Odpoveď na príspevok od starysomar:
@zicher na Jawe 90 Cross mali ojnicne puzdra zivo… @starysomar V Jawe 90 malo všetko malú životnosť. Pritom ale pravda, že na svojich 90 ccm motorka mala neskutočný výkon. V čom bolo tajomstvo - neviem. Možno len vo vysokootáčkovom motore? ... (ktorý sme my - odchovanci 250 -tok, 350-tok, dovtedy nepoznali...)Odpoveď na príspevok od zicher:
@petersd problém bol v medzisegmente náhodu odtrh… @zicher A na akom princípe funguje rotačné šupatko, čo vlastne robí? Vieš vysvetliť ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher A na akom princípe funguje rotačné šupatk… @petersd samozrejme.. vo valci sú sacie kanály, piestu trvá, kým daný kanál zavrie a časť zmesi vytlačí pri pohybe späť smerom do karburátora.. Rotačné šupátko presne tomuto zabraňuje. Rotačné šupátko včas uzavrie prieduch späť do karburátora, takže zostane pripravená na stlačenie aj tá časť, ktorá by inak bola vyfúknutá späť do sacieho potrubia pri pohybe piestu, kým úplne uzavrie sací kanál. Ten pohyb je vlastne šírka sacieho kanála, čo robí cca tých 20cm3, ktoré sú pri bežnom bezšupátkovom zatváraní kanála nevyužíté. Samozrejeme záleží od samotného objemu motora-vrtania a šírky zdvihu na výšku kanála. Pri závodných motoroch sa táto alternatíva nahrádza spätnou klapkou sania, ktorá je modernejším riešením rotačného šupátka. Ale funguje úplne rovnako. Je to taký ventil na saní motora. Práve to rotačné šupátko je tajomstvom, prečo má tá motorka oveľa vyšší výkon na daný objem, ako by mala za normálych okolností.Odpoveď na príspevok od zicher:
@starysomar mne nejaký kamoš poradil super vec, d… @zicher - som tak kedysi dávno dal do Babetty niečo s bronzovým práškom - ulpelo to na stenách valca no iba tam, kde neboli výraznejšie tlaky. Tam kde by to bolo najpotrebnejšie to neostalo. 30 rokov čiastočne a 10 celkom teda všade, kam môžu používam príslušné produkty-prípravky od Metabondu. Roky som iba pre seba, tešil som sa, že mám niečo lepšie čo hocikto nemá. Mám hodne skúseností za tie roky čo to dokáže zlepšieť - aj zachrániť. Oplatí - a zaplatí sa to na úspore.Odpoveď na príspevok od zicher:
@petersd samozrejme.. vo valci sú sacie kanály, p… @zicher Aha, pochopil som. DíkOdpoveď na príspevok od starysomar:
@zicher - som tak kedysi dávno dal do Babetty nie… @starysomar môžet to fungovať, môže to predlžiť životnosť- mosadz je klzná. V praxi sa takéto veci moc neosvedčili, zvyčajne ide viac o reklamu, než reálny efekt. Pri babete by som na nejaké šetrenie moc nepozeral, valec s piestom sa dá kúpiť za babku, výmena za pol hodinu. Do ventilového štvortaktu by som to určite nepchal, aby nepoškodilol sedlá ventilov. Ale ked máš dobrú skúsenosť, možno si o tom viac načítam a nalejem to do mojej starej barborky-panelky. I ked len nedávno som robil generálku, ešte asi nie je ani zabehnutá... Takže počkám. :-DOdpoveď na príspevok od zicher:
@starysomar môžet to fungovať, môže to predlžiť ž… @zicher @starysomar Ak nakoniec nerátam zopár "nemotoriek" typu Babetta, tak úplne poslednú normálnu motorku som mal 250 de luxku (panel). Pozhadzované nepotrebné plechy, taká "light verzia" bez papierov, do lesa na huby. Motorka je konštrukčne nevysoká, výkonný - no kľudný pomalobežný motor, takmer žiadna údržba a v teréne to mňa i so spolujazdcom vytiahlo kamkoľvek. Teraz by som si chcel kúpiť niečo podobné - výkonné, ale kľudné,... nevysoké, s dvoj sedadlom, vzduchom chladené,...a bez údržby. 🙂 Napr. nebránim sa ani nejakej Číne. len nech to má minimálne také úžitkové vlastnosti ako mala stará 250-tka. Tak čo chlapi - veteráni? Čo by ste mi odporúčili ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher @starysomar Ak nakoniec nerátam zopár "ne… @petersd odporúčim.. čínu.. lacnú a spoľahlivú.. pamatáš na starú hondu dominátor? tak čínania ju opajcli, urobili krásny retro loook.. vyrábajú ju v dvoch veľkostiach, nižšiu a vyššiu. ja som šiel do vysokej verzie, ledva na ňu dočiahnem, ltt na špičky nôh.. ja mám vrpedu 21" kolá, ale robí sa aj s 18". tá je pohodlnejšia. skús si načítať swm silver vase 650. vo verzii T je vysoká, bez T je nízka. na slovensku sú dvaja predajcovia.. ale aj tá nízka je v porovnaní so starými jawkami dosť vysoká...Odpoveď na príspevok od zicher:
@petersd odporúčim.. čínu.. lacnú a spoľahlivú..… @zicher predáva sa to pod talianskou značkou SWM, ale je to čína. Predávajú to aj pod francúzskou značkou MASH. identické motorkyOdpoveď na príspevok od zicher:
@technik007 kupujem to po litroch @zicher No tak to teraz, môžeš vyprážať aj rezne, tá vôňa....😂 Ináč čo stojí "riciňák" teraz??? Ja som ho mal ešte za čias z podpultom oveľa v menšom meradle... 2-3deci... Mne to stačilo na zábeh model. motorčeka.. a potom aj ozaj v malom množstve na ostrú prevádzku na pretekoch...Odpoveď na príspevok od technik007:
@zicher No tak to teraz, môžeš vyprážať aj rezne… @technik007 vieš čo, drahý je.. okolo 35€ za litrovku.. ale vydrží niekoľko rokov.. dávam do nádrže máličko. Len asi musíš mať známeho v lekárni, len tak to nechcú predávať. Vyvoláva sa tým potrat, takže je to stále dosť citlivá téma.Odpoveď na príspevok od zicher:
@starysomar mne nejaký kamoš poradil super vec, d… @zicher - je mrte aditív, prípravkov. Výborné, dobré, zbytočné - aj nebezpečné. Venujem sa tomu roky a občas sa nestačím diviť - ak je niekde napísané, že je to vhodné všade - v lepšom prípade to nič nerobí. Ku spojkám v oleji, do automatických prevodoviek typu variomatic kde je definované trenie princíp činnosti NESMIE nič, čo ho znižuje. No inde kvalitná technológia dokáže zázraky.Odpoveď na príspevok od zicher:
@technik007 vieš čo, drahý je.. okolo 35€ za litr… @zicher Uff!!! No ale to bola iba info, nepotrebujem ho,len som bol zvedavý na cenu...ĎakujemOdpoveď na príspevok od petersd:
@zicher @starysomar Ak nakoniec nerátam zopár "ne… @petersd babeta je nemotorka?, žena ju stále má už 22r aj ked jej nástupcu Manet Korado a 250 luxku som mal niekedy v 70 rokoch na tú dobu parádnaOdpoveď na príspevok od starysomar:
Zrejme rozlisuje motocykel/moped. Mal som staru j… @starysomar to rozlišuje i vodičák do 50cm3 môže mať 15 ročný alebo i kto má B-ko, ostatné staršíOdpoveď na príspevok od duzu:
@petersd babeta je nemotorka?, žena ju stále má u… @duzu Jasné, že nie je. Je to taký polobicykel 😁Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher @starysomar Ak nakoniec nerátam zopár "ne… @petersd okrem inych motoriek, mam Suzuki RV 125,nizky posed,super spotreba,vykon mi v pohode staci.Je moja najoblubenejsia :). Môzem len odporucit.Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Jasné, že nie je. Je to taký polobicykel 😁 @petersd ked nejde motor to sa poriadne musíš oprieť do pedálov,s motorom i 100kg chlapa, to je lepší elektrobicykel, aj pri vybitej batérii ide ako bežnýOdpoveď na príspevok od hilux:
@petersd okrem inych motoriek, mam Suzuki RV 125… @hilux na prvý pohľad až na druhé sedalo a výfuk ako Manet i žena ho má s kufrom, kde dá dosť veľký nákupOdpoveď na príspevok od zicher:
z mojich skúseností sú motorky s max rýchlosťou o… @zicher nesuhlasim, problemom su ti, co nevedia, ako motorky obchadzat. vsetko je to o tolerancii a dodrziavani predpisov. na akej ceste ta moze uz len taka motorka blokovat natolko, ze budes, ja neviem meskat niekolko minut? alebo preco silou mocou zase obiehat niekoho, kto tie predpisy dodrziava. ako nehovorim, ak sa niekto vlecie 60, kde ma ist 90, to je zas o inom.Odpoveď na príspevok od pachi12:
@zicher nesuhlasim, problemom su ti, co nevedia, … @pachi12 mne je úplne jedno, že nesúhlasíš.. :-D ja tvoj život chrániť nemusím. To, že budeš vysvetľovať, že na vine sú tí netolerantní vodiči, ti život nevráti.. A ani ich nijako neprevychováš.. Je to skrátka tak. Ked chceš prežiť, musíš sa prispôsobiť, inak riskuješ oveľa viac. Kedysi bola rýchlosť 100km/h úplne postačujúca, pri starých autách typu škoda 1000MB alebo fiat 600, či trabant. Plaziť sa 85 po ceste, kde každé auto ide viac ako 90 je veľmi nebezpečné. Bezpečná je iba jediná vec. Nezhusťovať premávku. A to sa dá len tým, že splynieš s premávkou, alebo ostaneš doma a nikam nepôjdeš. Ide o primerané a neprimerané riziko. Každý je ochotný tolerovať inú mieru ohrozeniaOdpoveď na príspevok od foox:
moja "éra motorkára" ma opustila s pubertou na st… @foox a s poriadnym výkonom :)Odpoveď na príspevok od zicher:
Na vlastnej koži som zažil, ked som šiel na skútr… @zicher mali sme super inštruktora na ťažké mašiny - učil nás, ako prežiť. Príklad: "Idete si svojou 90-kou po hlavnej a z vedľjšej vyjde tatra. Vy ste mali prednosť no on bude žiť".