Ideme riesit zahradny domcek a chceme betonovu platnu tak 10cm vysoku. Ja som myslel, ze dat makadam pod to, ale sused mi hovori, ze netreba, ze ta zem je dost tvrda, ze staci dat rohoz a vylit beton. Je pravda, ze ta zem je ako kamen a je tvrda. Ak by som odkopaval tak by mi trebalo 10cm, ale ta zem je dost kamenista, tak to ide dost zle, tak teraz som na vazkach
Na záhradný domček betónovú platňu...
Drevo by nebolo dostatočné?
Veď ten betón je niekoľko ton materiálu, ktorý bude musieť niekto, niekedy, pracne (draho) zlikvidovať.
S tým makadamom ťažko radiť. Platňa 10cm hrubá, keď nevedno o plánovanom zaťažení.
@igorb78 Požabuj zem a uvidíš. Ja som napr. ani do prístavby nedával makadam, ale stavebnú sutinu, ktorej som mal das 8 kubikov. A ani som ju nežaboval/nežehlil, bo sa už nestihalo. Položili sme OSB dosku, poskakali po tom a hotovo 😄 Ono aj platňa ti to trošku pritlači, zavisi od hrubky. A ak daš kari siete/dratkobeton, tak by sa nemuselo nič stať.
Napr. v aktuálnom baráku sa mi podlaha prepadla, ale nebolo ani vyžehlene a beton podlahovy je 20 cm hruby, ale neni v ňom ani gram železa. Žiadneho. Jedine sem tam vykopavam z toho špaky. Takže taký špakobeton. Prepadlo sa mi to v strede zhruba 15cm do hlbky. Keby bolo železo, tak by sa to nestalo.
@igorb78 Zahradne domčeky sa ukladaju aj na zatravňovacie tvarnice... U rodičov na zahrade sme robili platňu, tiež 10cm hrubu a ani sme nežabovali, ani makadam nič. Zem bola mäkka, lebo sa tam roky sadilo (grule, mrkva, kapusta,...) Platňa ma aktualne 4 roky a ešte nepraskla. Je bez železa, objednal som síce drátkobeton, ale doviezli normalny.
Ano chceme tam platnu, nie riesit zamkovu, pretoze nemozem na jednej strane vybetomovat patky kvoli dazdovej kanalizacnej rure ktora ide po celej dlzke. Ked by som betonoval patku tak aspon 50-60cm do zeme a tam je uz rura. Preto platna
Este sa chcem spytat, platna ma byt umiestnena medzi domom a murikom (od kraja po kraja po kraj), na ktorom je osadene pletivo. Treba robit nejaku dilataciu, resp dat z oboch stran nejaky 1cm eps, aby ked sa roztahoval beton neporusil sokel, popr aby nepraskol?