Ahojte.Som tu medzi vami nová a keďže riešim velkú dilemu prišla som sa s vami poradiť. Mám 21 rokov priatel 22. Sme spolu 3 roky a preto rozmýšlame nad samostatným bývaním. ( doteraz spolu bývame u rodičov) . Stavať malý dom alebo bývať z rodičmi a šetriť ? Lenže ja mizerne zarábam cca 340 eur priateľ okolo 550. Zapáčil sa nám domček od prodomu bungalow 10. Myslíte že by sa dal postaviť do tých 50 000? a dali by nám v nejakej banke úver? Ďakujem za seriozne odpovede.
@mimiq cca som ti chcel povedat ze suma domu dost zalezi aj od tvaru, od farby okien, od poctu kominov... nie od toho ci mas veci z polska :-p Ja mam napriklad balkonove spojky z nemecka, dost to predrazi ale som stale v nizkej sume za dom.. usetril som na farbe okien a tvare domu :-p a dal do podstatnych odruseni tepelnych mostov medzi balkonom a domom :-S
@mio23 aj ja som kupila ISO korby na prerusenie teplenych mostov medzi balkonom a domom....
kupila som ich v Ivanke pri Dunaji, tam to vyrabaju jedna rakuska forma ma tam vyrobnu...
@mom3 mozno som zabudol spomenut, ze pozemok uz mame ... Vsetko vybavene, uz len hypoteka samotna, nemame ziadne vydavky ... A navyse dobre rodinne zazemie, takze si myslim, ze by to nemusel byt problem, ved kolko rodin muselo vsetkym tym prejst.
@penzista2 my sme vobec nie náročníí :-) a ani nemožeme byť ,lebo ja som teraz na materskej a tak žijeme dá sa povedať z manželovho platu,ale v pohode si žijeme a ešte aj ušetríme a stále si niečo porobíme na domčeku.Z dnu máme síce všetko porobené,ale ešte nám treba napr. urobiť fasádu(tú plánujeme na bud. rok),altánok,dreváreň a hlavný plot a okolo domu stále treba peniažky.Za tých 25000 eur sme urobili ešte hornú kúpelku a ešte sedačku,ale to je jednooo. Možte si povedať: za tie peniaze sa dá kúpiť viacej vecí ,ale my máme proste taký názor a tak to aj robíme,že si radšej kúpime drahšiu-hlavne kvalitnejšiu vec ako menej kvalitnúúúú a potom,aby sme nemuseli banovať.Určite sa netreba vzdávať sna,ale najskor treba mať určite niečo našetrené.A keď človek chce,dá sa všetko.My sme našu mladosť :-D :-D strávili v zahraničí a šetrili,šetrili peniažky na domček.
a ešte niečo ;-) .Veľa peniažkov sa dá ušetriť,ak máte v rodine alebo máte nejakého dobrého známeho-murára atď...,ktorý Vám može nejakú robotu urobiť na domčeku lacnejšie. Majstri sú teraz dosť drahí :-( .My aj keď máme v rodine šikovných ľudí(hlavne mojho brata a ocina,ktorí nám dosť pomohli),ale oni robili len pomocné práce.Keďže sme nemali so stavbou žiadne skúsenosti a určite sme sa nechceli učiť na vlastnom dome,tak sme museli platiť majstrom.Náš sused čo si stavia dom sám-je to murár ,tak on veľa peniažkov tak ušetril.Síce mu to trvá oveľa dlhšie ,ale robí si to sám a tak si dá aj viacej záležať.Treba stále stáť nad majstrami,aby urobili to čo mali a hlavne dobre.Takže svojpomocne sa dá postaviť domček určite lacnejšieee,ale to každý vie ;-) .
@malydom Ono ak lutuješ kúpu bytu, našťastie sa vždy dá predať, človek sa musí poučiť sám na vlastnom konaní, reči nikdy nemajú účinok. Sám ,ak by som mohol, asi by som tiež nekupoval a radšej si pekne ďalej šetril, ale to čo ma teší, že aj keď bude najhoršie, byt predám a snaď ešte aj s nejakým ziskom. Ale pounaučenie dobudúca, už nikdy žiadna hypo ani byt v paneláku, radšej si nechať peniaze a celý život žiť u rodičov v oddelenj časti a z peňazí si roky bezstarostne žiť .
@mimiq ste este velmi mladi, mate perspektivu do buducnosti, ja by som este pockala par rokov, ak dobre vychadzate s rodicmi a nemate problem s byvanim, treba pockat. My sme to tak tiez spravili s manzelom, pracovali sme velmi vela, ja som este skoro do 8.meho mesiaca mojho tehotenstva makala, ale nielen kvoli peniazom ale aj kvoli tomu, ze ma moja praca neskutocne bavila :-D O to ale nejde, setrili sme ale aj ked sme zarabali podstatne viac, boli sme avsak starsi.. Hlavne sa nemate kde ponahlat, uver je ale nieco, do coho by som ja osobne moc nesla a ani sa do toho nehrniem..