Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 Mate meranie mnozstva CO2 v interieri? Z otazky mam pocit, ze nie. Mnozstvo CO2 zavisi hlavne od objemu objektu a poctu osob v nom + ich aktivit (sediaca osoba nevydycha tolko CO2 ako aktivne pohybujuca sa osoba). Plus varenie na plyne zvysuje CO2. Mozte mat teda naozaj nastavene menej intenzivne vetranie na vasu potrebu (=vyssie CO2), preto mas pocit zleho vyvetrania rekuperaciou, alebo si zvyknuta, ze cerstvy vzduch je studeny vzduch. Uplne bezne to nie je takto vetrat pri rekuperacii, ale ak ti to tak vyhovuje... Prve, co by som urobil, by som zvysil vetranie a pozoroval, ak to chces mat presnejsie, zaobstarajte si kvalitny merac CO2.Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 áno je to znak zlého nastavenia. Ale tvojho. Buď sa zmeníš ty alebo bydeš dávať stále na pocit/zvyk.Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 pokiaľ je vonku chladnejšie ako nastavená teplota a vlhkosť vnútri mala by byť zapnutá nonstop, ved k tomu je, aby sa šetrila energia akurát nastaviť pre počet hláv, v čase ked sa už nekúri nemusí ísť nonstop a môžeš vetrať ked to budeš potrebovaťOdpoveď na príspevok od janka_266:
rekuperáciu máme nastavenú na minimum, vzhľadom k… @janka_266 na koľko minimum vám ide rekuperácia?Odpoveď na príspevok od dzonyby:
@janka_266 na koľko minimum vám ide rekuperácia? @dzonyby na 25 - 30 % sa mi zdá, manžel to má na starostiOdpoveď na príspevok od mimms:
byvame pri lese na samote. neviem si predstavit z… @mimms Len je uplne ina situacia, ked niekto byva v centre mesta, kde je ruch, auta a vsetko takmer 24/7. Tam takato moznost asi nie je.Odpoveď na príspevok od janka_266:
rekuperáciu máme nastavenú na minimum, vzhľadom k… @janka_266 Taktiež nám beží zvlhčovať,keď je pod 40% vlhkosť, bez neho bola po 30%... Aj keď Co2 hlásí OK a vonku je čerstvý vzduch,najma ráno, tak vetráme. Aj keby išla na 100%, tak ten pocit náhlého čerstvého vzduchu je na nezaplatenie. V zime samozrejme nevetráme. Zas iný prípad je,že príde návsteva a je nás 8 v obyvačke. Pred príchodom dám rekuperáciu na 100% a utiahne to na hrane. Keď je 12 ludí alebo varíme ,tak už vetráme oknom.Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 my mame centralnu aktivnu rekuperaciu nilan a nemusime vetrat oknami vobec. ako chapem ze ono sa to cloveku ziada, lebo je tak nauceny 😅 alebo potom je tu este druha moznost ze je to preto lebo ju mate mozno slabo nastavenu.Odpoveď na príspevok od budix:
@janka_266 Taktiež nám beží zvlhčovať,keď je pod … @budix v podstate fungujeme rovnako ako ste to popísaliOdpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 mame reku, vysusuje vzduch, bezi na minimum. Ale nie je nad pocit poriadneho vyvetrania izby pred spanim oknom alebo prival ranneho cerstveho vzduchu. Vobec ma to neobmedzuje ani neirituje. Aj ked ano potrebu otvarania okien na viac manzelka. Vobec to nie je o nejakych zlych nastaveniach.Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 dobre si nastavit rekuperaciu urcity cas trva. Napr. ja si ju viem upravovat aj podla rocneho obdobia alebo aktualneho pocasia vonku. Okrem toho vsak aj bezne vetram. V zime menej kvoli tepotnym stratam ale teraz na jar pri prijemnych tepotach mame bezne otvorene vetracky alebo hs portal. Rekuperacia bezi takmer stale.Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@mimms Len je uplne ina situacia, ked niekto byva… @kristof_ko jasne secko je individualne..., len v centre mesta neviem o nikom co staval pasivny dom...Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 nikde nie je napisane ci zakazane ze nemozete oknami vyvetrat. Rekuperacii to nijak neublizi, len potom ta jej podstata je "nenaplnena"😅 Keby ste si davali na dom francuzske okna tak neviem potom ako by ste to riesili. Kazdopadne neviem co mate za rekuperaciu, no my mame pri Nilane aj CO2 merac. Mozno preto mate stale tu potrebu vyvetrat oknami, lebo mate vysoku tuto hladinu a rekuperaciu nastavenu na slabsi vykon. Samozrejme ked potrebujeme spravit na rychlo prievan tak aj my otvorime okna.Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 , uz 10 rokov byvame. na zaciatku som riesill co ako s rekuperaciou, programy a intervaly...., po roku som to nasavil na minimum - 20 percent... a od tedy to stale tak ide. len menim filtre. a vetranie, niekedy na chvilu, niekedy dlhsie, niekedy pol dna otvorene dveere na terase, podla toho ake pocasie vonkuOdpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 Nikdy neotváram okna. Veď na to mám tu rekuperáciu, aby vetrala. A výkon? Predsa priebežne podľa potreby, ale väčšinou ide na minimúm, ale keď potrebujem zvýšiť výkon, tek len v kuchyni tuknem do tlačitka raz, alebo 2x a ide na plno. Alebo jednoducho z mobilom.Odpoveď na príspevok od gadefox:
Nie som expert na rekuperáciu, ale z toho čo viem… @gadefox No nemusis, ale tak niekomu sa to ziada proste. Ale ano, v tom spociva aj podla mna "vyhoda" (v uvodzovkach preto, lebo nie pre kazdeho to plati) rekuperacie.Odpoveď na príspevok od bukaboka17369:
Majitelia domov s rekuperáciou, ako často vetráte… @bukaboka17369 No a konečne si objavila jeden z "prínosov" rekuperácie. Škoda len, že táto skúsenosť stojí človeka niekoľko tisíc (vyhodených) eúr. Jasné, kto si rekuperačku dal a je spokojný, tak OK, akceptujem jeho názor,... nech si stále dookola dýcha vlastné prdy,... Ja by som si však túto - viac marketingovú, než účelnú vychytávku v živote do svojho domu nedal.Odpoveď na príspevok od petersd:
@bukaboka17369 No a konečne si objavila jeden z … @petersd kriste pane, mas ty vôbec predstavu ako funguje rekuperacia? Ocividne nie keď si napisal takyto doneba volajuci blud... Ked uz tak, teplo z prdu sa vrati spat, ostatne nežiaduce účinky nie...Odpoveď na príspevok od petersd:
Presne, presne takúto reakciu som od advokátov re… @petersd aha takze len trolis ako mas zvykom....pardon za reakciu teda....v mene vsetkych advokatov rekuperacii sa ti z celeho srdca ospravedlnujem...Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@petersd aha takze len trolis ako mas zvykom....p… @cukrik25 "Odpúšťam Ti, choď v pokoji, ale viacej nehreš!" 😉😅