Jedlý vetrolam?

Mám veterný pozemok, cely cca. 20x100m, za nim je veeeelke pole. Vzadu su vysadene aj nejake ovocne stromy, ale aj tak je strasny vetrisko, rada by som na uplny koniec pozemku vysadila nieco, aby sa ten vietor aspon trocha zabrzdil. Len nie tuje a pod., usilujem sa o prirodnu zahradu, idealne nejake jedle kriky. Comu nevadi vetrisko a polotien (tienia tie stromy)? Dakujem :-)
Odpovedať
na toto som aj ja zvedavy, mam ten isty problem, akurat ja tam ani to nejake ovocie nemam :) ...
Odpovedať
@zitaje ked jedly vetrolam, tak jedine tuje z cokolady :)
Odpovedať
orechy.....narastú do velkých rozmerov.....
Odpovedať
Profilova fotka
asi muchovnik,je jedly,znese zimu vietor a polotien..znamy to ma tak isto na pozemku s vetrom,tak sa poistil pri plote este piatimi radmi sladkej kukurice...https://www.google.sk/search?q=muchovnik&espv=2&biw=1366&bih=599&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=f9YkVbm3BpeLaMLTgdgI&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgrc=BBMCSsfixKsEEM%253A%3BUEa5if-vaOl_iM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lahodnyplot.cz%252Fimg%252F1%252F001.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lahodnyplot.cz%252Ffotogalerie.html%3B800%3B600
Odpovedať
my mame - muchovnik, drienka, lieska, aronia /ta je nizsia,ale uzitok velky/ ovocne stromy na drotenke. Chvalim ze nechces tuje-palec hore,takych je nas malo. rychlo rastie aj Goji.
Odpovedať
@atlaska a vsetky tie vymenovane kriky zvladaju vetrisko? Tak to je potom super - mam tam uz sice dve liesky na zahrade, ale tych nikdy nie je dost :-D tak mozno skusim takuto zmesku - lieska, muchovnik, snad aj tu aroniu. Kolko krikov na cca. 20m? Ja by som najradsej budovala jedly les - len ma obmedzene moznosti - financne aj energeticke (nema mi moc kto pomoct), takze tuje urcite nechcem. Co su ovocne stromy na drotenke??? Pozemok nemam ohradeny, takze ak je to plot, tak nic...
Odpovedať
u nas tiez vela fuka a rastu rodia. Ja by som liesok prijala viac, orechov nikdy nieje dost,ale zas nemam miesto. tu drotenku treba natahat, stlpiky a drot. http://urobsisam.topky.sk/zahrada/zel... ja mam kriky od seba tak 1-1,5m tusim od seba. Striham ich na svoju vysku cca 170cm,nepustam ich vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zitaje k tým, čo vymenovala atlaska možno ešte rakytník. ten je ale trošku rozložitejší. za to "nie tuje" máš aj odo mňa palec hore ;-)
Odpovedať
@zitaje jedlých kríkov na výsadbu do vetrolamu je veľa. Podľa toho na ktorú stranu chcete chrániť, resp. kde má byť vysadený vetrolam. Na akú vzdialenosť chcete znižiť rýchlosť vetra? Chcete chrániť celý pozemok? Chcete chrániť dom? V prípade napr. severného vetra je vhodnejšia slnečná pasca. Daj náčrtok pozemku s orientáciou na svetové strany, so smerom vetra, ktorý chceš pribrzdiť, zakresli kam plánuješ vysadiť vetrolam, prípadne aj tie ovocné stromy, ktoré už sú tam a plánuješ ich ako súčasť vetrolamu. A potom snáď niečo zdravým sedliackym rozumov vymyslíme. P.S. za to: "Len nie tuje a pod., usilujem sa o prirodnu zahradu" máš moje sympatie. :)
Odpovedať
rakytnik a goji mne chytala mucnatka, tak som ich zrusila, mam to tak bokom od domu a nechce sa mi tam chodit to sledovat a starat sa a hlavne striekat, na jar ostriham, a ked dozreje uroda pozbieram.
Odpovedať
@stastnyjim pozemok vyzera velmi priblizne takto. V skutocnosti je tam par mohutnejsich stromov (velky orech a v severnom rohu rozlozita ceresna) a viac strednych a plno malych. Takto som ho kupila - ja by som vysadzala uplne inak, ale toto mam, taky je aktualny stav. Od ulice je dom, pristavba, v strede pozemku je akysi chliev, takze dvor je OK co sa tyka vetra. Ale zadnu zahradu strasne prefukuje, vsade naokolo su polia, rovina, vedlajsi pozemok (ten na V ) je uplne prazdny, tam su popri hranici pozemku vysadene kriky, fuci od konca zahrady. Ten cikcak bol poorany, tam sa usilujem o nejaku zeleninu :-)
Odpovedať
@zitaje smer vetra je severný?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim myslim ze ano
Odpovedať
@zitaje tak ak severný vietor je prevládajúci, tak vetrolam by mal byť kolmo na smer vetra. Ale takto zasadený vetrolam ti zasa neochráni celú záhradu a ba naopak, rýchlosť vetra na okrajoch vetrolamu sa ešte zvyšuje. Čiže v časti záhrady znížiš rýchlosť vetra a v časti sa zasa naopak zvýši rýchlosť vetra. Takže buď nejaký polooblúk, trebárs kombinácia so slnečnou pascou, alebo zúbkovytý vetrolam, ale ten ti zaberie dosť zo z pozemku. Ináč ma napadlo ešte, že píšeš že sú tam mohutné stromy a dalšie stromy, tak možno ten vietor nie je ani taký silný, ale tie stromy spôsobujú tryskový efekt, lebo nie sú medzi nimi nižšie a stredné kríky.
Odpovedať
Takže asi skôr slnečnú pascu a západný oblúk môže byť menší ako východný. Výška stromov stačí aj 5 metrov a pôvodnú silu vietor získa až za tvojím pozemkom. Náveterná stena vetrolamu by mala byť kolmá a naopak záveterná stena by mala byť postupne sa znižujúca. V obrázku by to malo byť vidieť. A čo sa týka stromov a kríkov tak už ti dosť poradili. Takže napr. orech, moruša, mišpuľa, rakytník, muchovník, lieska, šípky, drieň, hlošina, mirabelky, baza, arónia, zimolez kamčatský, josta, mahónia, meruzalka, ríbezle, egreše, a do nižších vrstiev môžeš zapojiť trvalky, bylinky. Mnohé znášajú extrémne mrazy, niektoré aj tiene, treba preštudovať, ktorá aké podmienky znáša, do akej šírky - výšky dorastá, a podľa toho ich zapojiť do vetrolamu/slnečnej pasci.
Odpovedať
My riesime podobny problem, pozemok je orientovany na JZ, cize pomerne dobre exponovany zapadnym prevladajucim vetrom. Sme na konci dediny - jej zapadny okraj, za nami len polia, ziadne vetrolamy, ani nic podobne, duje tu neskutocne. Angazovali sme zahr. architektku, ktora nam nakreslila rozlozenie zelene, tiez nefandime tujam. Na konci zahrady orech, kupeny, uz 4m vyrasteny, plus dalsie stromy, ktore budu tvorit koruny, prevazne jedleho charakteru. Dvor je ohraniceny dvoma stihlymi vretenami - jablone a hrusky. Ploty budu riesene zivym plotom, na striedacku s roznymi prvkami z dreva a prutia - proti vetru a pohladu. Ziadne BTcka, tuje ani siete. Odporucam inak v tejto veci kontaktovat zahradneho architekta. Za par euro vam urobi nacrt celej zahrady v mierke, navrhne dreviny atd atd. Vobec to neni take drahe a prinos velky.
Odpovedať
@matorado radí dobre, dobrý záhradný architekt Vám navrhne komplet celú záhradu aj s vetrolamom. Stačí aby rozumel tomu čo chcete, čiže aby rozumel pojmom jedlý les, vetrolam, prírodná záhrada. Taký architekt Vám so svojím návrhom ušetrí veľa času a aj financií. Vy už môžte potom len sadi,ť ako Vám finančné a časové možnosti dovolia.
Odpovedať
@stastnyjim Dakujem pekne. Musim este vypozorovat smer vetra (este tam nebyvame), mozno ani nie je S ale SZ. V podstate cely pozemok je ako keby rozdeleny v strede pasom pomerne velkych ovocnych stromov, v tej pravej casti, kde su aj dalsie, mensie stromy a kriky, to este ujde, ale tym zahonom prefici vietor jedna radost, aj polievat musim od konca zahrady, lebo sa inak olejem :-N @matorado dakujem za tip, mozno nakoniec naozaj vyhladam zahradneho architekta. My to tu mame v celej ulici tak, ze ludia maju ohradeny len dvor a zadny trakt je neoploteny, takze tiez nejdem davat nejake ploty, jedine zive od konca zahrady, kde je aj tak pole.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?