Hrudkovita zemina

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda by někdo neporadil jak upravit takovou zeminu na zaseti travniku? Je to jilovita puda, ktera byla tvrda jako kámen která se nám podařila zorat.. následne jsme ji prejeli rotavatorem, ale tohle nám zůstalo. Je nějaká šance že když bude déle pršet že se hrudy rozdrví? Nebo nemáte nějaké zkušenosti jakým strojem by to šlo rozmělnit?
Odpovedať
@nearka Na vrch dajte nejakú minimálnu vrstvu preosiatej zeminy (povedzme sito 25x25mm) zasejte trávu,zahrabte a uvalcujte, alebo trávnikový koberec.
Odpovedať
Tiez sme mali velke hrudy po tom ako nam naviezli ornicu. Nam to potom rozdrvili a hned aj urovnali tymto malotraktorom...Robil nam to chalan co nam spravil aj zavlahu..
Odpovedať
takto to potom vyzeralo po uprave tym malotraktorom...
Odpovedať
děkujeme, no tu navažku zvažujeme.. už je z duvodu ze jsme nize od suseda a nemáme zahrabané podhrabovky - ani polovinu.. techniku už na pozemek moc nechceme ab nám to neudusil jeste vice nez je.. premysleli jsm zda by to kultivator nemohl rozdrvit?
Odpovedať
@nearka pôsobením vody sa časom rozpustí, ale bude to ešte horšie (ak je to teda skutočne íl), pretože potom sa spojí spať do ucelenej plochy a bude ako betón, len vo veľkom teple bude praskať. Čiže by bolo potrebné ho trochu zúrodniť, napríklad skúsiť kultivátorom zapraviť do tejto pôdy rašelinu, alebo vyzretý kompost. Možno zopakovať aj 2x a potom nasadiť trávnik. Totiž v ílovitej pôde je veľmi ťažké pre rastlinu sa zakoreniť a získavať živiny (je ako plastelína) a málo rastlinám sa v nej darí. Takže pozrite na nete ako zúrodniť ílovitú pôdu a potom zmizne aj problém z hrudami :) Inak hrudy bežnej pôdy sa najlepšie rozpadnú pôsobením mrazu, ale zima je ešte ďaleko.
Odpovedať
@nearka prípadne najjednoduchšie riešenie, ak vám to príliš nezmení terén je samozrejme návažka kvalitnej ornice.
Odpovedať
urcite si navozit aspon 5 cm hrubku jemnej zeminy na travnik.
Odpovedať
zabudla som dodat, robili sme to pred par rokmi na tak zlej pode ako mas ty, samy il a nedopadlo to dobre. Museli sme vsetko odkopat odviezt a doviezt novu hlinu, jemu rozdrvenu a urobit to nanovo. Cize dva krat rozmyslaj a rob len raz. Nam sa to podarilo az na druhy raz.
Odpovedať
@nearka Mam presne taky isty problem. U mna to ani nie je il, ale taka typicka hlina. Ked je to mokre, tak je to makke, ak to uschne tak hrudy stvrdnu. @realistanr ked dobre vidim, tak to je podna freza. Ta by mohla pomoct. Mozes sem hodit kontakt? Mal si taktiez take hrudy ako hore na obrazkoch? @rastlinky.sk
Odpovedať
Nakonec byly hrudy "jen" 20centimetru.. Takze sme to na kompletku vybrali a navezli peknu sypku hlinu.
Odpovedať
@dominik_boksansky ano,tiez sme mali take hrudy...robil mi to kamos z firmy extime.sk
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?