Ahojte chcem sa opýtať kedy by som mohol dat olivovnik vonku s kvetináčom momentálne teraz zimuje v pivnici . Domov sme ho priniesli v zubozenom stave a tak nemám skúsenosti kedy dať von nachádzam sa na orave
co viem, tak olivovnik by mal do nejakych -12 vydrzat, ale neriskoval by som to este, lebo to pocasie je take neiste, pockaj este kym ozaj tie teploty sa ustalia a nebudu sa objavovat mrazy, aby mu to neuskodilo.
@pastierik
Ďakujem za odpoveď podľa predpovede by to najbližších 14 dni malo byť cez noc -3 a po ôsmom apríli ziadny nočný mráz ale predpoved je len predpoveď
Neponahlaj sa s tym zbytocne, je teraz zvyknuty na teplejsie, takze bude lepsie, ked zostane este vo vnutri. Mohol by to byt pren sok. Ine je keby bol v zemi, ze bude uz dobre zakoreneny, v kvetinaci je to uplne ine, pockaj este aspon dva tri tyzdne.
aj od maja by som ho dal von, my sme mali v crepniku a od oktobra do aprila priblizne sme ho mavali vo vnutri, v pivnici, aby nezamrzol, lebo to by bola skoda, ked je v zemi tak je to ine, vtedy staci keby sa obali.
jedna vec je, že korene olivovníka by teoreticky mohli vydržať -12C, ale druhá vec je, že čo listy?....... olivovník máme aj pre jeho krásne listy a čo z toho budete mať, keď vám omrznú a oschnú? V 2017 mi listy olivovníka namrzli v zimnej záhrade, kde vtedy klesla teplota do -5C ... to bola najtuhšia zima za posledné roky a odvtedy sme urobili ďalšie opatrenia do budúcnosti. Ale listy namrzli, dosť opadali a mali škaredé suché konce.
Tu na dolniakoch sa už pohrávam s myšlienkou ho dať von, ale keďže je to hebedo koflík, tak radšej ešte počkám pár dní, nech to neprenášam ako kočka mladé. Hlavne aby nemrzlo, ostatné vydrží - v zimnej záhrade udržujeme teplotu aspoň 4C a to je v pohode aj pre citrusy.
Ale zasa ak máte ten olivovník v pivnici, kde má málo svetla, tak treba niečo vymyslieť, lebo to svetlo potrebuje, keďže je to stálo-zelená rastlina
mali sme olivovnik priblizne 2 roky dozadu a odvtedy som si povedala, ze uz ho viac nechcem 😄 stalo sa nam presne toto, jednoducho sme neodhadli to pocasie, ked sa koncila zima a zacinala jar, nechali sme ho vonku a zamrzol nam. dost sme to podcenili no, mysleli sme, ze uz mrznut nebude a predsa. a taky pekny olivovnik to bol. skoda ho, no.
@lifelike
V pivnice mame rôzne "lokality" jedna miestnosť je bez svetla v druhej svetlo je ale aj teplo a v tretej je okno na sever nieje velmi velke v tejto miestnosti je aj olivovnik je tam plus mínus 14°C nevykuruje sa tam
Ďakujem vam všetkým za odpovede ak by vas zaujímalo ako som sa k nemu dostal tak predsa vam poviem kamaratka sa v novembri rozhodla olivovnik vyhodiť predtým bol pekny olisteny ... spomenula si na mna a podarovala mi ho. Bol dost v ubohom stave a to vrchna koruna bola bez listov mohol som ho použiť ako dekoráciu na vianoce pred dom 😂 a tak som sa rozhodol vrchnu cast spilit a nech len kmen vyzerá dost divne ale vypúšťa nove výhonky. Keďže to bolo z hodiny na hodinu tak je zasadený v kibly kedze taky velky kvetinac som doma nemal no a od novembra v stoji v pivnici a cakam kedy ho dat von ale ako vsteci píšete este cakat.
@samueeel olivovníky mám přes 3 roky a všechny zimy venku. Jen prioritu nějakou starou látkou květináč kvůli mrazum. Par listů opadne, ale na jaro znovu vyrasi. Nejvíce u nás bylo pár dní -15. Horší je, když ho necháte doma přes zimu a on je v teple a začne pouštět spoustu mladých lístků a vy ho dáte ven hned jak je hezky a pak stačí pár nocí kdy je ještě k nule teplotně a ono to hned namrzne (ale jen tato část).
Ja mám olivovníky už pár rokov v kvetináči. Na zimu ich dávam do nevykúrenej miestnosti, vonku ich vynášam až v máji, cca okolo toho druhého štátneho sviatku. Sú tam cca do októbra - podľa počasia. Keby boli v zemi, zniesli by zrejme aj mrazy, ale v kvetináčoch je to náročnejšie. Niekedy aj odpadajú v zime, ale potom vždy lístky dorastú.
@katrinka8 ... tu na dolniakoch di môžeme dovoliť aj skôr .... počkám cca 2 týždne a potom podľa dlhodobej predpovede sa rozhodnem. Mám ho potom aj tak pri dome na južnej strane a v prípade minimrazu ho len prikryjem dekou
no to samozrejme záleží od lokality, kde bývaš. niekde dolu si môžu olivovník dať von aj v marci🙂 tam, kde je v noci okolo nuly, by som ešte asi počkal.
Ahojte olivovnik je uz 3 týždne vonku.
Chcem sa ďalej opýtať , kedy začať letniť prvé rastliny ako kaktusy, aloe vera, svokrine jazyky no proste takéto odolnejšie rastliny v prílohe posielam fotku počasia