Výpoveď nájomnej zmluvy s družstvom - mám práva?

Zdravím. Potrebujeme poradiť s výpoveďou družstvu na nájomnú zmluvu. Zdedili sme nejaké parcely, ktoré sú v nájomnej zmluve s družstvom. V zmluve je uvedené, že sa dá ukončiť dohodou oboch strán, ale vyjadrili sa, že oni s dohodou nesúhlasia. Mám ja ako vlastník vôbec v takom prípade nejaké práva ak chcem pôdu sám obhospodarovať? Zmluva je na 10 rokov. Má niekto skúsenosť, ako postupovať?
Odpovedať
Podľa mňa: 1. Dôležité je, čo PRESNE je v zmluve. 2. S kým bola uzavretá - zmluva s nebohým zrejme stratila platnosť. Chelo by to dobrého právnika lenže to stojí niečo. Aj mne podstrčili zmluvu (dlhšie po skončení jej platnosti) za podmienok ktoré by mi nevyhovovali ak by som plánoval predať podiely. - vytiahol som na nich stránky z netu kde to je vysvetlené a museli dať inú.
Odpovedať
Ak tú zmluvu nemajú s VAMI a pôvodný s kým ju uzatvorili nežije, mala by byť neplatná no sú ustanovenia, ktoré chránia nájomcu - spravidla súvisia so sezónou aby neutrpel stratu - jednoducho povedané že investuje - zaseje a úrodu vezme iný alebo zničí Študujte: https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavi... https://www.epi.sk/zz/2017-291
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa slovenského práva závisí pokračovanie nájomnej zmluvy na poľnohospodársky pozemok po úmrtí nájomcu alebo prenajímateľa od viacerých faktorov: 1. Ak zomrie prenajímateľ (vlastník pozemku) Nájomná zmluva spravidla nezaniká smrťou prenajímateľa. Práva a povinnosti prenajímateľa prechádzajú na jeho dedičov, ktorí vstupujú do existujúcej zmluvy. Dedičia môžu zmluvu vypovedať alebo zmeniť, ale len podľa dohodnutých podmienok alebo zákonných lehôt. Podľa zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov (č. 504/2003 Z. z.) nájom zaniká len spôsobmi uvedenými v zákone alebo zmluve, smrť nie je automatickým dôvodom zániku. Ak je nájom viazaný na osobné schopnosti nájomcu (napr. špeciálna činnosť), môže byť potrebné riešiť pokračovanie individuálne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Ak tú zmluvu nemajú s VAMI a pôvodný s kým ju uza…
@starysomar taka zmluva moze zaniknut len ak porucitel nema pravneho nastupcu ak zdedis pozemok a je na nom najomna zmluva, zdedis aj tento najomny vztah.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od idiom:

Zdravím. Potrebujeme poradiť s výpoveďou družstvu…
@idiom treba dat vypoved ale pozor teraz si nepamatam ktory je to datum, ale treba to stihnut do urciteho datumu. Zaroven najomca ak tam uz zalozil buducorocnu urodu, ma pravo ju zozbierat a az potom pozemok odovzdat. Takisto mysli na to, ze ak to nie je pozemok samostatne pristupny (niekde uprostred lanu moze byt) moze ti za to vymerat pozemok nahradny niekde na okraji a uzavriet s tebou podnajomny vztah. Ta problematika je pomerne komplikovana.
Odpovedať
Rok pred vyprsanim zmluvy musi novy vlastnik pisomne vyzvat najomcu o vratenie a prevzatie pozemku..Ak sa dohodnu,vedia to ukoncit hocikedy.
Odpovedať
Nemal som to poriadne pozreté, vďaka za upresnenia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?