Dobrý večer,
Poraďte prosím čo spraviť, ak sa dá )
Rastliny mám asi 3-4 roky, dostala som odrezky. Zasadené sú v nemenenej zemine, nehnojené asi dva roky. Predtým sme bývali v dome na prízemí, bolo tam málo svetla a nič tam poriadne nerástlo. Rastliny síce pomaly rástli, ale mali malé listy. Cca pol roka bývame na štvrtom poschodí. Kvet je v izbe kde doobeda cca od 10-11 svieti slnko, stojí na asi 2 metrovej knižnici. V miestosti je presklený balkón čiže svetla dosť. Rastline sa nedarí, pôsobí zvädnuto či je či nie je poliata. Materská rastlina mala určite väčšie listy. Neviem čo skúsiť. Či má na skrini málo svetla, či presadiť, pohnojiť..Môžem sa nejako zbaviť tých dlhých stopiek a zároveň ich nejako rozvetviť-zahustiť a podporiť do väčších listov? Ďakujem
Presadit, po isto case pohnojit a potom pravidelne (nie prehnane casto) davat aj hnojivo. Najskor by som spravil toto, potom riesil stopky. Nech rastlina nema odrazu velky sok.
na moje fikusy rozhodne pomohlo hnojivo. nechcelo sa mi to robit, neriesila som to, ale prisla som na to, ze je to dobra vec a spravi to s rastlinkou neskutocne divy 🙂 len treba vediet ako na to.
Hnojivo ale je za mna lepsie tekute na zelene nekvitnuce rastliny. Nas tiez stagnoval a to hnojivo ho postavilo na nohy, to si zarobis s vodou a polejes, je to lepsie ako take tie tycinky, co sa do zeme pchaju.
tych hnojiv je viacero druhov a nie kazde je vhodne pre kazdu rastlinku. ak je tam uvedene, ze pre izbove/nekvitnuce/kvitnuce, zalezi, co planujete hnojit. tam sa toho neda vela pokazit, rastlinke nim nemate ako ublizit 🙂
@pachi12 spravne. tiez som to nerobil, ale poucil som sa 😎 ja sa rad staram o rastliny, je fajn si o nich aj co-to precitat, ked clovek chce, aby mu prezili dlhsie ako chvilu.
@dora_covet tak mať skúsenosť to je úplne o inom ako proste len čítať niekde nejaké rady. By si neverila, ale napríklad na zelené rastliny sa nám osvedčilo potierať listy pivom, oni tak akoby ožijú, oveľa krajšie sú potom.
aj po presadeni moze trvat, pokial sa rastlinka tak zas nejak vzchopi, ale myslim, ze by jej to malo isto pomoct. chcela som sa opytat, ci ju raz za cas aj pokropite vodou?