Chory gastan - uhyn vegetacie

Ahojte, prisla som si po radu. Na zahrade nam ochorel jedly gastan, podla vyzoru je to ta rakovina. Co ma ale skor zarazilo je, ze na tej strane, kde je rana, uplne zanikla okolita vegetacia do vzdialenosti niekolkych metrov. Je to teraz pre nas nova informacia, kedze na jesen bolo vsetko ok, a cez zimu vegetacny pokoj a teraz sme cakali na postupny rozvoj vsetkej vegetacie. Lenze tam nie je ani travnik, vedlajsie okrasne kriky su uplne chudatka, listy skrutene, vinic, ktory je tam v tesnej blizkosti, je o niekolko vyhonkov a desiatok centimetrov ubohejsi nez ine vinice. Levandule v blizkosti tam vyhynuli. Vie mi niekto vysvetlit tento jav? Zaujima ma to hlavne preto, lebo podla roznych stranok su korene voci rakovine rezistentne, cize tade, cez podu, by sa nakaza sirit nemala. A na okolitej vegetacii, okrem toho ze vyhynula, alebo ze je velmi chaba, tak nevidno ziadne znamky poskodenia, ci prejavov tejto rakoviny (flaky, spory). Dakujem Vam
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lilitela:

Ahojte, prisla som si po radu. Na zahrade nam och…
@lilitela A nemohol vám tú plochu niekto postriekať nejakým herbicídom cez plot?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@lilitela A nemohol vám tú plochu niekto postriek…
@chrobak7 preane to ma napadlo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@lilitela A nemohol vám tú plochu niekto postriek…
@chrobak7 Uvazovala som nad tym. Teoreticky je to mozne, s predlzovacimi nadstavcami by to od susedov bolo mozne. Preto sa pytam, ci ma niekto skusenost s takymto uhynom vegetacie, aby som to vylucila. Konare na susedny pozemok nezasahuju. Niektora vegetacia vyzera, ze je uplne mrtva. Ani nevyrašila. A taketo herbicidy sa vacsinou postrekuju na listy, nie? Ci existuje aj nieco take, ze vezmem vedro a splechnem to cez plot a rastliny si to vezmu cez korene?
Odpovedať

@chrobak7 Uvazovala som nad tym. Teoreticky je to…
@lilitela nemusel to byt herbicid co tam niekto splechol
Odpovedať

Ahojte, prisla som si po radu. Na zahrade nam och…
@lilitela chcelo by to foto
Odpovedať

@chrobak7 Uvazovala som nad tym. Teoreticky je to…
@lilitela Ano, existuje také niečo. Kedysi sa to volalo Travex, je to chlorečnan sodný. Samotný travex sa už nevyrába - bol neekologický, ale chlorečnan sodný, ako chemikáliu sa dá zohnať. To sa zmieša s vodou a rozleje na plochu. Zničí to všetko, čo má korene v dosahu. Nevýhodou oproti súčasným herbicídom bolo, že tam nič nevyrástlo ešte nejaký čas, no neviem, ako dlho. ALe svoje môže spraviť aj koncentrovaná slaná voda, alebo silne octová zálievka. Slaná voda nezničí rastliny hneď, ale začnú vysychať.
Odpovedať
Ako veľmi ten gaštan susedom tienil.do dvora?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Ako veľmi ten gaštan susedom tienil.do dvora?
@kejsix Nie, netienil im vobec. Je zasadeny tak, ze tieni na nas pozemok a to bol aj umysel. Inak je to absolutne irelevantne, z toho urcite neodvodime, ci sused gastan polial alebo nie, moze mat hocijaky iny dovod, niekedy staci, ze to tam proste nechce.
Odpovedať
Pre zachovanie sukromia som pozadie vymazala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?