Odpoveď na príspevok od zita19:
@milanpl nemas pravdu, sused si tam nemoze nechat… @zita19 Už tu bolo napísané, že časť pozemku kosí. Tu schválne necháva kroviny. Má na to dôvod? Možno nie, možno áno. Ako sa zákon pozerá na takúto selektivitu? Vytýkať mu neudržiavanie parcely bude v tomto prípade asi bezpredmetné. A nakoniec, aký je rozdiel medzi trojmetrovým plotom "ušľachtilého" turkestánskeho brestu a našou pôvodnou lieskou, ktorú vidno na fotografii? Nemôžem ju mať na pozemku v množstve, aký mi vyhovuje? Prítomnosť inváznych rastlín je minimálne otázna, treba ju v prvom rade dokázať, fotografia nič také nenaznačuje. A na záver, na plot sa zakladateľ témy tiež nestažuje, nemuseli by sme ho preto spomínať.Odpoveď na príspevok od dodosk:
Dobry den, chcel by som sa spytat sused ma zaras… @dodosk Ak obec nemá patričné a hlavne konkrétne VZN neurobíš s tým nič. Iba samostatné odkazovanie sa na literu zákona je v tomto prípade slabé, lebo pohľad na túto situáciu od človeka z mesta a na druhej strane od ochranára prírody bude značne odlišný. Pritom obaja nájdu svoju oporu v zákone. Navyše sa ja obávam, že tí druhí - ochranári, v súčasnosti dokonca ťahajú za silnejší koniec lana. Ak sused je aspoň trocha podkutý, alebo sa spojí s nejakými enviromentalistami, ktorí mu poradia, tak bude tvrdiť, že na parcele sa snaží o prirodzený biotop, v ktorom žijú rôzne (i chránené) živočíchy a napr. Ty si to na svojej parcele všetko zničil, vykosil, vykinožil... Čo myslíš, komu dá "Zelená agenda" za pravdu ? Svojou snahou ale v každom prípade dosiahneš jedno: Nenapraviteľne si zničiš vzťahy so susedom, čo je ďaleko horšie, než jeho zarastená záhrada, ktorá Ťa de facto ani nijako neobmedzuje - okrem estetiky.Odpoveď na príspevok od petersd:
@dodosk Ak obec nemá patričné a hlavne konkrétne … @petersd vztah medzi nami nikdy nebol ani nebude, pisal som tu ohladom buriny co tam ma ale su tu aj dalsie problemy... ma zvedeny odtokovy zlab zo strechy na moj pozemok, ktory odmieta odstranit a vadi mu strk na mojom dvore, ktory vraj sposobuje ze mu zamaka domOdpoveď na príspevok od petersd:
@dodosk Ak obec nemá patričné a hlavne konkrétne … @petersd zase zvelicujes. V zastavanom uzemi obce ochranari tak velku moc ako mimo neho nemaju. Na druhu stranu kebyze ma sused takuto divocinu a ziju tam hady, tak to sakra budem riesit, posledne co potrebujem riesit ze ci had co ustipol moje dieta bol alebo nebol jedovaty. A to pisem ako clovek, co ma suseda zberaca (zatial to drzi v akej takej miere). Ja som podobnu dzunglu tiez klcoval na svojom pozemku a teda susedia boli riadne radi ze to konecne niekto udrziava.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@petersd zase zvelicujes. V zastavanom uzemi obce… @sousedekovci89 A Ty to zase zjednodušuješ. ... Tak čo chceš po uštipnutí hadom? Tak ho chyť, či je začipovaný, či patrí susedovi, alebo či bol očkovaný proti besnote... Až potom môžeš požadovať od suseda reparácie...Odpoveď na príspevok od petersd:
@sousedekovci89 A Ty to zase zjednodušuješ. ... T… @petersd nic nezjednosujem za taketo nestarostlivosti bezne uvedomelwjsie obce davaju pokuty. S tym ustipnutim som pisal na zaklade realneho pripadu. Dedina nedaleko mojej rodnej, chlapik tam mal pozemok o ktory sa podobne nestaral- navyse neoploteny rovno pri cesticke na futbalove ihrisko a pomerne nedaleko skolky. Co cert nechcel, jednodieta v tych miestach ustipol had. Obec spravila mieste setrenie a zistila ze sa tam skutocne zdrzuju hady. No v zuboch by som rozniesol takehoto vlastnika. Tento pripad konkretne- dostal opakovane maximalne mozne pokuty, no s platenim nemal problem a dalej mal starostlivost v pazi.Odpoveď na príspevok od petersd:
@sousedekovci89 A Ty to zase zjednodušuješ. ... T… @petersd No sorry ale kebyže mi zo susedovho pozemku liezli hady a potkany na môj dvor tak by som bol akože nasraný fest a ver tomu že by ma nijako extra nezaujímalo či sú tie hady potkany susedovi domáci miláčikovia alebo len bezdomovci využívajúci takto zarastený priestor. A nejako extra by ma nezaujímalo či takáto džungľa za plotom je v súlade so zákonom. Za klobúk by si moju reakciu nedal.Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd No sorry ale kebyže mi zo susedovho poze… @toky1 A keď mu je ukradnutá Tvoja reakcia? Čo zrejme každému imbecilovi je, tak čo? Len daj pozor, aby za Tvoju "reakciu" si nebol žalovaný skôr Ty a než on.Odpoveď na príspevok od starysomar:
@rapidek tiež si niekde pestuješ taký bordel? @starysomar ty vidis bordel, niekto invazivne druhy, ja tam vidim normalnu prirodu, liesku. Kazdy mame iny pohlad na vecOdpoveď na príspevok od rapidek:
@starysomar ty vidis bordel, niekto invazivne dru… @rapidek Nechcel by som mať suseda s takým pralesom, ale mám úplne rovnaký pohľad na vec, ako si teraz naznačil.Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 A keď mu je ukradnutá Tvoja reakcia? Čo zr… @petersd Takýmto ignorantom sa naustupuje. To ma naučili pokusy o šikanu na základnej škole.Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd Takýmto ignorantom sa naustupuje. To ma … @toky1 Máš pravdu, ale v živote je len otázkou času, kedy stretneš podobného - neustupujúceho, a možno že aj afektovo konajúceho násilnického primitíva... No a večer o Vás dávajú v Krimisprávach.Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 Máš pravdu, ale v živote je len otázkou ča… @petersd Jop, nehádam sa, možné to je. Ale proste spravodlivosť na spôsob Yellowstone mi bola vždy bližšia ako v semišových rukavičkách. A už roky som sa nedostal do takého konfliktu. Naposledy hádam pred desiatimi rokmi problémový sused na chate na Šírave. Chatu po roku predal takže pomohlo.Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd No sorry ale kebyže mi zo susedovho poze… @toky1 a aka by bola tvoja reakcia? Myslim, ze mas len silne reci od klavesnice, ak by si bol agresivny, tak by som si strcil tvoju reakciu tam kde slnko nesvieti a rovno by som ta odkazal na obecny urad. Hlodavce sa vyskytuju aj v bytovkach, staci diera do nory medzi peknymi tujamiOdpoveď na príspevok od rapidek:
@toky1 a aka by bola tvoja reakcia? Myslim, ze ma… @rapidek neboj sa aj takych gerojov co si mysleli ze si na svojom pozemku mozu robit co chcu uz bolo. Napada ma zfleku pripad, ked chlapik mal vo dvore 100+ ulov pre vcely. Dopadlo to tak ze to prehral, vsetky organy dali za pravdu stazovatelovi, ze vcely su sice potrebne ale taka akumulacia na jednom mieste medzi domami nad mieru pripustnu obtazuje susedov. A to vcely o ktorych dnes hovorime ako su prepotrebne v prirode. Neostavalo mu nic ine len vystahovat cast vcelsiev mimo alebo ich zrusit. (Vacsiu mieru detailu si uz nepamatam).Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@petersd nic nezjednosujem za taketo nestarostliv… @sousedekovci89 otazne v epizode s hadom je, ze preco mas problem s clovekom co ma neoploteny pozemok, namiesto toho aby si sa zamyslel preco nieje oploteny pozemok ihriska, alebo dokonca skolky, kde su male deti. Ludstvo dojde velmi rychlo na svoju jesitnost a ignoranciu k prirode. Vela ludi nadava na vcely, ale ked ich zacne ubudat, tak sa mozno zbadaju...Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@rapidek neboj sa aj takych gerojov co si mysleli… @sousedekovci89 zhodou okolnosti som pisal prispevok so vcelami. samozrejme ze je nepricetne mat doma 100ulov. Moj sused na chalupe ich mal asi 10, aj jeden ul sa raz cely rozhodol, ze sa prestahuje na moju jablon. Aj moju zenu nejaka vcela popichala, ale nerobim z toho tragediu. ludom vadi vsetko, niektoim vadi aj sam sebe.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@toky1 a aka by bola tvoja reakcia? Myslim, ze ma… @rapidek Keď myslíš... Ja ti to vyvracať nebudem, nemám dôvod. A ani problém s hadmi, potkanmi a neprispôsobivým susedom :-)Odpoveď na príspevok od toky1:
@rapidek Keď myslíš... Ja ti to vyvracať nebudem,… @toky1 ja neviem, ty tu pises, ze si neda tvoju reakciu za klobuk, nie ja. Ja mam tiez prales od suseda na plote, ale mne to nevadi, ja mam prirodu rad.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@toky1 ja neviem, ty tu pises, ze si neda tvoju r… @rapidek Ja konkrétne mám našťastie skvelých susedov. Niežeby som s nimi popíjal (som abstinent) ale sem-tam dáme nejaký guláš či za tašku úrody si vymeníme. A máme mimochodom mačku, ktorá nejaké myši, potkany, holuby či straky na dvore neznesie. Už ich zadrhla pekných pár. Hady neviem, tie som nikdy na dvore nevidel ani roztrhané ani živé.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@starysomar ty vidis bordel, niekto invazivne dru… @rapidek aj uzitkovy zivy plot (kam lieska bezpochyby patri) ma mat formu. Toto je nekultivovana dzungla, nie uzitkovy zivy plot aj ked tam je lieska.Odpoveď na príspevok od toky1:
@rapidek Ja konkrétne mám našťastie skvelých suse… @toky1 No, a poznáme Tvoj problém - abstinent!... 🤣🤣🤣🤣Odpoveď na príspevok od dodosk:
Dobry den, chcel by som sa spytat sused ma zaras… @dodosk Presiel som si tym. 1. Vsetkym vlastnikom daneho pozemku (najdes na kataster portaly) poslat pisomnu vyzvu: Výzva na pokosenie pozemkov, výrubu náletových drevín na hranici pozemkov a odstránenie prevísajúcich konárov. - poslat doporucene, prvou triedou + navratka (aby si mal doklad o prevzati - DOLEZITE!!!) - upozornit na poskodzovanie oplotenia (ak je tvojim vlastnictvom) - upozornit na znehodnotenie tvojho pozemku - riziko vzniku poziaru - porusovanie zakonu - dat lehotu na odstranenie (DOLEZITE !!!) - v paticke uviest komu vsetkemu sa dana vyzva dorucuje (vlastnici, Obecny urad - na vedomie - posles aj im kopiu) Priklad: ... ... S prichádzajúcim letom, vysokými teplotami a obdobím sucha mám tiež obavu pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru s nepokosenia vysokej trávy. V zmysle hore uvedeného Vám dávam do pozornosti: Občiansky zákonník § 127 ukladá každému vlastníkovi veci alebo pozemku povinnosť zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Konanie v zmysle vyššie uvedeného odseku môžu zapríčiniť invázne rastliny a buriny, ktorých peľ môže spôsobovať vážne alergické reakcie ostatných obyvateľov a zároveň šírenie semien burín na okolité pozemky, čím dochádza k nadmernému zaburiňovaniu okolitých pozemkov. Zároveň dochádza k vytváraniu podmienok pre hlodavce a iné zvieratá, ktoré môžu ohroziť susedov. Okrem toho na takýchto pozemkoch je zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. V zmysle § 7b odst. 3 Zákona č. 543/2002 ochrane prírody a krajiny: „Vlastník, správca alebo užívateľ pozemku je povinný odstraňovať invázne druhy rastlín zo svojho pozemku spôsobom, ktorý ustanoví ministerstvo všeobecne záväzným právnym predpisom, a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich opätovnému šíreniu.“ Podľa § 3 ods. 1 písm. b/ zákona č. 220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z.z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je každý vlastník poľnohospodárskej pôdy alebo nájomca a správca poľnohospodárskej pôdy povinný predchádzať výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch. Priestupku na úseku ochrany poľnohospodárskej pôdy sa podľa § 25 odst. 1 písm. b/ dopustí ten, kto spôsobil svojou nečinnosťou zaburinenie poľnohospodárskeho pozemku alebo nepoľnohospodárskeho pozemku v blízkosti poľnohospodárskeho pozemku. Poľnohospodárskou pôdou sa v zmysle citovaného zákona rozumie produkčne potenciálna pôda evidovaná v katastri nehnuteľností ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávne porasty. Dovoľujem si Vás zároveň upozorniť, že pokiaľ v primeranej dobe odo dňa obdržania tejto výzvy nedôjde k údržbe Vašich pozemkov a bude naďaľej dochádzať k poškoďovaniu môjho oplotenia a trávnika, tak využijem všetky zákonné možnosti, aby som sa domohol svojích práv. ... .... (ber to ako priklad) - je lepsie stanovat datum alebo pocet dni, napr. 30 dni. 2. Ak sa nic nezmeni, tak poslat podnet na Pozemkový a lesný odbor: Vec: Zanedbané a zaburinené pozemky. Vlastníci pozemkov p.č. XXX nachádzajúcich sa v katastrálnom území XXX, obec XXX sa dlhodobo nastarajú o svoje pozemky, kde svojou nečinnosťou sa rozrástla na daných pozemkoch tráva, burina a náletové dreviny, pričom ich výška miestami dosahuje výšku dospelej osoby. Dôsledkom tejto nečinnosti zároveň dochádza k poškodzovaniu môjho oplotenia a znehodnocovaniu môjho pozemku listami a plodmi zo stromov, ktorých konáre presahujú na môj pozemok. Zároveň semená burín nalietavajú na susediace udržiavané pozemky a negatívne vplývajú na ľudí s alergiou. Dňa DD.MM.YYYY som písomne vyzval všetkých vlastníkov predmetných pozemkov, aby vykonali údržbu svojich pozemkov, ale do dnešného dňa neprišlo k žiadnej náprave. O danom stave som informoval aj starostu obce, ktorý prišiel na obhliadku, zhodnotil, že daný stav je neprípustný, ale zároveň skonštatoval a písomne ma informoval, že obec nemá kompetencie konať v danej veci. Tiež ma informoval, že bol osobne dohovoriť jednému z vlastníkov, pričom mu bolo prisľúbené, že do konca mesiaca jún príde k náprave. Doposiaľ sa tak nestalo. Preto Vás týmto žiadam, vyzvať vlastníkov k údržbe predmetných pozemkov, aby došlo k pokoseniu a odstráneniu náletových drevín, ktoré poškodzujú moje oplotenie a k opíleniu stromov, ktoré zasahujú na môj pozemok. ... .... (ber to ako priklad) U mna bod cislo 2 zabral a doslo k naprave :) Prisli uradnici, dali pokutu a stanovili lehotu. 3. Ak nic nepomohlo tak, mozes na obecny urad podat: Návrh na vydanie predbežného opatrenia na ochranu proti zrejmému zásahu do pokojného stavu v zmysle § 5 Občianskeho zákonníka - cez tento paragraf mozes riesit aj to, ze ta sused vytapa - toto konanie musi prebehnut - ak bude obec (starosta) necinny, podat podnet na Prokuraturu na necinnost - musis presne spisat ako doslo k naruseniu pokojoveho stavu (necinnostou suseda co viedlo k zaburineniu, zvody otocene na tvoj pozemok - dosledok je podmacanie tvojho pozemku, poskodzovanie majetku,...) - mat fotodokumnetaciu / video ako ti tecie jeho voda na pozemok - mat navratky, ze si ich vyzval na odstranenie - jedo nieco ako "zaloba" na sud, musis vsetko proste popisat a mat podlozene dokazmi Vysledok tohoto konania sa da exekuovat t.j. ak starosta stanovi lehotu resp. sa dohodnete a nic sa nezmeni, mozes to dat exekutorovi ... ten to uz poriesi :) 4. Domahat sa svojich prav na sude Ak budes mat nejake otazky, daj vediet. Skusim poradit. PS. Nie som pravnik :)Odpoveď na príspevok od sprite001:
@dodosk Presiel som si tym. 1. Vsetkym vlastni… @sprite001 Dočital som až do momentu, kde odporúčaš podať návrh na vydanie predbežného opatrenia... na obecný úrad. 🙃 Ale vážim si Tvoj čas, ktorý si stravil zliepaním veci, ktoré si vygúglil a aj to, že chceš druhému človekovi poradiť. Našťastie, svoju kvalifikáciu si vysvetlil v poslednej vete svojho príspevku. Tým je to všetko vysvetlenéOdpoveď na príspevok od petersd:
@sprite001 Dočital som až do momentu, kde odporúč… @petersd Vysmievať sa abstinentom, Ty si väčší primitív, než sa doteraz zdalo... chudák.Odpoveď na príspevok od petersd:
@sprite001 Dočital som až do momentu, kde odporúč… @petersd poslednu vetu (nie som pravnik) som dal preto, aby ludia odo mna necakali pravne rady. Vsetko co som uviedol nie je vyplodom googla. Je to spravny a zakonny postup - vratane poradia. Vsetkym som si presiel a riesil so svojim pravnym zastupcom. A na tvoje pocudovanie som takto poriesil oboch mojich susedov, ktori si mysleli, ze nad nich nie je a ze si mozu robit co chcu. Ked tomu nerozumies, tak sa prosim ku tomu nevyjadruj a nezosmiesnuj. HowkOdpoveď na príspevok od petersd:
@sprite001 Dočital som až do momentu, kde odporúč… @petersd podľa mňa je skôr dôchodca :) ... lebo si neviem predstaviť toto riešiť keď mám full time job ... poprípade viem lepšie stráviť čas ako si dopisovať doporučené listy so susedmi a s úradmi ... aj keď podporujem občiansku aktivitu ale nie každý chce napr. mať na svojej záhrade anglický trávnik a bazén... miera hranice má byť u oboh strán... ja poznám skôr opačné prípady... pípek sa sťažuje , že mu padajú listy na jeseň do bazéna z 80 ročného orecha.... lebo ich tam odfukuje... a čo teraz? mám zrúbať svoj orech , lebo pánkovi vadia listy? nakoniec ho svokor zrúbal ale cezomňa by neprešiel... mohol by vypisovať koľko chce... ja by som s tým čas ani netrávil... takéto veci dnes vôbec nemusíš googliť, takéto listy pre úrady, súdy, mi už nejaký ten piatok aj v práci dávno píše aj formuluje AITéma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.