Zapis do katastra vrátenie správneho poplatku

Pred viac ako rokom som kupil pozemok od jedného výlučného vlastníka. Spísala sa zmluva a vypracoval návrh na vklad. Zmluvu a návrh na vklad s kolkom som osobne podal na kataster. Keď nedošlo po mesiaci k zapísaniu zmluvy tak som požiadal o vrátenie poplatku za kolok 66 eur. Potom som pravidelne mesačne chodil na kataster pýtať sa čo s tým je. Vždy mi povedali, že ešte to nie je zapísané a nie je to ani prerušené alebo zastavené. Po 11 mesiacoch mi povedali, že to nemôžu nájsť. Potom sa to našlo a prišlo mi prerušenie, z dôvodu jednej malej chyby, ktorú som hneď opravil. Tiež mi prišlo rozhodnutie o vrátení poplatku 66 eur, ktoré som však ani po mesiaci od tohoto rozhodnutia nedostal. Už to nejak dotiahnem do konca, len sa chcem spýtať, či nemám nárok na nejaké penále z omeškania vrátenia správneho poplatku, ktoré je zmeškané o 10 mesiacov a ešte stále nie je vrátený tento poplatok na môj účet.
Odpovedať
@kufa To ako fakt si chceš nárokovať na úroky z omeškania zo sumy 66 € za ten mesiac? Nestačí, že ti vrátia poplatok?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 hej, je to taký pohľad ale zober si že to že s tým pozemkom nemohol vlastne skoro rok hýbať, mu tiež mohlo spôsobiť nejakú stratu - napríklad že nemohol začať stavať na tom pozemku, že ceny materiálov išli hore a že takto už stratil možno 20% z investície kvôli navýšeniu cien za materiál a práce s tým spojené. Na jednej strane sa bavíme o triviálnom poplatku 66€, ktorý z pohľadu mnohých - kompenzácia vrátenia takéhoto poplatku by mala stačiť, ale keby sa na to pozeráte očami žiadateľa o zápis vlastníckych práv a premietnete si ten scenár... tak by som sa na to pozeral inak. @kufa toto je podľa mňa na právnika, minimálne to s niekym skonzultuj kto má právne vedomie v tejto problematike. Nevravím že z toho vytrieskať státisíce ale treba to vyskúšať. keby som neschopnosťou úradu prišiel o spôsobilosť nakladať právne s pozemkom a spôsobilo by mi to stratu ... riešil by som to právne. To sú fakt úradníci nedotknuteľní ? ( Nevravím... kto robí, robí chyby, ale 11 mesiacov je na povraz.
Odpovedať
Ďakujem za reakcie. K veci môžem napísať ešte toľko, že za to dlhé obdobie som ziskal aký-taký prehľad o dobe vybavenia takýchto jednoduchých návrhov. No a zistil som, že skoro všetky sú vybavené po lehote. Teda skoro každý má nárok na vrátenie poplatku. Ale kataster je predsa štátny orgán a poplatky sú príjmom do štátneho rozpočtu z ktorého sa potom platí zdravotníctvo, školstvo, policajti armáda a pod. Samozrejme že aj katastrálny úrad je z tohto platený. A keďže všetci dostanú vrátené poplatky úradníci na katastri by mali niesť zodpovednosť za to, že vrátené poplatky neskončia v štátnom rozpočte. Nechcel som sa ale dostať do takýchto debát, len som chcel vedieť či niekto nepozná zákonné ustanovenie, ktoré penále z omeškania riešia. Jasne že nezbohatnem ale z princípu. Určite prednosta Okresného úradu pod ktorého kataster spadá dostáva neuveriteľné odmeny, ale prečo by mal, keď si kataster neplní svoje zákonné povinnosti a tým spôsobuje to, že štátny rozpočet je ukrátený o tieto poplatky. Prednosta je tiež platený zo štátneho rozpočtu a svojou neschopnosťou zariadiť aby kataster pracoval ako má by si určite nezaslúžil ani plat. Samozrejme, že s pozemkom, ktorý som kúpil a nie lacno som chcel hneď nakladať ako so svojím. Za obdobie kým som čakal a stále čakám na zmenu vlastníka pozemku som prišiel o minimálne 20 000,- eur a nikoho to netrápi okrem mňa. Ak som sám s takýmto problémom v poriadku, ale ak sú nás stovky tak ta škoda, ktorá nám vzniká je obrovská.
Odpovedať
Nuž slovensko. Ja som už dávno povedal,že tu nebude v týchto veciach poriadok, kým za akékoľvek neodôvodnené omeškanie v správnych konaniach nebude štát,alebo obec platiť občanom pokutu a úroky z omeškania.... Lebo mne daňový úrad pleskne pokutu za jednodňové omeškanie bez omeškania a odpustiť mi ju nemôže. Inak kataster-pred nedávnom som nechápal tú rýchlosť-zrýchlený prepis zrealizovaný na tretí deň po podaní návrhu!!!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?