Kompresor pre zazimovanie zavlahy

Ahojte, vedeli by ste mi odporucit, aky kompresor by mal stacit na zazimovanie zahrady cca 400m2, 5 okruhov ? Vsade pisu, ze by mal mat efektivny vykon aspom 17m3/hod. Ale kde kupit takyto kompresor (hlavne na 230V), ktory dokaze udrzat vyssie spominany vykon po dobu aspom par minut ? Vacsinou maju 50l kompresory saci vykon tak max. okolo 400 - 500 l/min, co ale pri efektivnom vykone nie je tych 17m3/hod. Viete mi poradit, aky kompresor idealne do 300 eur ? Dakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mawisch:

Ahojte, vedeli by ste mi odporucit, aky kompreso…
@mawisch Už máš závlahu urobenú? Lebo ja som zazimovanie vyriešil tak, že na koniec každej vetvy (koniec je najnižší bod) som dal samovypúšťací ventil. TAkže vždy keď prestane polievať, tak voda z potrubia vytečie a pred zimou spravím akurát to, že vyberiem elektromagnetické ventily a v pivnici vypustím z polievacej vetvy vodu, ktorá tam ešte zostala. Kupovať a celý rok skladovať veľký kompresor len kvôli tomu, aby si ho použila 1x do roka na vyfúknutie vody zo systému je zbytočnosť. Ale ak to veľmi chceš, tak si kúp kompresor so zásobníkom aspoň 25 litrovým, lepšie 50 litrovým a tým to v pohode vyfúkneš. Niečo takéto: https://www.stavbaeu.sk/index.php?rou...
Odpovedať
Kompresor si vies pozicat v pozicovni naradia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@mawisch Už máš závlahu urobenú? Lebo ja som zazi…
@chrobak7 zavlahu uz mame, viem o ponuku kompresorov, ale nazory na to, ci staci 25/50 l kompresor sa lisia... jedny tvrdia, ze vykon musi byt aspom 17 m3/hod a viac aby to malo vyznam a neostala v potrubi voda. Preto sa pytam niekoho, idealne niekoho, kto aj robi zazimovavanie zavlah (kludne aj nejaky profesional), ci staci alebo nestaci bezne cerpadlo s 25/50l zasobnikom a cca 400-500 l/min sanim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

Kompresor si vies pozicat v pozicovni naradia
@zita19 ano, male 25l kompresory
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mawisch:

Ahojte, vedeli by ste mi odporucit, aky kompreso…
@mawisch ja zazimovavam zavlahu s hrackarskym kompresorom Stanley DN 200/10/5 uz 6 rokov bez problemov. Vodu zo systemu do sucha ani zdaleka nevyfuka, ale zrejme to staci.
Odpovedať
moj nazor, ktory ale asi zadavatel nechce pocut: byvam na JZ Slovensku, zavlahu mam asi 13 rokov a NIKDY som ju na zimu neprefukoval. Nemyslim si ze na slovensku niekde inde ako v tatranskej lomnici a vyssie polozenych oblastiach premrzne zem do hlbky 25cm (tak hlboko mam ja ulozene hlavne hadice). Moj postup zazimovania je ze cca na konci oktobra odstavim, vypnem cerpadlo, vypustim vodu z filtra pri cerpadle a hotovo. Za usetrenych 50E idem s manzelkou na veceru.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mawisch:

@chrobak7 zavlahu uz mame, viem o ponuku kompreso…
@mawisch Nemusíš úplne všetkú vodu vyfúkať z potrubí. Stačí, ak kompresorom dostaneš von 60% vody. Zvyšná voda, aj keď náhodou zamrzne, má v potrubí priestor, ak sa roztiahne. Voda pri zamrznutí expanduje (narastie jej objem) asi o 10%. A či potrebuješ 25 l kompresor alebo 50 litrový ti nikto presne nevypočíta. Podľa mňa stačí aj ten 25 l, tam nepotrebuješ fúkať vzduch 10 min. Stačí natlakovať nádobu a celú pustiť do zavlažovacieho systému. Píšeš, že máš 400 m2 záhradu a 5 okruhov. To je tipujem nejakých 70 metrov potrubia, čo je odhadom nejakých 200 litrov. Nemusíš vyfúkavať naraz, stačí vetvu po vetve, takže na jedno fúknutie ti stačí tých 25 litrov vzduchu. Ale ak máš potrubie v hĺbke 30 a viac cm, tak by si nemusela vôbec vyfúkavať vodu z potrubia. Tak hlboko na západnom SK zemina už ani nezamŕza.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mawisch:

Ahojte, vedeli by ste mi odporucit, aky kompreso…
@mawisch vôbec nemusí byť veľký 50l kompresor. Stačí úplne malý so zásobníkom pár litrov. Prudký náraz vzduchu do zavlažovacej vetvy vyfúkne spoľahlivo aj 10L zásobník natlakovaný na 5barov. Tých trysiek v jednej vetve je pár- možno tri-štyri.. Treba samostatne prefúknuť každú vetvu. Avšak zásobník vzduchu musí byť súčasťou kompresora, lebo iba samotný kompresor bez vzduchovej nádoby má síce veľký tlak, ale iba malý prietok vdzduchu, ten nie je schopný vyfúknuť vodu z celej vetvy.
Odpovedať
Profilova fotka
Potrubia na zavlahu som daval len cca 20cm pod zem... uz druhu zimu su v pohode bez prefukovania (ale sme pri Nr) tu uz nejake ultra mrazi nebyvaju 😅 Jednu vetvu som minuly rok skusobne hodil len 5-10cm pod zem ako kde... a tiez nebola prefukovana pred zimou :) nic sa jej nestalo :) Ale tak treba naoisat ze za tento rok nam snezilo len raz a u nas sa ten sneh udrzal len v ten den co aj padal... uz poobede z toho bola brecka a na druhy den bol prec... tolko k zimam tu dole 😅 ak byvas niekde na orave alebo v tatrach tak tam by som asi preventivne veru vetvy prefukoval... ale staci fskt maly kompresorik :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@mawisch Nemusíš úplne všetkú vodu vyfúkať z potr…
@chrobak7 po vikende sa rozbilo vypustenie...kompresor 2 piestovy, 50l zasobnik (saci vykon 412l/m, co pri 60% efektivneho vykonu by malo papierovo staci...a pri 3,5 - 4 baroch to vedelo urdrzat tlak tak od 30 sekund do max 1 minuty, podla dlzky a vzdialenosti od pripojneho body (skoro hned za cerpadlom). Jednu vetvu bolo potrebne natlakovat a pustit vzduch niekde aj 3-5 krat, aby sa vsetko okom viditelna voda (rozumej, kym z najvzdialenejsej trysky stale sla voda) dostala z okruhu prec. Z mojich skusenosti, nic pod 50l a minimalne ako sa uvadza treba >15m3/h prietok tu vodu nedostane prec....zasobnik treba, pretoze v tom potrubi je tolko vody, ze len nejaky naraz tlakom nepomoze, velakrat je potrebne tlacit kompresorom aspom par minut, aby vsetka voda vyslo von a z trysiek nesla ziadna voda). Nechapem niektore videa na youtube, kde to zazimovavaju malinkymi kompresormi, ale po mojich skusenostiach to rozhodne s nimi nemoze stacit, aby tu vodu dostali von. Zazimovali sa 2 zavlahy, jedna vacsia (400m2, 6 okruhov) a druha mensia (cca 200m2, 3 okruhy)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?