Využitie studne pre 2 domy

Dobry deň vsetkým. Chcem Vás poprosit o radu, ako zabezpeciť dodavku vody zo studne do 2 domov (pitná voda) a zároveň dopĺňanie 2 zádržných nádob pre dažďovú pre zavlažovanie záhrady, ktorá už bude samostatne riešená. Studňa funkčná, prietok cca 0,5l/sek, zo studne mám 2 hadice. Plán bol 1 do 2 domov a 1 do 2 zadržných nádob. Nakoľko by vsak čerpadlo "neutiahlo" oba domy naraz, tak mi navrhli retenčnu nádobu 1,5m3, odkiaľ by inym čerpadlom bola dodávka pitnej vody do domov. Žiaľ odbornikov na realizáciu je ako šafránu a každý ma iny názor, resp. nemaju čas. Viete mi poradiť technické prevedenie, alebo dat kontakt na seriózneho odbornika? S vďakou, Gabriel z B. Bystrice
Odpovedať
Profilova fotka
@gabrielbb nič z toho by som nerealizoval, tam treba koncepciu a nie parciálne riešenia. Ako máte zdokumentované, že zdroj dáva 0,5 l/sec? prečo nádrž a čerpadlo keď stačí tlaková nádoba? Čo robíte s dažďovou vodou?
Odpovedať
@gabrielbb vsetko sa da zrealizovat, len pri navrhu takehoto riesenia je treba poznat vsetky detaily a poziadavky.
Odpovedať
@jan45 Nemal som v pláne žiadnu retenčnú nadobu na pitnú vodu. Je tam aj tlaková nádoba, ale vraj pri 0,5l/sek na 2 domy by klesal tlak a pri väčšom odbere by to bolo dosť v domoch cítiť. Tak mi povedali 2 odborníci. Hĺbka studne 108m. S dažďovou vodou budeme polievať pozemok a zahradu, avšak nie vždy bude dosť dažďovej vody, tak chcem vyuzit studnovu na dopĺňanie. Som v tomto laik. Potrebujem len rozumné návrhy a realizaciu. Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabrielbb nečakajte podrobné rady na všeobecné informácie. To je dosť hlboká studňa nenapísali ste aký bol priebeh čerpacej skúšky. Ak po x hodinách čerpania určili , že je stála výdatnosť 0,5 l/s, je to dostatočné pre viac ako 100 obyvateľov . O poklese tlaku pri použití tlakovej nádoby môže hovoriť len neznalý problematiky. A na polievanie je to vzácna voda.
Odpovedať
@gabrielbb 0,5l za sekundu je 30l za minútu. A nestačí to? To je viac ako dá štátny vodovod. Pre každý dom 15l za minútu. Tlakové nádoby sú aj väčšie 100l, 250l. Tlakové nádoby môžu byť aj dve spojené . Bez tlakovej nádoby nebude tlak v potrubí. Zásobníková nádrž bude musieť byť vo výške aby z nej vytekala do potrubia voda. Ak by robilo čerpadlo tlak priamo tak by sa zapínalo pri každom otočení kohútika. Hĺbka 108m , to je 11barov plus tlak do nádrže celkovo čerpadlo do 20 barov .
Odpovedať
@jan45 Ďakujem za odpoveď. Budem hľadať teda odbornika, ktorý tomu rozumie, resp. dať kvalitnejšiu tlakovú nádobu. G.
Odpovedať
@jean2 Tomu rozumiem. Dajte mi tip na šikovneho vodára, čo sa tomu rozumie a inštaluje to. Jeden mi len daval rady, robiť nechcel, druhý 3x neprišiel, hoci sme boli dohodnutí a tretí mi dal aj cenovú ponuku, ale zatajoval sa, lebo, že roho má veľa.... 🙂 to je seriózne konanie.
Odpovedať
@jan45 Na polievanie mám 8m3 nadobu, pred rokom v corona-obdobi som väčšiu, aspoň 12m3, nezohnal. 😐 Voda zo studne je skôr rezerva, ak by bolo dlho sucho.
Odpovedať
@gabrielbb Namontovať tlakovú nádobu na systém , na to stačí hocijaký učeň. Tlaková nádoba pozinkovaná , čo najväčší obsah. Možno bude stačiť 100l. Dať ju na miesto . Pripojiť do nej potrubie zo studne a pripojiť potrubie do domu -vývod. Manometer a ventil na dofukovanie vzduchu. Čo je na tom ťažké.
Odpovedať
@jean2 Mne dali studniari tlakovú nádobu 80l. Tak nechapem, čo riešili všetci s malym tkakom, resp. potrebou zasobnika. Stacilo by asi vymenit tlakovu nádobu za väčšiu a bol by pokoj a netreba zásobnik. Viete niekto o lepšom učňovi - vodárovi? 😁
Odpovedať
@gabrielbb Tlak môže klesať vtedy ak je odber väčší ako prítok zo studne. Koľko dáva litrov čerpadlo zo studne? 30l za minútu? A aký bude odber? Väčší ako 30l za minútu? Ak je výkonné čerpadlo stačí aj 80l nádoba.
Odpovedať
@gabrielbb Máš pravdu , bude klesať tlak. Normálne keď sa odoberá z tlakovej nádoby voda tak klesá tlak. Keď sa niekto sprchuje a niekto zároveň otvorí iný kohútik tak voda v sprche slabo tečie. Vtedy nesmie nikto púšťať vodu. Ak sú dva domy ťažko by sa to dalo zariadiť aby nepúšťali vtedy vodu. Preto by mal mať každý dom svoju tlakovú nádobu. V nádobe býva bežne priemerný tlak okolo 3 bary . To je dosť malý tlak. Musel by sa nastaviť vyšší tlak , vtedy by možno neklesal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jean2 Ďakujem za postrehy, budem veci riešiť podľa reálnej potreby. Ak mi nainštaluje frekvenčny menič, bude to stabilnejší tlak a vraj sa dá do šachty nainštalovať ešte jedna 80l tlaková nadoba. To by mohlo riešiť aj problém na oba domy. Asi teda retenčnú nádobu nebudem využívať a predám ju. Je 1,5m3. Ďakujem. Všetkým za vyborné postrehy. Je fajn vedieť, že sú ľudia zdielny a šikovný. Pomohlo mi to. 🙂
Odpovedať
@jean2 keď toto niekomu robí, potom je slabý tlak v tlakovej nádobe podľa mňa... dom máme na studňu, včera sa priateľka sprchovala ja som vo veľkom púšťal vodu v kuchyni v tom čase a žiadny pokles tlaku nepozorovala okrem toho minimálneho, bežného, tesne predtým ako zopne čerpadlo tlakový spínač 🙂 Inak nič som neprestavoval, celá vodárnička je nastavená tak ako bola z výroby 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 Pri akom minimálnom tlaku zapne čerpadlo?
Odpovedať
@jean2 musel by som to odsledovať keďže ho mám v pivnici 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 Tak to áno alebo nájsť v papieroch. Ja som mal z výroby nastavený na 2,5 , znížil som to na 1,5 aby sa čerpadlo nenamáhalo pri zapínaní lebo my vyhadzovalo 10A poistku pri rozbehu , jednofázový motor, dal som tam 16A. Ale išla slabo voda pri sprchovaní. Tak som to zvýšil na 2,1 . Teraz už ide dobre ale nesmie sa púšťať iná voda vtedy keď sa sprchujem. Myslíš že keby som to dal na 2,5 ako to bolo z výroby , tlak by sa neznižoval ?
Odpovedať
@jean2 to ti neviem, ale udivuje ma, že čerpadlo bolo iba na 10A poistku nakoľko zásuvky sa istia na 16A štandard, naše sa zapája do zásuvky takže je istené na 16A. To si mal napojené napriamo?
Odpovedať
@sousedekovci89 To bolo na 380V , taká stará 100 ročná zásuvka . Dal som nový motor na 220V a jednu fázu som odtiaľ stiahol na to . V rozvodovej skrini sú 3 poistky . Dal som tam ja 10A a musel som ju vymeniť za 16A. Predtým tam boli asi tiež 10A , trojfázový motor nemá taký odber na fázu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?