Malé jazerko a riasy

Ahojte :) Mám malé jazierko v záhrade, je to robené z traktorového kolesa. Sú tam 2 rybky malinké, vodu doplňam stále čistú ale riasy sú premnožené veľmi, čo mám spraviť? nechcem používať žiadnu chémiu. ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@orchidea79 bohuzial rias sa v takomto objeme a hlavne vyske vodneho stlpca nezbavis.. ale ved riasy su " BIO" :)
Odpovedať
@richard71 ďakujem, ale nie je to pekné a deti nevidia rybičky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@orchidea79 ak rybicky vonku tak potom hlbsie jazierko cca 80-100 cm . obeh vody.... alebo akvarium :)
Odpovedať
@richard71 :) ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@orchidea79 Vysaď vodné rastliny. Odčerpajú živiny. Voda bude čistá. Riasy sú tiež rastliny. Nebudú mať z čoho rásť. Viac tu: http://ekozahrady.com/prirodni_bazen.htm .
Odpovedať
Profilova fotka
Riasy sa budu stále vytvárať pokiaľ je jazierko malých rozmerov, nie je zabezpečená dostatočná filtrácia, a nie sú správne rozvrhnuté zóny v jazierku čo bude Váš prípad. Po správnosti by jazierko malo obsahovať 1. veľkú bahennú zónu (0-20 cm) mala tvoriť 40 % z celkovej plochy : kde by mal byt vhodný substrát keď nič viac aspoň jemný štrk a rastliny typu Calla palustris, Stachys palustris, Iris pseudacorus a mnohé dalšie. 2. rovnako veľká by mala byť aj zóna plytčín (20-50 cm) s rastlinamy napr. Polygonum amphibium, Hippuris vulgaris, Orontium aquaticum ( schválne uvádzam rastliny nižšieho vzrastu keďže mate omedzený priestor. 3. Zóna Hlbokej vody nad 50 cm ideál hlbšie ako 1 meter kde sa voda dostatočne ochladí, s rastlinami ako napr. Nymphaea alebo Pistia stratiotes. Jednoduchá cesta pokiaľ je jazierko bez rybičiek stačí pol štamprlíka Sava to riasy spali a nie velmi poškodí Vaše rastliny a chlór je plyn čiže sa vyparí. Samozrejme vo vašom prípade je možné použiť prípravky proti riasam ako je napr Crystal Pond a iné. Aby som to zhrnul ako Vám tu radil už niekto predo mnou je nevyhnutnosť mať v jazierku zóny a rastlinami aby odčerpávali nežiadúce živiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden Vo fotoalbume máš jazierko s riasami. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha tak vidim ze ty sa do toho velmi vyzna :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden Pri okrasnom jazierku to nevadí, dokonca to vyzerá prírodne.
Odpovedať
Profilova fotka
No ano uplne sa tomu ani vyhnut neda ale tu sme sa bavili o nefunkcnom jazierku v ktorom je riasa premnozena
Odpovedať
Profilova fotka
@marvikgarden Kúpacie jazierko má byť bez rias, naopak jazierko na chov rýb musí mať riasy. Veď vieme o čo ide, len som žartoval. :-)
Odpovedať
Najlepší na predaj takých produktov sú www.bio-pond.sk, majú síce nový eshop ale dlhodobé skúsenosti, tiež som nemohol dlho vyriešiť podobný problém, ale pani od nich mi dala super vec a mám už pokoj, jazierko velmi ciste dokonca aj pri vysokých teplotach
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
@orchidea79 Podarilo sa tie riasy odstrániť? Viem ,že pri menších jazierkach je to obvyklý problém.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?