Odpoveď na príspevok od budajova09:
Ahojte, chystáme sa umiestniť do záhrady 2 tieto … @budajova09 Hlavne nezabudni na to, že "šupnúť" čerpadlo do potoka a načerpať vodu do nádrže nie je zo zákona dovolené.Odpoveď na príspevok od chinatech:
@budajova09 Hlavne nezabudni na to, že "šupnúť" … @chinatech áno na to myslíme, jedna sa len o dočasne riešenie a len pre výnimočne situácie keď bude treba doplniť vodu. Chystáme sa tiež navŕtať studňu, no kedy to bude zatiaľ nevieme, preto si situáciu potrebujeme potrebujeme poriešiť zatiaľ takto.Odpoveď na príspevok od zita19:
Mame zvedene odkvapy do zbernych nadrzi. Listie s… @zita19 vy takto polievate záhradu? Ako to máte vyriešené vy? Netuším aký je tlak vody, preto hľadám odpovede na otázky u ľudí čo majú skúsenosti :)Odpoveď na príspevok od budajova09:
Ahojte, chystáme sa umiestniť do záhrady 2 tieto … @budajova09 Ja som mal na zachytávanie dažďovej vody 2x200l sudy, ale nakoľko mi zavadzali a boli nepraktické, rozhodol som sa že pod odkvap vybudujem na 4 základy /priemer 30cm do hĺbky 40cm zaliate betónom/ a na ne postavené stĺpiky do výšky cca 85-90cm na Jakel rošt a na ňom IBS nádrž na palete... Rošt prichytený L-kom na piliere ako aj paleta prichytená na rošt.. paleta obalená zo zvyšku stavby domčeka..Bočný strešný plech... Tam kde je ventil som dal preto ak by bola vysoká voda-preplavenie tak hadicou je odvádzaná voda na trávnik.. Z boku /otvorená kadibúdka/ je ventil a keď potrebujem polievať stromky bez čerpadla tak prepojím hadicu a pustím závlaho bez toho aby som behal s polievacou krhlou...Keď nemám "dažďovku"tak tam napustím vodu zo studne a mám zásobu spolu ešte s 2 IBC nádržami a na záhrade rozmiestnené plech sudy v rohoch po 200l teda spolu s IBC mám 3800l vody k dispozícií...Ak potrebujem čerpať zo suda vodu na polievanie hodím aku čerpadlo /prenosné/ a polievam čo práve a kde potrebujem...Z odkvapu z IBC mi ide samospádom na stromčeky po 10.min. preložím hadicu a tak zavlažujem...Odpoveď na príspevok od budajova09:
@zita19 vy takto polievate záhradu? Ako to máte v… @budajova09 my mame tri 300 litrove sudy v kaskade s prepadom. Ked sa ide polievat smari sa sudove cerpadlo do suda a polieva sa zahrada tlakom. Ked sa napoji hadica na spodny vyvod, tak to naozej len curka a to je dobre akurat tak na polievanie podmokom do jarcekov. My mame zahradkarsky vodovod, z ktoreho sudy doplnalme. Tlak vo vodovode je taky vselijaky, voda tecie len hodinu, dve denne, takze zo sudov sme si spravili akumulacku na vodu a stanicu na zvysovanie tlaku. Dazdovej vody je pocas sezony malo a to zbierame z 25 stvorakov striech.Odpoveď na príspevok od foox:
4x IBC prepojené HDPE 63 a k tomu pripojené záhra… @foox fíha, toto sa mi veľmi páči, viete mi napísať viac? Tá čierna rúra z nádrže je ako napojená na to čerpadlo? Čo robíte ak je vody prebytok?Odpoveď na príspevok od budajova09:
@foox fíha, toto sa mi veľmi páči, viete mi napís… @budajova09 keď je prebytok, tak preteká, má kde a nevadí to. Na IBC je našrobovaná redukcia a do nej vyskladané tlakové spojky (https://www.shop.intersad.sk/sk/mecha...) v spojení s rúrou HDPE, podľa potreby, nakoniec zredukované na 1ˇ´ pozink rúru na ktorej je čerpadlo s filtrom, skladačka, tak aby to sedelo. Prívod je z dažďových zvodov z celej strechy samospádom do horného hrdla jednej z IBC, cez odpadové KG rúry. Na zimu to vypustím a odstavím čerpadlo,odmontujem filter (inak praskne) a odložím nabok napúšťaciu rúru. Tie redukcie na IBC sú rôzne, je treba vedieť typ závituOdpoveď na príspevok od budajova09:
@foox fíha, toto sa mi veľmi páči, viete mi napís… @budajova09 tak som ti zistil, že dnes to už ide jednoduchšie https://www.vodafree.cz/propojeni-nad...Odpoveď na príspevok od foox:
@budajova09 tak som ti zistil, že dnes to už ide … @foox ďakujem veľmi pekne :) odkiaľ str prosím? Že by ste mi to prišli urobiť 🙈 všetko potrebné dodámOdpoveď na príspevok od budajova09:
@foox ďakujem veľmi pekne :) odkiaľ str prosím? Ž… @budajova09 ďakujem za ponuku ale určite neprídem, požiadajte niekoho miestneho o pomoc. @floki určite sú estetickejšie, ale nie tak funkčné a nie tak trvanlivé. Ten môj systém už užívame 10+ rokov, tak ako je, kde by už boli tie pekné nádrže? Tipnem si na plastový odpad.Odpoveď na príspevok od foox:
@budajova09 ďakujem za ponuku ale určite neprídem… @foox veď to som napísala zo srandy samozrejme. Ešte sa chcem spýtať, koľko m2 má strecha z ktorej zbierate vodu? Zachytí vám dostatok vody a akú veľkú záhradu polievate? Je pravda, že v týchto nádržiach sa kazí voda a po čase mi tam budú plávať riasy? Ako sa o to vnútro staráte?Odpoveď na príspevok od budajova09:
@foox veď to som napísala zo srandy samozrejme. … @budajova09 máme to v tieni a zakryté tak sa voda nekazí, alebo nestihne...Odpoveď na príspevok od budajova09:
@foox veď to som napísala zo srandy samozrejme. … @budajova09 zbierame vodu asi z 280m2, za letnej búrky sú nádrže za 20 min plné (a potom 2 mesiace neprší), keď pretečie, tak neriešim, zem vypije, riasy mi nevadia, nerobím s nimi nič, vôbec netuším, čo myslíš pod pojmom "skazená voda", polievame cca 12á, v lete obdeň. A nie, tá voda nestačí, dopĺňame aj zo studne.Odpoveď na príspevok od foox:
@budajova09 zbierame vodu asi z 280m2, za letnej … @foox my dá chystáme dať 2x 1000l na strechu 80m2 a polievať plánujeme zatiaľ cca 200m2, vôbec netuším čo môžem od toho očakávať... bývame na Liptove kde sú zrážky výdatnejšie tak uvidíme Skazenou vodou som myslela tie riasy, odhovaraju ma od toho 🤷♀️ Nemám to ale ako onak poriešiť V zime to máte ako poriešené? Keď napríklad nasneží a potom sa to topí? Kde ide tá voda ked ste pisal že date preč napúšťaciu rúru?Odpoveď na príspevok od budajova09:
@foox my dá chystáme dať 2x 1000l na strechu 80m2… @budajova09 rastlinám je jedno či sú vo vode riasy alebo nie hlavne, že sú poliate. Odstavenie nádrží - na konci rúry je koleno vložené do hrdla nádrže, na zimu vytiahlem a odstránim koleno, nasadím ďalší meter rúry a položím ho na nádrž, takže pŕípadná voda tečie pred nádrže voľne do záhrady. Na jar je postup opačný.Takže, keď sa pozrieš na nádrže vieš či je záhradkáska sezóna 😂Odpoveď na príspevok od budajova09:
Ahojte, chystáme sa umiestniť do záhrady 2 tieto … @budajova09 Existuje zberač dažďovej vody: https://www.vodafree.sk/zberac-dazdov... Proti vytváraniu rias sa dá kúpiť kryt: https://www.temu.com/ul/kuiper/un9.ht...Odpoveď na príspevok od foox:
@budajova09 rastlinám je jedno či sú vo vode rias… @foox ďakujem :) akurát to riešim so strechami, jeden sa vyzná aj do vodárciny a zaujima ho že ako vyzerá vrch nádrži a zvody zo strechy. Viete mi prosím poslať fotku?Odpoveď na príspevok od budajova09:
@foox my dá chystáme dať 2x 1000l na strechu 80m2… @budajova09 my mame v zahradkarskom vodovode vodu z rybnika, teda po tych patdesiatich rokoch uz len zo zabnika, v sudoch voda stoji niekedy zjedneho dna na druhy, niekedy tzden, teraz tam stoji uz mesiac ta co naprsala od konca februara a polievame s tym zahradu vratane zelniny roky a este stale zijeme. Rastliny sa uz vobec nestazuju, lebo je to makka voda, v lete aj pekne teplucka po tom co na nich cely den slnko sieti. Ti co maju priesvitne nadrze ich zabalia do ciernej folie, ti uplne dokonali okolo nej postavia budku aby boli v tme. Riasam sa tam dari menej a voda sa este lepsie ohrieva.Odpoveď na príspevok od budajova09:
@foox ďakujem :) akurát to riešim so strechami, … @budajova09 pre vás to bude asi nepoužiteľné, určite nemáte ani podobnú strechu ako my, ale dobre, v správe máte našu situáciu