Ako uzemniť elektrocentrálu Kd109?

Viete my poradit ako riadne uzemnit tuto elektrocentralu. Chcem ju použiť na napajanie filtracie v nadzemnom bazéne v zahrade. Ďakujem
Odpovedať
@04miro84 Na každej EC máš predsa nejakú skrutku /BOD/ kde naskrutkuješ Cu plný vodič 6mm2 a nabiješ do zeme pozink -zemniacu tyč na ktorú pripevníš Cu vodič.. To je všetko.. ;-)
Odpovedať
Ok ide to na nadzemny bazen netraba prudovy chranic.... Pre pripad poruchy? Ako hlboko mam nabit tu tyc? Ako zistim ze je spravne uzemnena?
Odpovedať
Este otazka ohladom palivovej zmesi. Na centrale je predpisany pomer 1:50 mam v bandaske zmiesany benzin 1:25 do pili da sa to pouzit nech nemam 2 rozne bandasky?
Odpovedať
@04miro84 určite prudovy chránič.
Odpovedať
@04miro84 ked mu daš iny pomer olej/benzin, tak bude dymieť alebo ani, nemusi ísť.
Odpovedať
@04miro84 k miešanému benzínu 1:25 prilej nemiešaný. 1:1 a máš 1:50. Dvom bandaskám sa aj tak nevyhneš 😎
Odpovedať
@04miro84 Predsa nemusíš robiť do bandasky benzín, k EC si iste dostal / odmerku na benzín/ do ktorej doleješ olej a ten potom do EC tak ako Ti to predpisuje výrobca..Čiže 1:50.. Ak tam nedáš pomer aký je treba tak riskuješ zadretie motora a keď viac tak Ti to bude dymiť a nemusíš ho ani naštartovať..Takže daj tak ako máš ;-) ... Tú tyč stačí naraziť dĺžka cca 1-1,5m do zeme aspoň 60-80cm a na ňu dáš Cu objímku ako máš v šachte na prepoj plynového potrubia a na to potom vodič ako som spomínal... ;-)
Odpovedať
Ok dik za odpovede takze nabijem uzenmovaciu tyc (ako hlboko?) kupim prudovy chranic (staci vo forme zasuvkoveho adaptera?) a bude to bezpecne v pripade nejakej poruchy cerpadla? Ehm akozistim ze je spravne uzemnena centrala o tyc? Alebo sa to len proste nabije do zeme, zapoji o centralu a hotovo?
Odpovedať
@04miro84 Čítal si pozorne čo som Ti písal??? ;-) Píšeš si sám sebe??
Odpovedať
Ospravedlnujem sa citalnsom to v rychlosti v praci. Uz som to prexital cele. Kupim tu tyc. Ale predsa. Treba to nejak zmerat ci to je spravne uzemnene?
Odpovedať
@04miro84 ked mas merak na meranie zemneho odporu tak si kludne zmeraj, ale podla odpovede urcite nemas :-) Tak to natlc a dobre priskrutkuj.
Odpovedať
@04miro84 tyč kúp takú aby sa dala zavrtať, na vrch sa dá tyč,dvaja otáčať, musí byť vhodná vlhká pôda, najlepšie hlina, ináč budeš mať veľký zemný odpor a nebude správne fungovať ochrana, centrála bude vyrábať prúd i bez zemnenia no nebudeš mať ochranu ani na čerpadle, jedine dať zábrany aby sa k nim nedalo dotknúť
Odpovedať
Zem je tam pieskova. Ja som najprv. Myslel ze ppuzijem namiesto uzemnovacej tyci zavotovu tyc lebo doma ich mam dost ale to je asi blbosť.
Odpovedať
asi oftopic ale to mas bazen niekde na poli kde neni elektrika? Si tam nechas vrcat a dymit 2 taktnu elektrocentralu aby ti bezalo par watove cerpadlo?
Odpovedať
@sysell Zakope ju do zeme aby nebolo počuť a cítiť EC... :-D
Odpovedať
hm si to ty rado?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell na čerpadlo by stačila i autobatéria
Odpovedať
Ano zahrada je mimo mojho bydliska a bez elektriny. EC hluk neriesim lebo s tym si viem poradit mam tam chatku, pristresok... Islo my len o to uzemnenie nech je to bezpecne v pripade skratu...
Odpovedať
@04miro84 robil som s x typmi central a nikdy som ziadne uzemnenie nebil do zeme. Jednoducho mali kovovy ram, ktory sa polozil na zem a bolo. Takze nvm ci riesis vobec nieco zmysluplne. Dospor peniaze. Kup si ostrovnu fotovoltaicku zostavu s menicom napatia poriesis ovela viac ako len napojenie filtracie.
Odpovedať
@pistikus A baterky mu po rokoch odidu na vecnost a bude kupovat zase nove. To uz radsej kupit cerpadlo na 12 voltov a trakcnu baterku a doma ju dat pod nabijacku alebo staru poctivu elektrocentralu hondu 160-200 z bazosa alebo novu ,,kufrikovu-invertorovu eu 1 alebo eu2 ,, a mat pokoj :-D
Odpovedať
@dodik13 a benzin s olejom akoze bude mat zadarmo?
Odpovedať
@dodik13 " poctivu elektrocentralu hondu 160-200 z bazosa" Ty si videl HONDA centrálu za 16-200€? 😠 LEBO ja nie... Ak myslíš čínsky šunt s označením /domácky vyrobená nálepka/ HONDA tak to beriem.. 😉
Odpovedať
@technik007 oprava-160-200€...
Odpovedať
@pistikus Nič nie je "zadara" ani ostrovček,ani centrála atď... 😉
Odpovedať
@technik007 Technik myslel som hondu s este starsim honda motorom 160-200cm kubickych obsahom lebo to su este poctive motory co sa nekazia po dlhsom stani-maju obycajne karburatory narozdiel od novsich hond . A take centraly sa daju sem tam na bazosi kupit za 200 az 300eur. minule bola taka za 160eur -typek ju doniesol z anglicka :-D
Odpovedať
@pistikus to prave neviem ci staci ju len polozit predsa cerpadlo, ludia vo vode a skrat nejdu dohromady. Takisto v navode je pisane ze centralu treba riadne uzemnit a je tam obrazok uzemnovacieho kolika v zemi a kabel z centaly pipojeny o neho. To iste mam v navode aj k 5kw centrale Honda ktoru mam v dodavke kvoli praci
Odpovedať
@04miro84 nepise sa v navode nahodou, ze uzemnit sa ma iba v pripade trvalej instalacie a polozena ma byt na betonovom povrchu a mas mat k nej pristup min. 1 meter z kazdej strany a byt vhodne obleceny pri manipulacii a vobec, zapajat uzenenie by ti mal len elektrikar. Za mna je cele to riesenie blbost, ale budis. A uz vobec ta ec sa mi zda fest lacna. Tak ak si rozhodnuty. Hod ju niekde na zem, nalej do nej benzin 1:50. Strc poriadnu predlzovacku s krytim IP44 a prepetovou ochranou a filtruj a kup sa.
Odpovedať
@04miro84 " ludia vo vode a skrat nejdu dohromady. Takisto v navode je pisane ze centralu treba riadne uzemnit a je tam obrazok uzemnovacieho kolika v zemi a kabel z centaly pipojeny o neho. To iste mam v navode aj k 5kw centrale Honda ktoru mam v dodavke kvoli praci " Preboha už nepanikárči tak veľa ]-( ]-( čerpadlo k bazénu máš väčšinou IPX5 čo znamená: IPX5 proti striekajúcej vode (voda z 6,3 mm dýzy mieri na zariadenie zo všetkých uhlov, pri prietoku 12,5 litrov za minútu a tlaku 30 kN/m2 počas 3 minút zo vzdialenosti 3 metrov) dúfam že Ti to stačí, lebo Ty takúto situáciu nevieš ani "namodelovať" tak buď kľudný 8-) Choď do obchodu železiarstvo a kúp si tam kotvu-zemnú skrutku za cca 5€ tú zaskrutkuješ do zeme predtým vyvŕtaj na skrutku napr.8mm otvor na zemiaci kábel, očko o priemeru 8mm/ je aj na skrutky nemusíš lisovať / a pripevni ho k tej skrutke-priskrutkuj, alebo použi tyč ako som Ti písal... Pýtaš sa na "tento" problém x krát, hoci Ti bolo to už vysvetlené. ;-) Tak isto aj druhú stranu EC-očko a máš už konečne "vymalované"....Tak ako Ti písal aj @pistikus...Príkon nemáš nejaký veľký ale ak použiješ čerpadlo okolo 1KW tak to s Tvojou EC nemusí ani pohnúť-skôr opak... Nezabúdaj že potrebuješ mať na EC nejakú rezervu kvôli motoru... Lebo je rozdiel mať na EC / Tvoja EC myslím že je okolo 1kw/ pripojené 1000W osvetlenie alebo "iba" 800W čerpadlo..Tak na to daj pozor!!!!! ;-)
Odpovedať
@pistikus Tú EC Kraft&Dele čo má zadávateľ témy je max.800W menovitý výkon 750W...a cena je okolo 100€... Tieto malé EC sa tak pohybujú... ;-) PoužitáEC polovina ceny novej-ale tiež ako kto. ;-) :-N
Odpovedať
Ok vyriešené dal som do zeme uzemnovaciu tyc a svagrov znamy my to bol zmerat a vraj je to ok. Vsetko funguje cerpadlo "žere" okolo 200w a funguje to. Mam otazku OT ohladom oleja a nechcem zakladat novu temu. mozem tam pouzit obycajny M2T (api ta)? Lebo doma mam celu flasu a este je cca rok v "zaruke" a nemam ho kde pouzit. Doteraz som pouzival oleje api tc znacka "aky mali na pumpe alebo v obchode" vecsinou sheron garden 2t modry 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?