Ahojte záhradkári, prosím o radu. Rada by som zasadila jakubku. Moja dilema začala po zistení, že existujú na rôznych podpníkoch. Vie mi niekto poradiť, na akom podpníku kúpiť jakubku do piesčitej pôdy? Južne Slovensko ... ak je dôležitá lokalita. Úplný zaciatocnik dakuje.
@aandrea99 Podpník sa nevyberá podľa pôdy. Podpník určuje to, ako bude koruna rásť. Na niektorých podpníkoch rastie koruna pomalšie a bude nízka, iné podpníky podporujú rast a koruny sú vysoké.
Tu máš takú dobrú prehľadnú tabuľku, ktoré podpníky sú pre ktoré ovocné stromy a ako vplývajú na rast koruny. Podľa toho si budeš vedieť vybrať.
https://www.zahradnictvocaklov.sk/ovo...
Ale v zásade je to jedno, jabloň ti bude rodiť na každom podpníku.
@aandrea99 každý musíš zasadiť do pripravenej pôdy z humusom , takže tá pôvodná bude len vo veľkej hlbke, čím menší podpník tým rýchlejšie bude rodiť ale vydrží najmenej rokov, veľké podpníky rastú i 20 r dovtedy nerodia no následne sa dožijú a rodia i 50r a narastú obrovské, tie len do veľkej záhrady, najlepšie rôzne odrody ktoré tam vôbec rastú aby kvitli v inom čase, lebo sú často veľké mrazy , práve ked kvitnú a následne dažde , vtedy sa neopelia a tento rok len jeden konár na jednej, jakubky sú prvé letné musia sa rýchlo skonzumovať