Mala zahradka pre zaciatocnikov

Profilova fotka
Ahojte, budeme mat malu zahradku o rozmere cca 200m2. jedna sa cisto o zahradku bez domu, na take vikendove travenie casu v lete a tak. su tam nejake ovocne stromceky, rada by som zasadila maliny a urobila nejaky kvetny zahon, alebo nieco podobne.som vsak uplny zaciatocnik a netusim kde zacat. vedeli by ste poradit nejake webstranky, prip. knihy ako na zahradku? musim najprv zistit aka je tam poda, dat to na nejaky rozbor aby som zistila, comu sa bude darit? potrebovala by som napr. aj poradit ake kombinacie byliniek, rasltin, krickov atd.mozu ist ku sebe a pomahaju si a ake naopak nie su vhodne na spolocne vysadzanie. Dakujem za vsetky tipy a rady :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak nebude mat 200 ale 370 a su tam nejake jablone (zevraj nie moc urodne - treba ich osetrit), hrusky, josty. nikto nemate tipy? urcite je tu vela zahradkarov
Odpovedať
Profilova fotka
@tereza0442 Aj u nás môžete bezplatne získať dôležité a zaujímavé rady a tipy na pestovanie rastlín, drevín, ovocných stromov a krov a tiež byliniek a trvaliek. Prihlásiť sa môžete cez link v mojom profile. Stránok a kníh je veľa, stačí zadať do google, to čo Vás zaujíma. Rozbor pôdy nie je nutný. Stačí jednoduchý pokus. Vezmite do ruky časť zeminy a pokúste sa vytvoriť šúľok alebo guľu. Ak zemina udrží tvar a je mazľavá, pôda je ílovitá, ťažká. Ak sa guľa rozpadne, je sypká a suchá, pôda je piesočnatá, hlinitá. Pre pestovanie rôznych rastlín je dôležitý aj pomer svetla a tieňa, orientácia voči svetovým stranám. Každá pôda sa dá čiastočne vylepšiť, obohatiť. Bylinkám sa darí na slnku a v suchu, ovocné dreviny vyžadujú na živiny bohaté pôdy. Maliny vysádzajte do pozadia a na miesto, kde sa môžu rozrastať. Kvetinové záhony vysádzajte podľa množstva svetla a tieňa. Do tieňa tieňomilné, na slnko xerofyty, skalničky, rastliny stredomorského charakteru.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa jedna o zahradku kam budete chodit cez vikendy mozno by som volil rastliny o ktore sa treba starat viac aby ste pripadnu navstevu spojili s lahkou aktivitou. Bylinky by boli fajn a mozno tiez kombinovany trvalkovy zahon s letnickami.
Odpovedať
@tereza0442 mame pri dome zahradu asi 250 m2, vacsinu tvori travnik, ihrisko pre deti, miesto na opekanie. po okrajoch mam vyvysene zahony na domacu zeleninu, kriky - orientovane podla slnka, kolko ktoremu treba, mame dve slivky, nasadene maliny, cucoriedky, pichla som do zeme aj dve hrozna, co nam svokor doniesol a pod jednou slivkou sa chystame urobit bylinkovu spiralu a pod druhou slivkou bude taky zahon, kde mam uz hortenzie a pridam este nieco nizsie kvitnuce, nieco podopokryvne. dokupujem pomaly, ked ma nieco oslovi, nastudujem na nete, co ma ake potreby a podla toho sadim. co sa tyka vyvysenych zahonov, kukni si blizsie pojem permakultura, snazim sa zariadit si to tak, aby som sa nenadrela a bol daky vysledok :-D. predzahradku tiez vysadzam postupne, skusam, co prezije 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?