Čo z pilinami?

Dobrý deň.Neviem do akej sekcie by som mohla vložiť svoju otázku ohľadom pilín. Máme 35 vriec pilín na streche mali funkciu izolácie neviem ako by sme sa ich mohli zbaviť. Myslíte,že keby som ich vysypala caa 5-10 vriec po záhrade do trávy tak by zhnili a tráva by opäť vyrástla? Alebo by som zopár vriec vysypala na kopu v záhrade a časom by sa rozložili a zhnili? Za každú radu Vám budem povďačná.
Odpovedať
zlisovat a predat ako palivo.
Odpovedať
Profilova fotka
neviem ako kurite ale my piliny spalujeme
Odpovedať
Profilova fotka
môj mm natlačí do pap sáčikov, krabičiek.. a používame ako "brikety" pri rozkurovaní v krbe ;-)
Odpovedať
My mavame tiez kazdorocne dost pilin. Odkladam ich vo vreciach. Pred zimou davam vo vyssej vrstve okolo krikov a trvaliek,uchrania korene pred zamrznutim. Cast rozhodim po zeleninovej zahrade, na jar zarylujeme,prevzdusni to trochu podu. Na travnik mozes rozhodit tiez,ale nie vo vyskej vrstve, iba tak jemnejsie,aby ti travu nezadusilo.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede.Tak už viem čím zadusím burinu a trsy hrubej trávy :-)
Odpovedať
my piliny dávame do kompostu, po vrstve pokosenej trávy, vrstva pilín, aby sa pekne striedalo zelené s hnedým :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@aflou Pokiaľ by boli piliny dobre vysušené a čisté, dajú sa tiež použiť na uskladňovanie hľúz a cibulí, ktoré budete na jeseň z pôdy vykopávať (pokiaľ pestujete). Na dahlie, montbrécie, gladioly, acidantery, tigrídie, atď. Tie sa nezalievajú. Tiež je to výborný materiál na zazimovanie jednotlivých krov, chúlostivých a plytko koreniacich drevín. Piliny sa používajú aj na zazimovanie ovocných stromov v pivniciach napr. ak ich nestihnete na jeseň vysadiť a musia tak počkať až do jari, tak piliny, občas zaliať a prežijú to. Do pôdy v zeleninovej záhradke sa dávajú len vtedy, ak je pôda ťažká, mokrá. Aj pilinám trvá, kým sa v pôde rozložia. Do trávnika ani moc nie. Na jar ich budete vyhrabávať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Aj my máme kopu pilín z rezania bukového dreva. Viem, že slúžia ako palivo, lebo kupujeme drevené brigety. Momentálne sa tak použiť nedajú, lebo sú ešte vlhké. Máte skúsenosti s ich sušením, alebo nejakým spracovaním či uskladnením do stavu vysušenia? Ďakujem.
Odpovedať
ahoj.alebo skusit naockovat hlivu.do 4 rokov su prec.ahoj
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?