Weber 47 - Ako zakúriť a grilovať? Rady a tipy

Ahojte, mnohi tu pisali, ze maju tieto grily, tiez jeden skusam teraz (ma len 47 cm) a mate nejake osvedcene rady ako zakurit?? Presnejsie, ze kolko uhlia asi na jedno grilovanie a kam ho umiestnit a pod. Zvyknuty som bol na tie vozikove, ktore sa dvihaju kľukou pahreby, ale uz sa mi 2 rozpadli (stale na nich nieco odide) a tak skusam teda Weber. Pri tom hranatom som to vedel, dvohal som si pahrebu, mal na sirku 62 cm, na polovici bol ohen .....no proste parada. Tu mi teraz prihorelo maso, kridla, ......proste uz tretia grilovacka a trapenie ☹️ Davam do neho plny zapalovaci komin, vysypem do stredu na kopu. Grilujem stale s tou ciernou podlozkou, katastrofa. Na Alu tacke mi to tak nezhorelo. Vdaka za rady
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od angel1:

Ahojte, mnohi tu pisali, ze maju tieto grily, tie…
@angel1 môžeš grilovať priamo a nepriamo.. t.j pri nepriamom máš zakúrené na jednej polovici, griluješ na druhej, nič nehorí, lebo griluješ teplým vdzuchom.. Prípadne môžeš grilovať na strede, ale zakúrené máš dookola, stred máš vyplnený nejakou miskou, kde zachytávaš výpek a zkraja máš uhlie dookola, ale zapáliš ho na jednej strane, pomaly sa chytá dookola, dlho horí.. to sa používa pri pomalom dlhom grilovaní. webre majú dobre regulovateľný vzduch, pokojne môžeš grilovať aj klasicky priamo, ale musíš si odregulovať teplotu aj spodným, aj vrchným prieduchom, aby nehorelo. ja však odporúčam nejaký keramický gril. v regulácii teploty sa mu nič nevyrovná. od pomaly grilovaného kolena pri teplote 120 stupňov, až ku stejkom a pizzi pri teplote 350 stupňov. s kvalitným uhlím nie je problém dosiahnuť aj 400 stupňov. treba uhlie, veľké bloky.. žiadne drobné haraburdy a už vôbec nie brikety. tie zanechajú strašne veľa popola a tým pádom sú samozhášacie, maj nízku teplotu a dymia ako fras. kvalitné uhlie je polovica úspechu. dobré je mať nejaké interné čidlo teploty na rošte, ja používam bluetooth teplomer spárovaný s mobilom.
Odpovedať
Nemám BT teplomer, no: 1. Zakúrim 2. Ugrilujem 3. Zjem Píšete, že to je váš 3 gril... základnú gril gramotnosť musíte mať zvládnutú.. veď ak si kúpite nový bike, neučíte sa opäť bicyklovať... či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@angel1 môžeš grilovať priamo a nepriamo.. t.j pr…
@zicher celkom zaujimave, dakujem.
Odpovedať

@angel1 Toto je daň za "modernizáciu" a podľahnutie módnym trendom. Za chvíľu tu budú v ponuke SMART grily ovládané cez mobil alebo centrálny počítač v dome. No nekúp to !? A teraz zdebilizovaná generácia bude špiritizovať nad niečim, čo vedeli už jaskynní ľudia. Ja osobne ani sám neviem, či sa mám nad tým rehotať, alebo plakať...
Odpovedať
Ja to robím tak, že brikety/uhlie dám len na polovicu. Nasypem cca 3/4 komína a veko zatvorím. Nechám 10-15 min kým sa gril rozohreje aspoň na 200°C. Potom dám priamo nad brikety na tácke mäso, tak 4 minúty z každej strany, nech chytí kôrku. Potom ho presuniem vedľa, aby nebolo priamo nad briketami a gril zatvorím. Niekedy zvyknem dávať mäso priamo na rošt, no je nutné ho predtým omastiť, aby sa nepripálilo. Nevýhoda je, že tuk z mäsa kvapká rovno na brikety a dym z tuku je nezdravý. Navyše brikety zvyknú začať horieť a treba ich stále hasiť. Potom aj rošt treba prácnejšie drhnúť. Čo sa týka paliva, preferujem brikety. Nemajú síce takú peknú arómu a tak vysokú teplotu ako uhlie, no horia dlhšie a stabilnou teplotou. Keď sa rozohrejú, teplomer na girle ukazuje 200-230°C. Teplota mi stačí, 2-3 várky na tom stihnem urobiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Ja to robím tak, že brikety/uhlie dám len na polo…
@ralf364 s masom, steakmi nie je problem, to je vsade rovnake. Opiect, odlozit bokom. Mam na tomto grile problem s dlhym, pomalym/rovnomernym grilovanim. Vymyslam rozne jedla a tie nebol problem robit na velkom grile, kde sa dala regulovat teplota. Pozrel som vecer este videa na YT, zakladom u Weberu je rozlozenie....oni to dokonca ukladali na stenu grilu v roznych tvaroch. A je pravda, ze musim uz konecne zabudnut na brikety zo supermarketu a vyskusat poriadne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brapene:

Nemám BT teplomer, no: 1. Zakúrim 2. Ugrilujem 3.…
@brapene poslem ti par mojich receptov, kde je potrebne rovnomerne grilovanie po dobu 30-40 minut. Dam ti gril, ktory nema ovladanie teploty zvonku, nemozes ho otvorit a skoncil si. Opiect kus krkovičky, zjesť ....to vie každý debil. To by som sa tu na fore nepytal.
Odpovedať

@angel1 u mňa je to s grilovaním tak, že na chrumkavé grilovanie typu vypečená kôrka na kurčati, chrumkavá koža na bravčovom kolene, baranie stehno vcelku, kozina, - tak tam používam bočný gril s otočným rožňom. Tam je vhodné použíť brikety, lebo horia dlho a netreba ich prisýpať, na jedno naloženie ugrilujem kurča dochrumkava, navyše výhodou je, že si ho vôbec počas grilovania nemusím všímať. To neurobíš tak dokonale na žiadnom statickom grile. ALe napríklad na trhané bravčové, alebo pomalé dusanie, alebo stejkparády, prípadne aj pizzu, tak tú robím na statickom keramickom grile. Mám tam rôzne možnosti vnútornej zostavy- tepelné deflektory, etažéry, mriežky celé, polené. Tam môžem na každom poschodí grilovať niečo iné. V ňom používam výhradne kvalitné veľkokusové uhlie. S briketami to bolo trápenie, nie grilovanie. V ňom tiež varím v liatinovom hrnci guláše, na pomalom ohni dusím šolet, prípadne v hrnci zamiešané maso, cibuľa, slanina zemiaky, kolbása-miešaný špíz v hrnci. Alebo rozpolené kurča, ktoré najskôr v grile opečiem z oboch strán na panvici, potom do výpeku podsypem zemiakmi okorenené americkým zemiakovým korením, prikryjem zvrchu rozpoleným kurčaťom a nechám hodku zatvorené grilovať pri vyššej teplote. To je parádička.. Keramický je fajn, lebo sa dá dobre regulovať teplota a vhodným zložením mriežok a deflektorov môžem grilovať niečo naprudko, niečo pomaly.. Ale rotačný je tiež nenahraditeľný, každý je vhodný na niečo iné. Tvoj plechový je blízky sused kramického, má rýchlejší nábeh ako keramický, ale nedrží teplotu, nevie sa naakmulovať a vytvoriť sálavé teplo z keramiky. To je nevýhoda všetkých plechových grilov.
Odpovedať

@brapene poslem ti par mojich receptov, kde je po…
@angel1 .. prečítaj si ako zneješ .. a priamo úmerne tomu sa rovná počet reakcí. A keď chce niekto s malým gašparkom, hrať veľké divadlo.. tak by mal tomu prispôsobiť prostredie. Ani v rýchlovarnej konvici neusuviduješ kačacie prso. Takže buď zahoď tie recepty alebo ich griluj na grile, ktorý to zvládne... spolu s "grilmajstrom"
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?