Odpoveď na príspevok od milan209209:
Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v… @milan209209 Použiť ako štartovaciu kultúru kravský jogurt, samozrejme, možné je, ale chuť nebude taká, ako keď použiješ kozí. Ak chceš autentickú koziu pochúťku, mala by byť z kozieho mlieka a štartovacia kultúra by mala pochádzať z kozieho jogurtu.Odpoveď na príspevok od milan209209:
Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v… @milan209209 tak ked chcem robit kozi jogurt, tak pouzijem kozie mlieko a aj kozi jogurt, nie? preco by som davala kravsky?Odpoveď na príspevok od milan209209:
Dobrý deň, rád by som počul názor, hlavne ak sa v… @milan209209 jeden čas som choval i kozy niekedy boli takmer všade ale viac som robil syr a ako odpad zo srvátky žinčicu, dalo sa kúpiť siridlo ako pre ovčie mlieko a syr vydrží podstatne dlhšie , dá sa spracovať na bryndzu,a skladovať i v mrazničke, ak chceš robiť jogurty musíš si nechať kultúru ktorú vyrobíš, aby si nemusel stále kupovať novúOdpoveď na príspevok od duzu:
@milan209209 jeden čas som choval i kozy niekedy … @duzu ako dlho vydrží tá jogurtova kultúra v chladničke? To je niečo ako kvások na pečenie chleba? Živé kvasinky čo vyrobia jogurt? Pýtam sa ako toto ale ešte som si o tom nič necitala.. a akurát tento týždeň som nad tým uvažovala, že ako si to robia mamičky ten domáci jogurt.. že by to nebolo odveci, džemov mám dosť, v lete je aj ovocia..Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:
@milan209209 Použiť ako štartovaciu kultúru kravs… @denisa_hajdukova a nie je to len zaužívaný mýtus? Veď lactobacillus je rovnaký aj v koziom, aj v kravskom, nie?Odpoveď na príspevok od hena_7:
@milan209209 tak ked chcem robit kozi jogurt, tak… @hena_7 Lebo v kozom a kravskom jogurte su tie iste kultury, rozdiel je iba v mlieku. On mlieko kozie ma, potrebuje len kultury do neho.Odpoveď na príspevok od tabitka337:
@duzu ako dlho vydrží tá jogurtova kultúra v chla… @tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v tom robime. Jogurt s kulturami a nejake normalne mlieko. Zmiesas, nadavkujes, zapnes a o par hodin su jogurty na svete.Odpoveď na príspevok od henotom:
@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v t… @henotom ten jogurtovac udrzi to teplo aké treba že? A čo je to prosím ťa jogurt s kultúrami? Obyčajný biely jogurt z jednoty predpokladám že nie, či? Nie sú vo všetkých takýchto z obchodu Éčka?Odpoveď na príspevok od henotom:
@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v t… @henotom mlieko mozeme zobrať domáce od susedov kravičky, už len tie kultúry zohnať 🤪Odpoveď na príspevok od tabitka337:
@henotom mlieko mozeme zobrať domáce od susedov k… @tabitka337 Mozes bud cisto kutury kupit alebo ti staci aj obycajny biely jogurt s kulturami. A potom jeden z vyrobenych jogurtov odlozis a zase zmiesas s mliekom a narobis dalsie jogurty. Cize uz nemusis kultury kupovat zakazdym.Odpoveď na príspevok od karcika8:
@tabitka337 Mozes bud cisto kutury kupit alebo ti… tabitka337 vydrží v chlade tak isto ako ked kúpiš čerstvý max tak do týždňa ,a do bieleho si môžeš pridať ovocie alebo lekváre,med, syridlo pre výrobu syra pokiaľ sa nespotrebuje i pol roka v chladničke a tiež sa môže dať do hocijakého mlieka i do kobylieho, , v čechác som pil kobylie s rumom pomer 1"1 volali to medveďOdpoveď na príspevok od duzu:
tabitka337 vydrží v chlade tak isto ako ked kúpi… @duzu Ale ten džem a hento všetko, to pridávaš už do hotového jogurtu, či?Odpoveď na príspevok od majcco:
@duzu Ale ten džem a hento všetko, to pridávaš už… @majcco áno tak isto ako do kúpeného bielehoOdpoveď na príspevok od petersd:
@denisa_hajdukova a nie je to len zaužívaný mýtus… @petersd Podľa mňa rovnaké nie sú, podobné však určite áno. Myslím si, že ak nám ide o chuť kozieho jogurtu a jeho účinky, tak je podľa mňa vhodné použiť štartovaciu kultúru z kozieho mlieka, aby bol výsledný produkt naozaj autentický. Ak ide len o to, že mám proste doma kozie mlieko, tak v pohode zmiešať kozie mlieko a kravský jogurt. A možno je najlepšie vyskúšať jeden tak, jeden tak a každému vyhovuje niečo iné. Otázka bola, či sa to dá. Áno dá.Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:
@petersd Podľa mňa rovnaké nie sú, podobné však u… @denisa_hajdukova ale ved nikto nevie akou kulturou startoval vyrobca toho kozieho jogurtu, ktory ja pouzijem... Tie kultury sa prirodzene v mlieku nenachadzaju, vzdy su dodatocne pridane... Napr. tie bulharske kultury, ktore "sposobuju dlhovekost" z ktorych sa robia aj kravske aj kozie jogurty vobec ani niesu zivocisneho povodu...Odpoveď na príspevok od andibe:
ak vyskusas kravsky jogurt ako starter, odporucam… @andibe lepšie je použiť originál mliekárenské kultúry, kupujem z Milchemy https://www.syridlo-predaj.sk/e/mliek...Odpoveď na príspevok od henotom:
@tabitka337 No napriklad my mame jogurtovac a v t… @henotom Aký presne máš jogurtovač ? Spokojnosť ?Odpoveď na príspevok od minoo:
@denisa_hajdukova ale ved nikto nevie akou kultur… @minoo v Bulharsku sa robí šalát s kozieho mlieka , šopský ,to má prospešné baktérie len vtedy ak sa ohrieva len na 35 st nesmie sa pasterizovať, tak isto i u nás, len dnes sa obávajú že sa môže nakaziť a pasterizuje sa predávané v obchode a prospešné baktérie sú fuč, nekde sa dá kúpiť priamo pri salašoch nepasterizované i u nás pri cestách hlavne okolie Terchovej, v Zvolenskej slatine je predajňa kde sa predáva i nepasterizované všetke výrobky,Poliaci sú obchodníci na celej hranici hlavne pri Dunajci je kopa salašov a predávajú i s mlieka od násOdpoveď na príspevok od duzu:
@minoo v Bulharsku sa robí šalát s kozieho mlieka… @duzu myslel som Lactobacillus bulgaricusOdpoveď na príspevok od andibe:
ak vyskusas kravsky jogurt ako starter, odporucam… @andibe ako myslíš otestovať?Odpoveď na príspevok od milan209209:
no ja si chcem kupit kozie mlieko v Metre, 1l tuš… @milan209209 potom napíš ako ten kozi jogurt chuti. Chceli by sme kozy chovať a toto ma veľmi zaujalo že aj jogurt sa dá robiť. Myslela som že len syr. Piť čisté mlieko neviem či by sme dali.. že tu kozinu dosť cítiť. 🫣😂Odpoveď na príspevok od tabitka337:
@milan209209 potom napíš ako ten kozi jogurt chut… @tabitka337 Ono kozie mlieko má špecifickú chuť, aj keď záleží od potravy a hlavne plemena, doporučujem Anglonúbijsku kozu. Ale kto raz príde tej chuti na chuť, tak si ju zamiluje. A jedol som aj jogurty a boli mňam. A nehovorím, že v prípade predaja nadbytočného mlieka nebudete mať s tým problém. Samozrejme dám vedieť ako to dopadlo. Žiaľ máme len jednu sadu nádobiek a dnes sme skonzumovali posledný z kravského mlieka.Odpoveď na príspevok od milan209209:
@tabitka337 Ono kozie mlieko má špecifickú chuť, … @milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kravského, to môžem zohnať čerstvé od susedy.. a moja babka chovala kozu, takže syr som mala veľmi rada, len samotné mlieko sme akosi nikdy nepili. A prečo práve tu anglonubijsku? Videla som práve tieto na predaj ale nie sú také pekné ako obyčajné kozičky 😃Odpoveď na príspevok od tabitka337:
@milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kra… @tabitka337 kozie mlieko niekedy páchlo lebo kozy požierali i rôzne trne a preto sa väčšinou preváralo na kávu alebo na syr je ale oveľa zdravšie , je hustejšie má viac bielkovín a menej tuku, dnes niektorí chovajú malé kozičky na okrasu, ovce zas pre jahňatá ktoré požierajú taliani na veľkú noc, na tom zarobia najviac, ale i tak sa dotuje chov oviec-valašky , majú menej mlieka ale môžu spásať i vyššie položené trávy - hole lebo sú odolnejšie pre nepriaznivé počasie, nie sú chránené ustajnenímOdpoveď na príspevok od tabitka337:
@milan209209 ja skúsim urobiť zatiaľ jogurt z kra… @tabitka337 o AN kozách som čital , že majú mlieko bez typickej chute a zápachu. Ideálne sa poradiť s chovateľom kôz. Dizajn by nemal byť prvoradý. To mlieko z Metra je tuším holandské a ma normálnu chuť a žiadny zápach.Odpoveď na príspevok od milan209209:
@tabitka337 o AN kozách som čital , že majú mliek… @milan209209 mne páchlo ked som začal piť čerstvé kravské, na kozie som bol zvyknutý od decka , tak isto mäso , voňala mi baranina a bravčovina páchla a žena nemôže baraninu ani cítiť nikdy ju pred tým nemala, moja mama bola dcérou baču a nemohla piť žinčicu a tá sa odvárala lebo videla ako sa ovca vykadí do mlieka ,ale syr a bryndza jej nevadili a to sa niekedy nepasterizovalo na salašochOdpoveď na príspevok od tabitka337:
@henotom ten jogurtovac udrzi to teplo aké treba … @tabitka337 Trochu opozdene reagujem. Jogurtovac si drzi teplotu, aku nastavis, alebo aku proste ma, niektore to nemaju volitelne. Ale ano, staci ti aj jogurt z Jednoty, netreba nic specialne. Zakazdym som len takto robil. @petersd To ti veru takto nepoviem, musim pozriet. To si moja babka kupila, ze bude velice jogurty robit doma, ale ju to omrzelo, tak som to nafasoval.