Kedy môžem vysadiť hortenzie?

Profilova fotka
Kúpila som si bielu hortenziu a chcela by som ju zasadiť do záhrady. Len neviem, či urobím dobre. Na črepníku je písané že má mať izbovú teplotu 18-20 stupňov. Začína mi však chátrať a usychať. dokonca jeden kvet jej uschol úplne. Prosím porďte mi, tí, čo pestujete hortenzie, kedy je najlepšie vysadiť a čo mám robiť aby pekne rástla a kvitla. ďakujem
Odpovedať
1
2
@kattka_xx Ahoj :) Ja som sadila minuly rok 2 hortenzie (z kvetinárstva) a bolo to asi zaciatkom leta. Avsak obe mi po presadení pomaly vyschli, potom znova vyhnali a v zime vymrzli. Ked som ich teraz na jar likvidovala, vsimla som si, ze sa akoby nezakorenili a to napriek tomu, ze boli min 2-3 mesiace v zemi a mali dobre podmienky. Dala som im pri presadzani do jamy aj specialny substrat. A nic :/ Potom som ma napadlo ze tieto kvetinárstvové hortenzie (ci uz s tesca, alebo seriozneho kvetinárstva) su naozaj len na potesenie - kym nezdochnu v kochliku...su tak umelo vypestovane (aby sa predali) ze sa uz v bezných podmienkach neujmu (podobne som dopadla aj s rododendronom z kvetinárstva). Odteraz ked budem znahat hortenzie, tak jedine z obchodu, kde predávajú sadenice, dreviny atd...je ina na Slovensku pomerne dost...posielam nejaky link: http://www.dreviny.sk/1094-hortenzia-... , http://www.dreviny.sk/282-hortenzia-k... ,
Odpovedať
Profilova fotka
@kattka_xx Nádherné druhy nájdes aj tu http://www.rastlinky.sk/catalogsearch... Mám s nimi najlepšie skúsenosti. takže to budú zdravé a krásne rastlinky s návodom na pestovanie. V kvetinárstvach ani nevedia veľakrát ako sa o ne starať a ráno, keď zalievajú, tak rad radom všetko a až je to prepolievané a prehnojené a povedia hocičo, aby ich predali. O hortenzíí sa píše aj tu http://zahrada.artmama.sk/vsetko-osta...
Odpovedať
Profilova fotka
@kattka_xx Nádherné druhy nájdes aj tu http://www.rastlinky.sk/catalogsearch... Mám s nimi najlepšie skúsenosti. takže to budú zdravé a krásne rastlinky s návodom na pestovanie. V kvetinárstvach ani nevedia veľakrát ako sa o ne starať a ráno, keď zalievajú, tak rad radom všetko a až je to prepolievané a prehnojené a povedia hocičo, aby ich predali. O hortenzíí sa píše aj tu http://zahrada.artmama.sk/vsetko-osta... Teraz sa dajú aj rozmnožovať aj sadiť.
Odpovedať
Profilova fotka
no asi to bude naozaj tak, ze su len nachvilu, kym neuhynu... uz mi cernie cela rastlina... :-( :-( ;-( ... nefertiti7> ten shop sa mi paci, bude ozaj kvalitny, pozeram ze aj cena je super aj garantuju ujatie rastliny alebo vratenie penazi..ked sa neujme skusim objednat cez nich. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kattka_xx ja som si min. rok kupila v kvetinarstve tiez hortenziu (niekedy po velkej noci) - venovala som jej jeden z mojich albumov (kt. nakoniec ostal takym albumom zahradným :) hortenziu som mala odpociatku vonku na terase, potom pri terase v nadobe okrasnej, casom mi zacali kvety menit farbu, miestami usychat, bola som z toho dost nestastna, nakolko som sa tejto hortenzii velmi vytesovala - mala nadherne velke biele kvety... jediným riesenim bolo presadit ju z koflika priamo do zahrady... na zimu som ju prikryla cecinou a teraz na jar zacala uz krasne rasit - uvidim ako bude kvitnu, ale uz teraz som rada, ze prezimovala :)
Odpovedať
@cerler , mozem sa spytat na tu hortenziu? nemam ziadne skusenosti... na jesen som zasadila krasnu kraaasnulinku hortenziu. zimu mi ako-tak prezila, pozakryvala som ju aj cecinou aj som ju este obalila do netkanej vzdusnej latky...kvetne puky mi zmrzli, predsalen boli krute mraziska...zacina mi rasit, ma aj nejake listocky. myslis, ze mozem ratat s tym, ze by mi tento rok este zakvitla?
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha podla mna ano... ja ju mam vlastne len rok (sadila som ju min. rok v tomto obdobi, mozno neskor do zahrady)... velke skusenosti nemam, ale kedze ti nevymrzla, je na dobrej ceste vyrast a nahodit puky :) mne vyrasila zjari takto - vid foto z konca aprila, je uz o cosy podrastenejsia, len dnes je dako mokro, tak sa mi nechce ist do zahrady nafotit aktualny stav :)
Odpovedať
@cerler , no ja ju mam presne takuto :-) takze to tak asi ma byt :-) , dala si mi trochu nadeje
Odpovedať
Urcite Vam zakvitne tento rok, hortenziam zvykne vzdy skoro z jari este par pucikov koli chladu zmrznut, ale nemusite sa bat, i my mame hortenzie a kazdorocne su zostrihavame na cca 20cm / vzdy ked uz pominu mrazy a chladne rana, v maji zostrihame nad poslenym zelenym pukom /, a v lete vzdy krasne zakvitnu, len musia mat dobre stanovisko - polotien, a vlhko :)
Odpovedať
Hortenzie potrebuju kyslejsiu podu. Preto treba pred vysadbou vykopat vacsiu jamu a vysypat ju zeminou urcenou na hortenzie / alebo na azalky a rododendrony/ Potom poriadne zeminu premokryt vodou a az nasledne sadit. Hortenziu nesadte na slnecne miesto. Bude zivorit a nezakvitne. Inak, s rastlinkami z hypermarketov mam aj ja zle skusenosti. Po presadeni do zahrady ich 99% neprezije.
Odpovedať
Profilova fotka
Hortenzie sa v tomto období aj rozmnožujú vrcholovými nezdrevnatenými odrezkami. Vložiť do substrátu rašeliny a piesku v pomere 1:1, dať pod fóliu a pri teplote 20 – 25 stupňov zakorenia za 3 – 4 týždne. Takže si môžete rozmnožiť Vašu alebo požiadať o odrezok od známeho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
neviete mi poradit ci mozem teraz presadit hortenziu? uz nahodila aj male kvietky ...........
Odpovedať
Článok sa načítava...
tiez mi odisli 2 hortenzie. potom mi jeden zahradnik hovoril, ze ich vysokoval ten prechod z toho pritmia co maju v obchode na prudke slnko vonku. co sedi, obe som kupovala v case ked uz bolo dost teplo. musia si vraj zvyknut najprv. nemali by sa teda presadzat ked uz je velmi slnecno ale skor z jari ked je este slnko mierne. a na margo tej zeminy v krorej su kvety v obchodoch mi povedal, ze kazdy kvet co kupime v obchode by sa doma mal presadit. oni to sadia do raseliny vraj a ziviny tomu dodavaju s vodou ktorou to polievaju. takze ked kvet nechame v povodnej zemine a len polievame vodou, tak zacne odchadzat.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk neviete mi poradit ci mozem teraz presadit hortenziu? Mam ju vysadenu v zahone len chcem zmenit miesto, uz nahodila aj male kvietky ...........
Odpovedať
Profilova fotka
@stela keď ju vyberiete s dostatočným koreňovým balom a po presadení ju budete primerane zalievať, mala by to zvládnuť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk trosku mimo, ale poprosim o radu, kupila som si v sobotu cibule okrasneho cesnaku, kedy ich treba zasadit? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kaya60 tie sa sadia väčšinou na jeseň alebo skoro na jar. Dajte ich do zeme čím skôr a oni sa už rozhodnú, ako na daný stav zareagujú. Možno ešte vyrastú a možno počakjú v zemi až do ďalšieho roku. na zimu nepotrebujú ísť von, čiže najlepšie im bude v zemi a nie vo vrecku z predajne.
Odpovedať
Profilova fotka
chcem sa opytat, ked mi hortenzia odkvitne, teda respektive jedna cast uschla, treba jej kvet odstrihnut alebo nechat tak? dakujem za radu @rastlinky_sk
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas424 odkvitnutú resp. suchú časť treba odstrihnúť
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk mozem cele to sukvetie, ci len jednotlive kvietky?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas424 celé súkvetie
Odpovedať
Dobry den, ja by som sa chcela spytat ohladom orgovanu - minuly rok sme zasadili dve rastlinky, na jednej z nich boli vyschnute, zhnednute puky so semienkami, cize predtym kvitol. Na druhom nebolo nic. Tohto roku nam ten, na ktorom nebolo nic kvitol a ten, na ktorom bolu uz len semiacka vobec nekvitol. Je potrebne odkvitnute kvety odstrihnut? Na tom, co kvitol tohto roku sa uz tiez urobili semiacka. Budu kvitnut buduci rok, ked nic neodstrihnem? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@iskrickaa Orgován sa po odkvitnutí vždy strihá, aby sa rastlina zbytočne nevysilila počas tvorby semien. To platí pre všetky dreviny kvitnúce v jarnom období. Kvitne vždy na jednoročných výhonkoch. Takže žiadny problém by nemal byť s kvitnutím. Nie každý orgován kvitne hneď po zasadení, či presadení. Doprajte mu čas a najmä vhodné stanovište.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem Vam za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk prosim Vas o radu: v zahrade mam 4 hortenzie vsetky hnojim aj pekne kvitnu len jedna z nich nie. Ma krasne listy a kvet nikde jej miesto je od rana slnecne a okolo poobedia 14 hod je tam tien. Ked na nu svieti slnko tak normalne je zvadnuta a potom sa preborie a je krasna len bez kvetov. Neviete mi poradit co robim zle, ze nekvitne? vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@stela Všetky hortenzie sú zakúpené v rovnakom období, aj vysadené? Niekedy rastlinu nedokážeme prinútiť, aby vykvitla, hoci pre to robíme všetko. Doprajte jej čas. Pokiaľ má rovnaké pestovateľské podmienky, hnojenie, pôdu určite zakvitne o rok. Prípadne, nie je v jej blízkosti vysadená nejaká konkurenčná rastlina, ktorá by nadmerne čerpala živiny, prípadne dusila korene? Záleží tiež od druhu a predošlého zrezávania.
Odpovedať
Dobrý deň ,vie mi niekto poradiť prečo mi asi po mesiaci po vysadení hortenzia --modrá --zvädla ?ĎAKUJEM
Odpovedať
Profilova fotka
@maruska2310 Zalievali ste ju dostatočne? Na aké miesto ste ju vysadili? Nebol tam úpal? Listy má v poriadku? Boli dosť vysoké teploty. Vädne bez vody, v tomto období by sa mohla spamätať.
Odpovedať
Dobrý večer,mojej hortenzii vyschli všetky listy ,ale nebola na slnku,práveže som ju mala v tieni,teraz som ju obstrihala a začali pučať malé lístky .Dúfam že ožije .
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk dobrý deň, prosím vás v katalógu máte ibištek čínsky, chcem sa spýtať akej veľkosti sú jeho kvety. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?