@04miro84 Na každej EC máš predsa nejakú skrutku /BOD/ kde naskrutkuješ Cu plný vodič 6mm2 a nabiješ do zeme pozink -zemniacu tyč na ktorú pripevníš Cu vodič.. To je všetko.. ;-)
Este otazka ohladom palivovej zmesi. Na centrale je predpisany pomer 1:50 mam v bandaske zmiesany benzin 1:25 do pili da sa to pouzit nech nemam 2 rozne bandasky?
@04miro84 Predsa nemusíš robiť do bandasky benzín, k EC si iste dostal / odmerku na benzín/ do ktorej doleješ olej a ten potom do EC tak ako Ti to predpisuje výrobca..Čiže 1:50.. Ak tam nedáš pomer aký je treba tak riskuješ zadretie motora a keď viac tak Ti to bude dymiť a nemusíš ho ani naštartovať..Takže daj tak ako máš ;-) ... Tú tyč stačí naraziť dĺžka cca 1-1,5m do zeme aspoň 60-80cm a na ňu dáš Cu objímku ako máš v šachte na prepoj plynového potrubia a na to potom vodič ako som spomínal... ;-)
Ok dik za odpovede takze nabijem uzenmovaciu tyc (ako hlboko?) kupim prudovy chranic (staci vo forme zasuvkoveho adaptera?) a bude to bezpecne v pripade nejakej poruchy cerpadla? Ehm akozistim ze je spravne uzemnena centrala o tyc? Alebo sa to len proste nabije do zeme, zapoji o centralu a hotovo?
Ospravedlnujem sa citalnsom to v rychlosti v praci. Uz som to prexital cele. Kupim tu tyc. Ale predsa. Treba to nejak zmerat ci to je spravne uzemnene?
@04miro84 tyč kúp takú aby sa dala zavrtať, na vrch sa dá tyč,dvaja otáčať, musí byť vhodná vlhká pôda, najlepšie hlina, ináč budeš mať veľký zemný odpor a nebude správne fungovať ochrana, centrála bude vyrábať prúd i bez zemnenia no nebudeš mať ochranu ani na čerpadle, jedine dať zábrany aby sa k nim nedalo dotknúť
asi oftopic ale to mas bazen niekde na poli kde neni elektrika? Si tam nechas vrcat a dymit 2 taktnu elektrocentralu aby ti bezalo par watove cerpadlo?
Ano zahrada je mimo mojho bydliska a bez elektriny. EC hluk neriesim lebo s tym si viem poradit mam tam chatku, pristresok... Islo my len o to uzemnenie nech je to bezpecne v pripade skratu...
@04miro84 robil som s x typmi central a nikdy som ziadne uzemnenie nebil do zeme. Jednoducho mali kovovy ram, ktory sa polozil na zem a bolo. Takze nvm ci riesis vobec nieco zmysluplne.
Dospor peniaze. Kup si ostrovnu fotovoltaicku zostavu s menicom napatia poriesis ovela viac ako len napojenie filtracie.
@pistikus A baterky mu po rokoch odidu na vecnost a bude kupovat zase nove. To uz radsej kupit cerpadlo na 12 voltov a trakcnu baterku a doma ju dat pod nabijacku alebo staru poctivu elektrocentralu hondu 160-200 z bazosa alebo novu ,,kufrikovu-invertorovu eu 1 alebo eu2 ,, a mat pokoj :-D
@dodik13 " poctivu elektrocentralu hondu 160-200 z bazosa" Ty si videl HONDA centrálu za 16-200€? 😠 LEBO ja nie... Ak myslíš čínsky šunt s označením /domácky vyrobená nálepka/ HONDA tak to beriem.. 😉
@technik007 Technik myslel som hondu s este starsim honda motorom 160-200cm kubickych obsahom lebo to su este poctive motory co sa nekazia po dlhsom stani-maju obycajne karburatory narozdiel od novsich hond . A take centraly sa daju sem tam na bazosi kupit za 200 az 300eur. minule bola taka za 160eur -typek ju doniesol z anglicka :-D
@pistikus to prave neviem ci staci ju len polozit predsa cerpadlo, ludia vo vode a skrat nejdu dohromady. Takisto v navode je pisane ze centralu treba riadne uzemnit a je tam obrazok uzemnovacieho kolika v zemi a kabel z centaly pipojeny o neho. To iste mam v navode aj k 5kw centrale Honda ktoru mam v dodavke kvoli praci
@04miro84 nepise sa v navode nahodou, ze uzemnit sa ma iba v pripade trvalej instalacie a polozena ma byt na betonovom povrchu a mas mat k nej pristup min. 1 meter z kazdej strany a byt vhodne obleceny pri manipulacii a vobec, zapajat uzenenie by ti mal len elektrikar.
Za mna je cele to riesenie blbost, ale budis. A uz vobec ta ec sa mi zda fest lacna.
Tak ak si rozhodnuty. Hod ju niekde na zem, nalej do nej benzin 1:50. Strc poriadnu predlzovacku s krytim IP44 a prepetovou ochranou a filtruj a kup sa.
@04miro84 " ludia vo vode a skrat nejdu dohromady. Takisto v navode je pisane ze centralu treba riadne uzemnit a je tam obrazok uzemnovacieho kolika v zemi a kabel z centaly pipojeny o neho. To iste mam v navode aj k 5kw centrale Honda ktoru mam v dodavke kvoli praci " Preboha už nepanikárči tak veľa ]-( ]-( čerpadlo k bazénu máš väčšinou IPX5 čo znamená: IPX5 proti striekajúcej vode (voda z 6,3 mm dýzy mieri na zariadenie zo všetkých uhlov, pri prietoku 12,5 litrov za minútu a tlaku 30 kN/m2 počas 3 minút zo vzdialenosti 3 metrov) dúfam že Ti to stačí, lebo Ty takúto situáciu nevieš ani "namodelovať" tak buď kľudný 8-) Choď do obchodu železiarstvo a kúp si tam kotvu-zemnú skrutku za cca 5€ tú zaskrutkuješ do zeme predtým vyvŕtaj na skrutku napr.8mm otvor na zemiaci kábel, očko o priemeru 8mm/ je aj na skrutky nemusíš lisovať / a pripevni ho k tej skrutke-priskrutkuj, alebo použi tyč ako som Ti písal... Pýtaš sa na "tento" problém x krát, hoci Ti bolo to už vysvetlené. ;-) Tak isto aj druhú stranu EC-očko a máš už konečne "vymalované"....Tak ako Ti písal aj @pistikus...Príkon nemáš nejaký veľký ale ak použiješ čerpadlo okolo 1KW tak to s Tvojou EC nemusí ani pohnúť-skôr opak... Nezabúdaj že potrebuješ mať na EC nejakú rezervu kvôli motoru... Lebo je rozdiel mať na EC / Tvoja EC myslím že je okolo 1kw/ pripojené 1000W osvetlenie alebo "iba" 800W čerpadlo..Tak na to daj pozor!!!!! ;-)
@pistikus Tú EC Kraft&Dele čo má zadávateľ témy je max.800W menovitý výkon 750W...a cena je okolo 100€... Tieto malé EC sa tak pohybujú... ;-) PoužitáEC polovina ceny novej-ale tiež ako kto. ;-) :-N
Ok vyriešené dal som do zeme uzemnovaciu tyc a svagrov znamy my to bol zmerat a vraj je to ok. Vsetko funguje cerpadlo "žere" okolo 200w a funguje to. Mam otazku OT ohladom oleja a nechcem zakladat novu temu. mozem tam pouzit obycajny M2T (api ta)? Lebo doma mam celu flasu a este je cca rok v "zaruke" a nemam ho kde pouzit. Doteraz som pouzival oleje api tc znacka "aky mali na pumpe alebo v obchode" vecsinou sheron garden 2t modry 🙂