Červom napadnutá smutná vrba 😔

Dobry deň, Prosím vedeli by ste mi poradiť ako zachrániť obľúbený 5 ročny strom, ktorého napadli zvnutra červy? Najskôr sa zjavila priehlbina v kmeni z ktorej vytekala tekutina, neskôr aj piliny, skúsila som dnu striekať silny prud vody či nevyplavý čreva no neúspešne, zacelila dieru šteparskym voskom no tiež neúspešne, tlak zvnutra ju narušil tak som to opäť strhla a orezala okolo. V priebehu jari a začiatku leta mal strom veľa žltých listov a odpadával dosť, skoro ako na jesen. Teraz to ustálo, už je zelený a trocha redší ako bol inak vyzerá v poriadku. Avsak okrem hlavnej veľkej diery v kmeni som objavila diery a na vyššom konári odkiaľ idu tiež piliny. Potrebujem poradiť, kto máte skúsenosti ako ho vnútro zahubit akým insekticidom lebo nepodarilo sa mi nájsť ani jedného. A čím potom zaceliť diery. Na googli som nič o záchrane stromu napadnutého červom nenašla, jedine vyrúbať, avsak to nechceme v žiadnom prípade, strom je srdcovka. Preto som sa prišla registrovať a opýtať sem. Pripájam fotky tej istej diery v kmeni po očistení a ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@thinn Ak ho napadol drevotoč, tak sa s vŕbou môžeš rozlúčiť. Mne napadol ten istý červ minulý rok rakytník. Na jar vyhnal pár lístkov, ale v máji mu odzvonilo. Písal som o tom aj tu: https://www.modrastrecha.sk/forum/zah...
Odpovedať
@chrobak7 Čítala som, mne sa to stalo tiež s rakytovou vŕbou, bola mladšia 2 ročná a odišla hneď prvý rok po napadnutí červom. Smutná vrba je oveľa väčšia s hrubým kmeňom, tak preto dufam, že sa dá zachrániť len ako. Na pohľad je strom úplne v poriadku, len tie piliny v malom množstve su pod ňou obdeň
Odpovedať
@thinn Môžeš skúsiť tenkým ohnutým drôtom do protihrotu na konci vytiahnuť tých červov z dier, odkiaľ sa sypú piliny. Nespoliehaj sa na to, že vŕba "zatiaľ" žije. Tie červy sú veľmi usilovné, niekedy vyžerú celé vnútro až tak, že kmeň zoslabne a strom s zlomí. A zimou ich vyčíňanie neskončí. Ich životný cyklus je viacročný, tzn., že vo fáze červa prezimuje a na jar začne znovu žrať.
Odpovedať
to ma mrzi, ze sa vam taketo udialo. ako maly som mal oblubeny strom a plakal som, ked ho vypilili. dufaj, ze to vyriesite a strom zachranite.
Odpovedať
@chrobak7 Chapem preto mám strach a chcem urobiť všetko možné čo sa dá. Strom je hrozne veľký a robí nám na záhrade krásny jediný tieň.
Odpovedať
@eno32 Dakujem, no syn ma toľko rokov ako strom, ma ho velmI rad, asi by sme viacerí plakali 😔
Odpovedať
Profilova fotka
@thinn https://slo.manteton.com/zahradne-ras... do otvoru by som dal sírny knôt, zapálil a upchal blatom,opakovane, do menších otvorov chémiu
Odpovedať
@jan45 Ďakujem skúsim po chémii ak nepomôže, aku chémiu však neviem nevygooglila som
Odpovedať
Vedľa smutnej vŕby mame ešte rovnako starú rakytovu vrbu, ktorú za tie roky nič nenapadlo, no obavam sa aj toho. Ako ju uchrániť? Čítala som, že tie červy sa dostanú do stromu tak, že ich nákladie nejaký druh nočného motýla do štrbín v kmeni. Pomôže natrieť cely kmeň vapnom?
Odpovedať
@jan45 neublíži mu tá chémia?
Odpovedať
@thinn Ja som mal tiež mnoho pilín pod vŕbou. A dôvod bol úplne iný… Ďateľ si urobil v nej hniezdo. Minuly rok som našiel tu dieru zacelenu, ale niesom si istý, či ju niekto nezapenil. Keďže rodičia dosť vyvádzali po okolí. Dokonca si myslím, že len vďaka nemu mi odišlo mnoho stromov… poroznasal larvy do okolia, aby potomstvo mohlo trénovať. Myslím, že vŕby sú moc odolné. Dokonca aj keď ju zreziem na kmeň, aj tak vyraší a za pár mesiacov je strašne husta
Odpovedať
@ronnan78 U nás su to isto červy, minuly rok som jedného pod vŕbou mŕtveho videla taky ružovkasty až tmavočervenohnedy bol. Jedina útecha, že smutne vŕby su odolné, rakytovu to hneď položilo, tato bude bojovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Stále som sa nedopátrala aku chémiu je vhodne kúpiť a striekať dnu. Chcem čím skôr tie diery zaceliť, lebo motýle kladú vajíčka práve takto v lete.
Odpovedať
@chrobak7 Prosím ta ako si sa k tým červom dostal? Pri takom hrubom kmeni mi je ľúto ju rezať hlboko
Odpovedať
@thinn Veď hore som to napísal - tenký oceľový drôt, na konci zahnutý do háčika a tým som ich doloval. Ktorých sa mi podarilo vytiahnuť, tak som vytiahol. Ale asi som všetkých nenašiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@thinn krásny je ten stromček 😞 Ja by som vyskúšal cez pištoľ dnu nastriekať roztok vody a vitamínu B-komplex forte. ... Nám vŕbu napadli vošky a hmyz , na spodkoch listov ich boli mraky ... do litrového rozprašovača som rozpustil jednu tabletu obyčajného vitamínu B-komplex forte z lekárne... vznikol taký žltý roztok a ten som hodne nastriekal na celý strom a listy... vošky a hmyz úplne samé zmizli... neznášajú ten pach a arómu vitamínu B... dokonca niekde som čítal, že ak ješ vitamín B tak komáre aj kliešte cítia po istom čase z teba ten pach tak takú krv nepijú 😄 Ale ako som písal, na hmyz to zabralo a je to lacné a jednoduché a pre rastliny neškodné ...
Odpovedať
Skuste poliat vrbu Karate. Nam to poradili na tuje co nam napadol cervik. Karate je na tychto skodcov. Zachranili sme zatial 6 z 10. Ten nazov znie divne ale poradili nam to v zahtadkarstve. Kazde 2 tyzdne minimalne 3 krat.
Odpovedať
2dcl ocot 2 litre voda a striedať po západe slnka kým nezmizne
Odpovedať
@petra7825 Ďakujem skúsime 🙂
Odpovedať
@fugas20 To je špeciálne na to? A striekať dnu do dier aj na kmeň?
Odpovedať
Dnes som objavila motýľov, boli rovno dvaja a kúsok od diery. Takze vnutri predsa len musia byt jeho larvy. Možno su to už vyrastene larvy a párili sa.
Odpovedať
@thinn ja to používam na mravce a na vošky na vrbe. Stále to zabera q neje to nejaka chémia
Odpovedať
čítal som, že tie diery sa potom majú zabetónovať? to akože ozaj sa takto robí?
Odpovedať
@thinn mozem sa ta opytat, ako ste to vyriesili nakoniec?
Odpovedať
ako ste to nakoniec vyriesili? Lebo podla fotiek to vyzera smutne, ze uz by sa asi ani nedala zachranit, co by bola skoda. Snad nieco predsa len pomohlo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?