Breza ako soliter v zahrade

Mate niekto skusenost s brezou ako soliterom v zahrade? Velmi sa mi paci a uvazujem, ze by sme si ju zasadili, akurat som niekde cital, ze dost pritahuje hmyz. Existuje nejaky druh, ktory rastie do vysky maximalne 5-6 metrov?
Odpovedať
Z brezy vie byt vela neporiadku. Ak ti vadi hmyz, bude to problem viac menej pri akomkolvek strome - zvaz si filozofiu ci chces prirodnu zahradu a akceptujes hmyz ako jeho sucast alebo skoncis pri travniku a tujach. Osobne by som volila nieco ine ako brezu.
Odpovedať
hmyz je v kazdej zahrade. Breza,ufff budes to mat v celom dome, na chvilu otvoris okno a semiacka su hned dnu. Blahorecim den kedy susedia obe brezy zrezali.
Odpovedať
@cililink @atlaska dakujem. je mi jasne, ze hmyz v zahrade bude, aj neporiadok z listnatych stromov. o breze som cital, ze na nu lezu nejake chrobaky, alebo nieco take. zahradu budeme mat malu, hladam 1-2 stromy ako solitery, rozmyslam este nad katalpou, ktora sa mi tiez paci.
Odpovedať
@ban mna osobne katalpa neoslovuje, skus ako soliter popremyslat nad okrasnou ceresnou pripadne minijablonou, tam ostanu tie minijablcka do zimy a vyzera to velmi pekne
Odpovedať
A ešte je brezový peľ veľmi silný alergén😉 ale je krásna no.katalpa je bomba tiez ☺ja by som skôr asi do nej isla
Odpovedať
@cililink dakujem za tipy, pozriem ich
Odpovedať
@ban podľa toho že sa ti páči katalpa, tak usudzujem že hladáš strom, ktorý sa v priebehu roka bude meniť. Tak ako ti radila @cililink okrasná jabloň, okrasná čerešňa (sakura) a za mňa pridám ešte javor. Trebárs javor cukrový (Acer saccharum) a o pár rokov prídeme k tebe na javorový sirup :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Mam brezy tri, nie velmi blizko domu. Su nadherne. Bol to moj sen, brezovy hajik.
Odpovedať
Profilova fotka
Kludne brezu.My máme 5 briez, krásny strom.A hlavne pri daždoch vsiakne veľa vody, je taký pohlcovač, takže u nás má aj takúto praktickú funkciu. My ich máme blízko okien a dnu nám nelieta nič :-p ja odporúčam.
Odpovedať
@jankazb @jachin viete mi napisat odrodu, ktoru mate, pripadne ci ich nejako specialne strihate.
Odpovedať
ahoj.zasad si previsnutu formu brezy do zahrady.kultivar si skus vyguglit na nete.
Odpovedať
Profilova fotka
@ban my máme klasiku brezu bradavičnatú, nestriháme ich, kedže máme obrovský pozemok, majú kde rásť, aj do šírky aj do výšky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ban Breza patrí medzi nenáročné dreviny. Okrem svojich výhod má aj svoje nevýhody, preto všetko treba zvážiť. Je nenáročná na pestovanie, rýchlo rastie, je efektná a zaujímavá v každom ročnom období, konáre využijete na aranžovanie. Nevýhody : plytko korení, alergén, má jemný habitus i konáre, množstvo drobného lístia – takže budete upratovať, jahňady, ktoré v suchom stave lietajú úplne všade, pri silnom vetre aj konáre budú po zemi. Ak brezu, tak skôr nejakú menšiu, napr. Betula pendula ´Youngii´. Klasická nie je vhodná do malej záhrady, určite nie blízko k domu. Skúste okrasné čerešne, jablone, javory, magnólie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@jachin Ahoj, prosim Ta vies mi napisat aky druh brezy to mas? Nam zahradnik navrhol 8 briez odrody betula utilis doorenbos pred dom. Obavame sa, ze z toho bude vela bordelu. Dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@bungalovka mna by od brezy odradilo najma to ze sposobuje alergiu, teda aspon u mna a dost silnu, cize ja sa jej zdaleka vyhybam :)
Odpovedať
Profilova fotka
Breza je fajn, mne sa tiez paci, len ten bordel co z nej jej stoji naozaj za zvazenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bungalovka klasická veľká breza bradavičnatá..ale ak nemáte čas na záhradu a upratovanie v nej, kedže pod brezou treba občas pohrabať listy a konáre, tak si ju nekupujte, je veľa iných krásnych stromov. My sme záhradkári, máme čas na hrabanie aj úpravu pod nimi, takže u nás je to v pohode..
Odpovedať
Ak mas bazen, na brezu zabudni, je z nej vela svinstva a iba jedna ani velmi pekne neukaze. Mam katalpu a to je masaker z listim a plodmi na jesen a na jar, ale zas nadherne kvitne a vonia a rychlo rastie. Ak chce pekny a "cisty" soliter, ja navrhujem sekvoju mamutiu (tak nejak sa to vola), relativne rychlo ti narastie a je uzasne monumentalna....
Odpovedať
Breza previsnutá na kmienku je pekná.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?