Doraz na bránu: riešenia pre nedostatok miesta

Dobrý deň prajem, prišiel som si po radu alebo skôr pre inšpiráciu. Robili sme bránu, klasickú na kolajnici, všetko už je hotové len teda koncový doraz pri otváraní brány nemáme. Nakolko je tam dosť málo miesta, betón končí kúsok od konca brány (ked je otvorená) takže na doraz málo miesta. Na plot to uchytávať nechcem nakolko je to panelový betonový a velmi tomu neverím pokial budú deti otvárať bránu štýlom ždurnem a zastaví sa v plnej rýchlosti až na koncovom doraze. Môj nápad by bol taký že medzi bránu a plot by som do betónu (ktorí tam je) osadil doraz (klasický z internetu asi) a na bránu prislrutkoval nejakých plech alebo niečo čo by zabránilo aby sa brána viac neotvorila. Prikladám foto ak by niekto nerozumel. Máte niekto niečo podobné? Čo ste použili na doraz ktor je na bráne? Niečo osvedčené? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od blabla123456:

Dobrý deň prajem, prišiel som si po radu alebo sk…
@blabla123456 nič čo trči z brany nie je idealne
Odpovedať

@blabla123456 my máme doraz na koľajnici. Kolečko tam zastaví a ďalej nejde. Upravujem info, že máme bránu s motorom, tak neviem či to nejak spolupracuje a motor pri odpore zastaví, alebo je to len poistka pre ručné otváranie. Takže neviem aké veľké nárazy by to zvládlo.
Odpovedať
Profilova fotka

@blabla123456 Ak ti kolajnica precnieva este kusok za branu tak tam daj napr. toto: https://www.pohony-dando.sk/C381-Dora... To tlmenie sice nieje bohvieco, ale lepsie ako naraz priamo na kov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@blabla123456 nič čo trči z brany nie je idealne
@yuri66 Reálny dôvod?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_durfina:

@blabla123456 Ak ti kolajnica precnieva este kuso…
@peter_durfina Toto som myslel ako doraz + niečo kovové na bránu.
Odpovedať

@blabla123456 Ak ti kolajnica precnieva este kuso…
@peter_durfina Práveže brána ked je úplne otvorená tak je zarovno betonového základu na ktorom je kolajnica.
Odpovedať
Profilova fotka

@peter_durfina Práveže brána ked je úplne otvoren…
@blabla123456 V tom nevidim problem. Odkop zaklad, na tu odkopanu cast ukotvi platnicku a na to navar tento doraz. Ak to chces mat pevnejsie tak pouzi uholnik cez ten roh, nieco ako toto ibaze ovsemze z hrubsieho materialu napr.6mm : https://www.bbtechnik.sk/uholniky/136... a nevytrhnes to ani tankom.
Odpovedať
My sice mame tiez motor a obrovsku 5m jednokridlovu branu,ale tym motorom,ked raz stlacim otvori sa,druhy krat tak sa brana zastavi.Tak ak by ste raz davali motor na branu,tak to by ste si mohli branu stopnut a nie uplne na doraz.Ale potom uz je motor rozladeny a uz neotvara dokoran branu,u vas by ste si to takto nastavili a mali by ste pokoj.Ja som takto trafila branu,ked bola polootvorena,kufor,svetlo prasklina.Ale to som ja aj 5m je u mna malo.
Odpovedať

@blabla123456 V tom nevidim problem. Odkop zaklad…
@peter_durfina Viem ako to myslíšale za mna by to bolo ovela jednoduchšie riešit tak ako som písal vyššie. Tažko vysvetlovať situáciu ked to človek nevidí :) Ale hej ako nápad je to fajn a pouvažujem nad tým. Ja som ale chcel či niekto nemá niečo podobné ako som vyššie posielal obrázok. Bolo tu spomenuté že nič čo trčí, pokial viem hrebeň ktorí sa uchytáva na bránu pokial sa použije motor svojim sposobom tiež trčí to čo tam chcem dať bude medzi bránou a plotom kde nikto nič robiť nebude (ani tam nikto nevlezie lebo je to úzke) a doraz (kúpený) namontujem na betonovy základ z normalne z hora ale nie na koniec brány ale bližšie v čom tiež nevidím problém je jedno kde ten doraz bude vytŕčať, ešte možno lepšie lebo ked bude brána zavretá doraz bude viac u plota a nie v priestore :)
Odpovedať
Profilova fotka

@yuri66 Reálny dôvod?
@blabla123456 napr. sneh, ľad, to budeš musiet odhrabavat po celej dlžke aj tam, inač branu neotvoriš
Odpovedať
Profilova fotka
Podla obrazku ti kolajnica trco za branu. Co tak ten doraz privarit o kolajnicu? Alebo kolajnicu skrtat a doraz na kotvy do betonu . Vsetko myslene v linii posuvu a nic netrci nabok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Podla obrazku ti kolajnica trco za branu. Co tak …
@wolodymyr Kolajnica netrčí dal som ju na obrázok len aby sa chápalo že je to posuvná brána (niekto mohol pochopit že je to dvojkrídlova)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@blabla123456 napr. sneh, ľad, to budeš musiet od…
@yuri66 pokial bude brána zatvorená a napadne tolko snehu že to bude vo výške toho dorazu ktorí som posielal vyššie tak bránu neotvorím aj tak pretože bude sneh aj na kolajnici a budem to musieť aj tak odhrnúť, nie?
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr Kolajnica netrčí dal som ju na obrázo…
@blabla123456 tak isto nieje kolaj v lufte a je tam beton tak ten doraz daj na beton
Odpovedať

@blabla123456 Škoda že si to neodfotil s bránou. Ja mám 4,5 metrovú bránu a nemám žiaden doraz na konci otvárania. A ani mi nechýba. Funguje to už štyri roky, skôr som mal problém nájsť niekoho, kto mi vyrobí bránu bez špicu, že vraj protiváha. Dodnes nechámem prečo protiváha keď je brána na koľajnici.
Odpovedať
Profilova fotka

@yuri66 pokial bude brána zatvorená a napadne tol…
@blabla123456 ono je rozdiel odhrnut sneh z kolajnice a lopatovat sneh prec
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zdenkonr Zdravím, ten doraz tam určite chcem aby sa brána nevysúvala úplne, máme aj deti tie sa nebudú vždy pozerať ako velmi ju otvoria :) Ten "špic" sa dáva ako protiváha ale na samonosnú bránu, na kolajnicovej sa musí brána spraviť širšia ako velkosť otvoru v niektorích prípadoch už bez výplňe z dovodu aby ked sa brána otvorí úplne mohla stále držať medzi vedením alebo v prípade že by ste chceli do budúcna spraviť z brány elektricky otváranú musí tam byť miesto kde bude držat motor z hrebeňom ako na tomto obrázku
Odpovedať
Profilova fotka

@zdenkonr Zdravím, ten doraz tam určite chcem ab…
@blabla123456 Nenazyval by som to protivahou, ale budiz. Nebudeme sa tu chytat za slovicka. Ano dalo by sa to poriesit aj tym dorazom zboku, ono sa to moc nepouziva, lebo to moze zavadzat. Ale kedze to planujes ku stene problem v tom nebude. Je tu este jedna moznost a dat ten doraz do vodiacej kolajnici kde jazdi ten plastovy vodiaci valcek. Dokonca sa to tam nemusi ani navarat, mozes to tam len naskrutkovat a v pripade potreby raz dat dolu.
Odpovedať

@zdenkonr Zdravím, ten doraz tam určite chcem ab…
@blabla123456 už je vyriešené kde to bude? Podľa mňa na tej koľajnici je to najmenší zásah.
Odpovedať

@blabla123456 Nenazyval by som to protivahou, al…
@peter_durfina Odpovedal som @zdenkonr a ten mal písané že mu bolo povedané že sa používa ako pritováha, preto som sa toho chytil že ak by aj hej tak na samonosnej na kolajnicovej je je práveže výhoda že brána nemusí byť tak dlhá ako samonosná (pokial nieje miesto) preto tam ten "špic" byť nemusí, minimálne nie tak dlhý. Len som reagoval na odpoveď :) Plastový valček na kolajnici? Po kolajnici jazdia len kolieska neviem presne čo tým myslíš.
Odpovedať

@blabla123456 Nenazyval by som to protivahou, al…
@peter_durfina Asi už chápem, máš na mysli horné vedenie brán, nie?
Odpovedať
Profilova fotka

@peter_durfina Asi už chápem, máš na mysli horné …
@blabla123456 Ano, presne to horne vedenie som mal mysli
Odpovedať

@blabla123456 Ano, presne to horne vedenie som ma…
@peter_durfina Hej dalo by sa aj tam ale taktiež to bude z boku brány trčať, síce tam by mohlo byť menšie a hlavne musí brána dostatočne trčat cez vedenie (ked bude otvorená). To čo som posielal sa mi zdalo najideálnejšie nakolko ked bude brána zatvorená doraz bude schovaný za plotom nakolko bude na konci brány a celú dobu posúvania bude schovaný medzi plotom a bránou, takže sa nemá o čo zachytiť. V prípade že to dám ako doraz na horné vedenie, doraz bude vizuálne vidno ale može byť menší :)
Odpovedať
Pre tých ktorí tiež riešia podobný problém je aj takáto alternatíva (normalne používaná a predávaná) a ja som na začitku tejto diskusie len chcel niečo podobné tomuto ale naopak aby to L-ko bolo na bráne a vedla brány nejaký doraz pretože tak mi to príde pevnejšie, podotýkam že doraz ktorí bude na bráne bude celú dobu skrytý medzi plotom a bránou (tzn. nebude nikomu zavadzať) a kedže bude v určitej výške určite nebudem musieť odhrnuť mu sneh, asi si to niekto nevie predstaviť pretože inak by nemohlo byť na bráne vobec nič, ani hrebeň pomocou ktorého motor posúva bránu (tiež trčí) a tady sa bavíme o nejakej pásovine v tvare Lka alebo trojuholníka :) @peter_durfina Spomenul dobrý nápad na koncový doraz ktorí bude zastavovať o vrchné vedenie, najprv sa mi to zdalo ako dobrý nápad no po prehodnotený si myslím že nie velmi reálny nakolko doraz by som musel dať pomaly na koniec brány (aby sa dala celá pekne otvoriť) a tým pádom by zavadzal na hornom doraze/vedení pri zatváraní pretože aj tam sú vodiace valčeky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@blabla123456 tak isto nieje kolaj v lufte a je t…
@wolodymyr kolajnica nie je v lufte ale brána je až za okraj betonu, keby tam bolo ešte miesto asi by som to neriešil.....
Odpovedať

@wolodymyr kolajnica nie je v lufte ale brána je …
@blabla123456 Čítam to ale stále nerozumiem potrebe mechanického pevného dorazu. Na bráne na druhej strane ako je motor pohonu by mal byť taký pozinkovaný nárazník na koncový spínač ktorý je na motore. Pri otvorení brány naraznik pohne koncový spínač a ten vypne posuv. Alebo je požiadavka úplne iná a som vedľa 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

@blabla123456 Čítam to ale stále nerozumiem potre…
@treborztv Nikde nemám písané že je brána na pohon :)
Odpovedať
Profilova fotka
@blabla123456 date fotku s pohonom a potom sa zisti ,ze je len ilustracna. kupte si za 500e pohon a vyriesite 2 veci. jednak s tym deti nebudu trepat, lebo motor skratka nepretlacia a po druhe si to mozete otvorit aj na dialku, bez nutnosti vystupovat z auta.
Odpovedať
Profilova fotka
Niektore diskusie mi oazaj a presne aj tato evokuje ze clovek sa nudi nenapise vsetko a potom postupne pridava: Nieje beton Nieje pohon a potom mu vsetci radia a nakoniec zbytocne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@blabla123456 date fotku s pohonom a potom sa zis…
@mgx Myslíte fotkupri ktorej je napísané že tam musí byť hrebeň ako na tomto obrázku? Kde je napísané že ta brána na fotke je moja ? Alebo pozeráte len fotky bez prečítania :) Bránu na pohon mám, hlavnú bránu, táto ktorá sa rieši je bočná, brána ktorá je najviac raz za mesiac otvorená, takže riešenie dorazu je dať tam motor za 500€ namiesto dorazu ked sa brana otvoril raz za mesiac, fakt logické a premyslené riešenie :D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?