakanie" rias a machov na kamene aby cim skor dostali patinu sa pouziva nater bielym jogurtom, odskusane to nemam, ale aj tak si myslim, ze je to na dlhsiu dobu, kym sa tam nieco uchyti. Ci sa uchyti na alkalickom betone to uz neviem, aj ked dobre stare betony som uz videla krasne machom porastene, ale ten mach rastol skor na prachu co sa tam za tie roky nazbieral ako priamo na betone. Ale plazivych a popínavých rastlin je celkom dost na vyber, nielen rozpinavy brectan alebo pavinic. Tiez sa daju okolo mura vysadit nizke kriky alebo trvalky, ktore ho zamaskuju.
Odpovedať
isto je jednoduchia forma obrastu pomocou popinavych rastlin. z machom to nie je lahke a v interieroch sa skor pouziva uz stabilizovany mach, ja by som sa osobne do machu nepustal
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?