Chryzantény v záhrade

chcem sa opytat ci vsetky druhy chryzanten mozu ostat v zahrade cez zimu,neviem ake som kupila ,ale tie co som mala uz tak sa cudujem ale prezili,ani som ich neprikryla,snad preziju aj tieto nove.mate skusenosti? mozem dat do zeme aj nove vyhonky teraz? alebo radsej dovnutra a na jar do zeme?dik
Odpovedať
Chryzantemy mozes nechat v zime v zahrade,ale korene radsej ochran pilinami,zeminou, alebo nejakymi vetvickami,aby nezamrzli. Problem s prezitim maju zvacsa chryzantemy zakupene v hypermarketoch, tie su slachtene na rychle pouzitie,potom uhynu... Mlade vyhony sa zakorenuju zaciatkom leta.
Odpovedať
hm tak uz neskoro,odstrihla som azalky a nastrkala do piesku tak som nevedela ci aj chryz.. dik inak asi to bude rozdiel v tych kupovanych u babiek a v hypermark,,,hovorim tie starsie prezily ale poprokryvam..dik
Odpovedať
@mamakaja Na jar, ked budu mat chryzantemy asi 10 cm nove vyhony, tak odstikni a zapichni do crepnika aj 3-5 stoniek. To ak chces mat v crepniku hustejsiu gulu. Inak, do zahrady staci zapichnut aj jednu, dve vedla seba a ked sa zakorenia a zacnu rast postupne zastipuj vrcholce.Pekne ti zhustnu.
Odpovedať
dakujem ti
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja Nie všetky kupované chryzantémy sú na jedno použitie. Záleží aj od pestovateľských podmienok. Niektoré by neprežili ani v kvetináči na terase do decembra. To už vidíte na tej ktorej rastline, že majú slabý koreňový systém, jeden výhon a malú ružicu kvetov, cena cca 1€. Tak tieto obyčajne neprežijú ani v kvetináčoch. Kvalitné chryzantémy musia mať kvalitný a bohatý koreňový systém. Samozrejme, ak ich prikryjete, zabezpečíte ich pred zimou. Sú však rastliny, ktoré by prežili aj bez ochrany. Všetko záleží od zimy, množstva vlahy a snahu, od mrazu, intenzity a dĺžky. Druhy, ktoré sa vyberajú a uskladňujú v pivniciach obyčajne pestujú profi pestovatelia a tie sa bežne v záhradách nevyskytujú. Odrezky sa zberajú v lete, na Jána. Vtedy sa obyčajne zaštipujú a tie výhony viete použiť na zakorenenie. Stačí ich vysadiť do riadku a po zakorenení presádzať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?