Vlhkosť v okolí ventilátora v kúpeľni

Ahoje všetci chcela by som sa spýtať. Mám malú kúpeľňu bohužiaľ bez okna a tak som do nej dala namontovať ventilátor, ktorý je umiestnený na strope a odvetranie je vedené pod strechou von. Asi dva roky bolo všetko OK no nedávno sa okolo ventilátora začal robiť veľmi nepekný mokrý resp. vlhký fľak a taktiež vždy keď ho zapnem tak z vonkajšieho vývodu mi kvapká ba až tečie voda. Viete mi niekto poradiť čo s tým? Neviem či to bolo celé zle namontované alebo je chyba vo ventilátore? Za každú radu Vám budem vďačná.
Odpovedať
@malinka6199 Ja by som to dal pozrieť kamerou či sa ti do vývodu niečo nenastahovalo a neupchalo ho.
Odpovedať
@malinka6199 ze by kondenzovala voda?
Odpovedať
je to kondenz. Na tom potrubi by mal byt nejaky prvok na odvod kondenzu. Ja som to v novostavbe vyriesil tak, ze so ventilator povytiahol a navrtal do ramceka diery, aby kondenz mohol kvapkat na podlahu. Nieco taketo by sa tam malo asi dat: https://static.4nets.sk/photo/84/3402... bohuzial aj u nas to firma odflakla :(
Odpovedať
rúra studená, vyfukujes teplý vlhký vzduch, skondenzuje sa na aj v rúre a steká dole, zvnútra kvapká a zvonka ostane v strope a robí flaky...
Odpovedať
Ja som ruru zrusil... fuka mi to len do podkrovia, ktore neni obyvane. Je to kondenz a robilo to sarapatu. staci ruru bud polozit, alebo odrezat nad izolaciou.
Odpovedať
@ohen10 a teraz ta vlhkost kondenzuje v podkrovi?
Odpovedať
@joxe nekondenzuje sa nikde...podkrovie nie je obytne, vlhkost sa strati....ziadny kondenz
Odpovedať
Presne toto sme mali, ani by som nepovedala že to niekto odflakol, je to proste na figu riešenie. Vždy keď je okolo 0 , para tam kondenzuje a steka dole rúrou. Každý"odborník" prišiel s vlastným geniálnym riešením ktoré opäť nefungovalo (rura do boku ,sifon na povale atd...) nakoniec sme rúru vyhodili, ventilátor zrušili.a je pokoj.
Odpovedať
@ohen10 a kam sa strati? Naco by sa potom davala nad SDK parozabrana, ked sa vlhkost aj tak strati?
Odpovedať
@ada32 hehe :) v kupelni som ruru ventilatora uchal aj ja. Hned sa ventilatorom. Mame tam okno tak ked treba, vetrame oknom. Ventilator moze akurat tak hucat, ale nepouzivame ho. V technickej miestnosti som navrtal tie dierky, tam sa obcas objavi mala mlacka na dlazbe, ale len zriedka.
Odpovedať
celkom by ma zaujimalo, preco si nemozem dat ruru do steny so spadom. Ved to je moja fasada. Nechapem.
Odpovedať
Tak tak,okno je lepšie.tieto panske vymysly,. Len ostara :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@joxe potom budeš mať ventilátor v stene a nie na strope, nie?
Odpovedať
@ada32 vyvod by mohol byt v stite, teda nad plafonom.
Odpovedať
@joxe zostane vo vzducho, nema sa kde skondenzovat, nema tam ziadne studene steny... a btw, my to mame z wc... nie z kupelne, takze tam nejde az tolko vlhkosti
Odpovedať
@malinka6199 Mal som niečo podobné na chalupe s vetracím systémom Jevan, ked po čase mi začalo okolo prechodky vlhnúť. Vy riešil som to ako aj navrhuje joxe. navrtaním dier do ramčeka. Predlžovacia rúra je nasadená na vonkajší obvod prechodky. Kondenz sa tvoril nad stropom na studenej predlžovacej rúre. Pri stekaní dole malá časť pretiekla aj na vonkajšií povrch prechodky kde sa zhromažďovala v tom rámčeku. Po zaplnení rámčeku začne pretekať a vsakovať do steny. Preto tá vlhkosť sa objaví až po čase. Pozri či nemáš podobnú konštrukciu.
Odpovedať
@malinka6199 Inak nezáleží či budeš púšťať alebo nie ventilátor. Ja som mal aj spätnú klapku. Ale ani tá nestačí aby hermeticky uzavrela odvod. Teplý a vlhký vzduch samotiažou trvale uniká cez netesnosti v klapke a postupne kondenzuje v odvodovom potrubí. Keď pustíš ventilátor tak otrasy a prúd vzduchu uvoľnia malé kvapky ktoré potom naraz stekajú dole. Preto sa zdá že pri spustenom ventilátore je to intenzívnejšie. Nech Ťa teší že v lete to robiť nebude. :-D
Odpovedať
@ohen10 kondenzuje ti na všetkých chladnejších konštrukciách (krokvy, poistna folia...) len je to na väčšej ploche a nerobia sa ti také veľké kvapky, takže to nevidíš. Meranie vlhkosti konštrukcií v tom priestore by ti to potvrdilo. @malinka6199 je to kondenz ktorý treba niekam odviesť, niekoľko riešení už bolo vyššie uvedených.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?