Výroba jogurtu.

Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v tom niekto vyzná, že ak si chcem doma v jogurtovači urobiť kozí jogurt, že či je nutné kúpiť kozí jogurt kôli kultúre, alebo môžem použiť aj obyčajný jogurt z kravského mlieka. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od milan209209:

Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v…
@milan209209 Použiť ako štartovaciu kultúru kravský jogurt, samozrejme, možné je, ale chuť nebude taká, ako keď použiješ kozí. Ak chceš autentickú koziu pochúťku, mala by byť z kozieho mlieka a štartovacia kultúra by mala pochádzať z kozieho jogurtu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od milan209209:

Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v…
@milan209209 tak ked chcem robit kozi jogurt, tak pouzijem kozie mlieko a aj kozi jogurt, nie? preco by som davala kravsky?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak pomôže, tak ja som to skúšala aj tak aj tak. Lepšie, keď použiješ mlieko aj jogurt jednaký 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v…
@milan209209 jeden čas som choval i kozy niekedy boli takmer všade ale viac som robil syr a ako odpad zo srvátky žinčicu, dalo sa kúpiť siridlo ako pre ovčie mlieko a syr vydrží podstatne dlhšie , dá sa spracovať na bryndzu,a skladovať i v mrazničke, ak chceš robiť jogurty musíš si nechať kultúru ktorú vyrobíš, aby si nemusel stále kupovať novú
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@milan209209 jeden čas som choval i kozy niekedy …
@duzu ako dlho vydrží tá jogurtova kultúra v chladničke? To je niečo ako kvások na pečenie chleba? Živé kvasinky čo vyrobia jogurt? Pýtam sa ako toto ale ešte som si o tom nič necitala.. a akurát tento týždeň som nad tým uvažovala, že ako si to robia mamičky ten domáci jogurt.. že by to nebolo odveci, džemov mám dosť, v lete je aj ovocia..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@milan209209 Použiť ako štartovaciu kultúru kravs…
@denisa_hajdukova a nie je to len zaužívaný mýtus? Veď lactobacillus je rovnaký aj v koziom, aj v kravskom, nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hena_7:

@milan209209 tak ked chcem robit kozi jogurt, tak…
@hena_7 Lebo v kozom a kravskom jogurte su tie iste kultury, rozdiel je iba v mlieku. On mlieko kozie ma, potrebuje len kultury do neho.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@duzu ako dlho vydrží tá jogurtova kultúra v chla…
@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v tom robime. Jogurt s kulturami a nejake normalne mlieko. Zmiesas, nadavkujes, zapnes a o par hodin su jogurty na svete.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od henotom:

@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v t…
@henotom ten jogurtovac udrzi to teplo aké treba že? A čo je to prosím ťa jogurt s kultúrami? Obyčajný biely jogurt z jednoty predpokladám že nie, či? Nie sú vo všetkých takýchto z obchodu Éčka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od henotom:

@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v t…
@henotom mlieko mozeme zobrať domáce od susedov kravičky, už len tie kultúry zohnať 🤪
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@henotom mlieko mozeme zobrať domáce od susedov k…
@tabitka337 Mozes bud cisto kutury kupit alebo ti staci aj obycajny biely jogurt s kulturami. A potom jeden z vyrobenych jogurtov odlozis a zase zmiesas s mliekom a narobis dalsie jogurty. Cize uz nemusis kultury kupovat zakazdym.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karcika8:

@tabitka337 Mozes bud cisto kutury kupit alebo ti…
tabitka337 vydrží v chlade tak isto ako ked kúpiš čerstvý max tak do týždňa ,a do bieleho si môžeš pridať ovocie alebo lekváre,med, syridlo pre výrobu syra pokiaľ sa nespotrebuje i pol roka v chladničke a tiež sa môže dať do hocijakého mlieka i do kobylieho, , v čechác som pil kobylie s rumom pomer 1"1 volali to medveď
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

tabitka337 vydrží v chlade tak isto ako ked kúpi…
@duzu Ale ten džem a hento všetko, to pridávaš už do hotového jogurtu, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majcco:

@duzu Ale ten džem a hento všetko, to pridávaš už…
@majcco áno tak isto ako do kúpeného bieleho
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@denisa_hajdukova a nie je to len zaužívaný mýtus…
@petersd Podľa mňa rovnaké nie sú, podobné však určite áno. Myslím si, že ak nám ide o chuť kozieho jogurtu a jeho účinky, tak je podľa mňa vhodné použiť štartovaciu kultúru z kozieho mlieka, aby bol výsledný produkt naozaj autentický. Ak ide len o to, že mám proste doma kozie mlieko, tak v pohode zmiešať kozie mlieko a kravský jogurt. A možno je najlepšie vyskúšať jeden tak, jeden tak a každému vyhovuje niečo iné. Otázka bola, či sa to dá. Áno dá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@petersd Podľa mňa rovnaké nie sú, podobné však u…
@denisa_hajdukova ale ved nikto nevie akou kulturou startoval vyrobca toho kozieho jogurtu, ktory ja pouzijem... Tie kultury sa prirodzene v mlieku nenachadzaju, vzdy su dodatocne pridane... Napr. tie bulharske kultury, ktore "sposobuju dlhovekost" z ktorych sa robia aj kravske aj kozie jogurty vobec ani niesu zivocisneho povodu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ak vyskusas kravsky jogurt ako starter, odporucam otestovat malu davku a sledovat vysledok. 😊
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andibe:

ak vyskusas kravsky jogurt ako starter, odporucam…
@andibe lepšie je použiť originál mliekárenské kultúry, kupujem z Milchemy https://www.syridlo-predaj.sk/e/mliek...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od henotom:

@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v t…
@henotom Aký presne máš jogurtovač ? Spokojnosť ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@denisa_hajdukova ale ved nikto nevie akou kultur…
@minoo v Bulharsku sa robí šalát s kozieho mlieka , šopský ,to má prospešné baktérie len vtedy ak sa ohrieva len na 35 st nesmie sa pasterizovať, tak isto i u nás, len dnes sa obávajú že sa môže nakaziť a pasterizuje sa predávané v obchode a prospešné baktérie sú fuč, nekde sa dá kúpiť priamo pri salašoch nepasterizované i u nás pri cestách hlavne okolie Terchovej, v Zvolenskej slatine je predajňa kde sa predáva i nepasterizované všetke výrobky,Poliaci sú obchodníci na celej hranici hlavne pri Dunajci je kopa salašov a predávajú i s mlieka od nás
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@minoo v Bulharsku sa robí šalát s kozieho mlieka…
@duzu myslel som Lactobacillus bulgaricus
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od andibe:

ak vyskusas kravsky jogurt ako starter, odporucam…
@andibe ako myslíš otestovať?
Odpovedať
no ja si chcem kupit kozie mlieko v Metre, 1l tuším 4e stojí. Je pasterizované , ale žiaľ kozu nemám. A v okolí nikto nepredáva. No skúsim radšej kupit aj kozí jogurt a uvidím čo z toho bude.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

no ja si chcem kupit kozie mlieko v Metre, 1l tuš…
@milan209209 potom napíš ako ten kozi jogurt chuti. Chceli by sme kozy chovať a toto ma veľmi zaujalo že aj jogurt sa dá robiť. Myslela som že len syr. Piť čisté mlieko neviem či by sme dali.. že tu kozinu dosť cítiť. 🫣😂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@milan209209 potom napíš ako ten kozi jogurt chut…
@tabitka337 Ono kozie mlieko má špecifickú chuť, aj keď záleží od potravy a hlavne plemena, doporučujem Anglonúbijsku kozu. Ale kto raz príde tej chuti na chuť, tak si ju zamiluje. A jedol som aj jogurty a boli mňam. A nehovorím, že v prípade predaja nadbytočného mlieka nebudete mať s tým problém. Samozrejme dám vedieť ako to dopadlo. Žiaľ máme len jednu sadu nádobiek a dnes sme skonzumovali posledný z kravského mlieka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

@tabitka337 Ono kozie mlieko má špecifickú chuť, …
@milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kravského, to môžem zohnať čerstvé od susedy.. a moja babka chovala kozu, takže syr som mala veľmi rada, len samotné mlieko sme akosi nikdy nepili. A prečo práve tu anglonubijsku? Videla som práve tieto na predaj ale nie sú také pekné ako obyčajné kozičky 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kra…
@tabitka337 kozie mlieko niekedy páchlo lebo kozy požierali i rôzne trne a preto sa väčšinou preváralo na kávu alebo na syr je ale oveľa zdravšie , je hustejšie má viac bielkovín a menej tuku, dnes niektorí chovajú malé kozičky na okrasu, ovce zas pre jahňatá ktoré požierajú taliani na veľkú noc, na tom zarobia najviac, ale i tak sa dotuje chov oviec-valašky , majú menej mlieka ale môžu spásať i vyššie položené trávy - hole lebo sú odolnejšie pre nepriaznivé počasie, nie sú chránené ustajnením
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kra…
@tabitka337 o AN kozách som čital , že majú mlieko bez typickej chute a zápachu. Ideálne sa poradiť s chovateľom kôz. Dizajn by nemal byť prvoradý. To mlieko z Metra je tuším holandské a ma normálnu chuť a žiadny zápach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

@tabitka337 o AN kozách som čital , že majú mliek…
@milan209209 mne páchlo ked som začal piť čerstvé kravské, na kozie som bol zvyknutý od decka , tak isto mäso , voňala mi baranina a bravčovina páchla a žena nemôže baraninu ani cítiť nikdy ju pred tým nemala, moja mama bola dcérou baču a nemohla piť žinčicu a tá sa odvárala lebo videla ako sa ovca vykadí do mlieka ,ale syr a bryndza jej nevadili a to sa niekedy nepasterizovalo na salašoch
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@henotom ten jogurtovac udrzi to teplo aké treba …
@tabitka337 Trochu opozdene reagujem. Jogurtovac si drzi teplotu, aku nastavis, alebo aku proste ma, niektore to nemaju volitelne. Ale ano, staci ti aj jogurt z Jednoty, netreba nic specialne. Zakazdym som len takto robil. @petersd To ti veru takto nepoviem, musim pozriet. To si moja babka kupila, ze bude velice jogurty robit doma, ale ju to omrzelo, tak som to nafasoval.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?