Zodpovedaná

Chcem jabloň Evelina

Možno poznáte niektorí jablká Evelina z Lidlu. Sú podľa mňa najlepšie a určite ich majú aj iné reťazce. Negooglil som síce ešte, ale napadlo ma - čo by sa stalo, keby som proste z jablka vybral semiačko a pichol ho do zeme do kvetináča (zatiaľ doma) a keď vyrastie do určitej výšky, tak by som ho presadil na záhradu do zeme? Vyrástla by mi z toho normálna seriózna jabloň, z ktorej by som o iks rokov mohol žať normálne, seriózne eveliny? Predpokladám, že to asi bude treba zaštiepiť, nemám ale tucha, čo to znamená, že zaštiepiť... ? Záhradkárčenie je pre mňa španielská dedina.
Odpovedať
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
Semenac nikdy nebude mat vlastnosti povodneho stromu. Uslachtile odrody su vysledkom dlhodobeho slachtenia a vyberania vhodnej rastliny a potom sa rozmnozuju vegetativne aby sa zachovali vlastnosti. Okrem toho semenac jablone ti bude rodit po 15 rokoch a az vtedy sa dozvies ci plody su take ake si ocakaval. Dalsie je, ze budes mat velky strom, jablone sa stepia na podpniky s roznym rastovym poten… Prejsť na odpoveď v diskusii

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Možno poznáte niektorí jablká Evelina z Lidlu. Sú…
@arcticcode nerobím reklamu, ale dá sa bežne kúpiť už strom https://zahradnictvoberan.sk/produkt/... sama nepoznám toto záhradníctvo, je to prvý google odkaz na predaj tejto odrody
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Možno poznáte niektorí jablká Evelina z Lidlu. Sú…
@arcticcode tak ako skusit mozes, no ci ti z toho nieco vzide, tak to je take bud hop alebo trop
Odpovedať
Semenac nikdy nebude mat vlastnosti povodneho stromu. Uslachtile odrody su vysledkom dlhodobeho slachtenia a vyberania vhodnej rastliny a potom sa rozmnozuju vegetativne aby sa zachovali vlastnosti. Okrem toho semenac jablone ti bude rodit po 15 rokoch a az vtedy sa dozvies ci plody su take ake si ocakaval. Dalsie je, ze budes mat velky strom, jablone sa stepia na podpniky s roznym rastovym potencialom preto, aby sa dosiahol pozadovana velkost stromu v plodivej dospelosti A evelina sa uz da kupit ako stepeny stromcek.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Možno poznáte niektorí jablká Evelina z Lidlu. Sú…
@arcticcode obávam sa, že budeš sklamaný.. Rodivosť, veľkosť plodov, samotný vzrast stromu.. Ale, možno by si nemusel byť sklamaný, keby si do dobre fungujúcej jablone naštepil z toho semenáča výhonok. Veľmi záleží na podpníku a samotné semienko nedisponuje vlastnosťami podpníka. Vyskúšaj, uvidíš. Ale dávam ti za pravdu, Evelíny sú chuťovo fantastické jablčka..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Možno poznáte niektorí jablká Evelina z Lidlu. Sú…
@arcticcode a presne to je tvoj problém, že negoogliš.... https://zahradkar.pluska.sk/ovocie-po...
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode slachtene jablone sa mnozia vegetativne, tzn. na podpnik (ten sa da kupit) na naockuje alebo inak "pripoji" vegetativna odnoz odrody, ktoru chces. Kludne na 1 strom aj viac druhov. Uz som videl aj vypestovane semenace zo semienka odrody, ale kazde malo ine vlastnosti, ale v zasade to nebolo nic hrozne. Len rataj s velkym stromom, ktory nabehne do rodivosti po 10 rokoch ale zasa rodi dlho. Alebo budes mat malu planku s kyslymi jablkami :). Evelin odrodu nezozenies, je to klubova odroda. Ale je to cervena verzia PINOVY, tu zozenies bezne. Novsi klon je Pink Lady, ten by sa mal dat zohnat tiez. podpnik treba zvolit podla toho aky velky strom chces a ake podmienky mas.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@arcticcode slachtene jablone sa mnozia vegetativ…
@mgx este stale je medzi klubovymi? Mne sa zda, ze uz bola v predaji aj pre drobnopestovatelov. Ale mozno to neboli certifikovane vypestky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@mgx este stale je medzi klubovymi? Mne sa zda, z…
@zita19 ano, stale je to klubova odroda. Co ponukaju predajcovia zaockovane podpniky ze vraj Evelina, je Pinova. Laik nerozozna rozdiel.
Odpovedať
Aha, no to som ani nevedel, že sa dá kúpiť už hotový stromček. 🙂 Inač mi absolútne nehovoria nič tie veci, o ktorych tu pišete, ako podpniky a klubove odrody a pod. 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Aha, no to som ani nevedel, že sa dá kúpiť už hot…
@arcticcode to si z toho nic nerob, nie si sam. mne sa o stromy stara svokor, ako ked ich orezava, aj sa ho snazim sledovat, no po pravde niekedy nestiham, tak to stale nechavam na neho. nie je to moja parketa
Odpovedať
u nas keby nas niekto videl, ze manzel strihava stromy proste len tak ako mu pride a nasledne sa kazdu novu sezonu bojime, ci vlastne aspon nieco zarodia :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ivettdk:

u nas keby nas niekto videl, ze manzel strihava s…
@ivettdk Tiež to robím ani sám neviem čo. Hruška už vyzerá ako 5m prútená metla lebo nikdy neviem čo nechať a čo odšvacnúť...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od ivettdk:

u nas keby nas niekto videl, ze manzel strihava s…
@ivettdk veď kvetne puky je krásne vidieť už teraz na jabloniach. Tie nechať. Stred koruny otvoriť a skrátiť letorasty na vonkajšie očko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?