Ako eliminovať na pozemku prach z cesty?

Ahojte, tí, čo bývate pri prašnej ceste, ako máte prosím vyriešené oplotenie? Prípadne viete poradiť nejakú bariéru, ktorá by dokázala eliminovať aspoň väčšinu prachu z cesty? Bývali sme v tichej pokojnej oblasti. Potom sa však v okolí začalo s výstavbou nových domov. Problém, že celá doprava je odvtedy sústredená v bezprostrednej blízkosti nášho pozemku a s prachom môžeme pomaly začať obchodovať 8-( Pri plote máme nasadený živý plot z hrabu, ale aj ten to už akosi vzdal. Poslednú sezónu bolo na ňom vidieť viac dreva ako lístia. Uvažovali sme nad murovaným plotom, no ten v súčasnosti asi nemá zmysel veľmi riešiť, kým sa nedorieši celkový stav cesty.
Odpovedať
Jedine eliminovat prach a to zavlazovat cestu :-)
Odpovedať
@labradorit tá cesta je asfaltová, štrková, či hlinená?
Odpovedať
@rkorba ano, castejsi dazd by tomu pomohol, ale... nezaprsi a nezaprsi @jakino spevnili si ju provizornym asfaltom
Odpovedať
@labradorit trvale je najlepší živý plot ja ho mám už viac ako 20r z tují, pokiaľ narastie súvisle dať tam hustejšiu sieť na pletivo
Odpovedať
@labradorit tak ju treba pozametať a možno aj občas pokropiť. Ja tiež zametám stometrový úsek asfaltky popred náš pozemok, aby sa mi z nej neprášilo do záhrady
Odpovedať
@labradorit Počkaj pár rokov kým dostavajú domy. Prach je z blata na asfalte, ktoré tam naťahali nákladiaky.
Odpovedať
@edomcek cakam a sme plne tolerantni, len teda uz nas to prestava bavit. Chcelo by to presnejsie upresnit termin 'par rokov'. Suseda sa nedavno chvalila, ze tu uz byva desat rokov. Medzicasom stihli zrovnat so zemou dalsiu cast, na ktorej vyrastli nove domy. A dalsia cast (zdaleka vacsia ako predchadzajuce) ich tu este asi len caka. Uz je proste toho dost. Mimochodom prach nie je len z nakliadiakov. Tych sem uz nastastie az tak vela nechodi.
Odpovedať
@labradorit Cez 2-metrový plný plot prach neprejde? Môže mať betónové stĺpiky, medzi ktorými by bola plná výpň, ktorú by ste po skončení prachových búrok vymenli za priehľadnú.
Odpovedať
@labradorit prach, teda blato po prejazde stavebnych mechanizmov ma odstranit investor, pokial sa jedna o verejnu komunikaciu. Podaj staznost na obec, na stavebny urad, ze nekonaju ako maju. Ak sa jedna o prach zo zimneho posypu, tak to ma odstranit obec alebo ten, kto pre nu posyp vykonaval. Ak je to prach z neupravenej cesty, tak tam asi zodpovedneho nenajdes. Dvojmetrovy plot vireniu a sadaniu nezabrani, prach ciestocne eliminuje zapojena vzrastla zelen. Ked ti v tom prasnom prostredi vykapava zivy plot, neostane ti nic ine len ho pravidelne od prachu oplachovat. Listy pokryte vrstvou prachu hynu.
Odpovedať
@edomcek Živý plot, čo tu máme, má teraz zo dva metre. Prach ponad neho preveje ako nič. Keď spomínate betónové stĺpiky... sú tam železné s obyčajným pletivom. Uvažujeme naň niečo natiahnuť. Len čo zase so stromami, ktoré ho prerastajú a treba im minimálne raz za sezónu poskracovať konáre? Sú to staršie dreviny.. Kým sa zelenejú a majú šancu vzchopiť sa, dole ich nechceme dať. Hej, proste taký začarovaný kruh, z ktorého sa nevieme nejako vymotať. Aj preto doň skúšam zapojiť takto iných, či náhodou neprídu s niečím, nad čím sme ešte nerozmýšľali. Presne, ako to teraz urobila @zita19 s tým oplachovaním listov :-D Maličkosť, ktorú máme v podstate celý čas pred očami, no nenapadla tu ani jednému (lebo nikdy nič také sme nepotrebovali robiť). Ďakujeme za nápad. Skúsime. Toto by mohlo fungovať. Kým boli stromy pekne husté zelené, prachu sme mali doma naozaj značne menej. Cesta je inak originál poľná. Len ľuďom sa nepáčilo, tak im na ňu niečo natiahli. Či vôbec legálne, ktovie. Jednoznačne je to urobené len tak, aby sa nepovedalo, že to nie je. Materiál sa drolí, výtlky sú dosýpané kadečím, občas čosi prinesie počasie, .... fakt to nie je len o nákladiakoch. Keď ide (akékoľvek) auto pomaličky, tak sa dá. No len vysvetlite tej druhej polovici vodičov, že tu nie sme na pretekoch. Niektorých nespomalí ani len chodec na ulici. Deti, náznaky, ... všetko jedno. Hodila by sa tu značka, len keďže to oficiálne nie je cesta, ťažko sa tým bude niekto zaoberať.
Odpovedať
@labradorit Človek sa potrebuje porozprávať, aby si uvedomil aj tie najjednoduchšie veci. Diery fungujú ako retardér.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?