Svojpomoc - aká tvrdá bola vaša svojpomoc?

Nie každý má ideálne podmienky - darovaný pozemok, pomoc rodičov, úspory dvoch ľudí, pravidelný plat dvoch dospelých, veľká pomoc rodiny. Niekto si všetko musí doslova vydrieť, okolnosti ho donútia urobiť väčšinu prác. Napríklad ja začínam stavbársku sezónu koncom februára a prakticky celý rok, dovolenky, sviatky, soboty, poobedia a večery po práci až do vianočných sviatkov. Plán sa ako inak samozrejme neplní. Je to ťažké, zafinancovať pozemok, prakticky platiť všetko z jedného platu, drieť na stavbe o jednej osobe, sledovať počasie, kedy prídu mrazy, večer keď idem zo stavby za tmy sa báť či ma niekto v tme bez osvetlenia nečaká. Počítam každé euro, vyjednávať zľavy, na konci sezóny zobrať na spotrebákoch pár tisíc, cez zimu to chytro splatiť a tak rok čo rok. Zodratá zhrubnutá koža na rukách, občas ruky čierne, že sa nedajú ani vydrhnúť, seknutie v krížoch, zlomené nechty, rezné rany, atď. Robil som prakticky všetko o jednej osobe - stavba lešenia, montáž okien, dverí, zateplenia, omietky, sadrokartón, dokonca som sám urobil časť strechy, na čo som si zatiaľ netrúfol sú rozvody vody a kúrenia, nemám skúsenosti, nemám známeho, ktorý by mi poradil. Do nehnuteľností som investoval z výplat > 120 tis euro, najprv veľmi náročná prerábka starého domu rodičov na dvojgeneračný - životná hlúposť, tam som finančne vykrvácal, chýba mi tých zainvestovaných 60tis a teraz vlastné bývanie. Dá sa naozaj tvrdou svojpomocou ušetriť 45-50% z ceny domu, ale chce to 3-4 roky vojenského režimu na stavbu domu a 1-2-3 roky na úpravy okolia, len čo ta zo to stojí. Život treba aj žiť a nie chodiť z jednej šichty do druhej šichty, vydrieť na stavbe > 10 rokov Čo všetko ste na dome robili sami, ako ste to finančne a pracovne zvládli ak vám nik nepomohol, pomohli vám aj rodičia?
Odpovedať
1
2
8
@roman_x presne ako vravis.. 3-4 roky bez kuska volna, soboty nedele sviatky.. Pomahal mi otec, ktory na konci zinfarktoval... Vycitky ci som ho na stavbe prilis nevystavil zo vsetkych sil..... Dieta ma nepoznalo, so zenou skoro rozvod... Ale je to uz cele za nami... Uz iba robkame po zahrade a venujeme sa synovi... Tazko povedat ci to za to stalo... Tie dokoncovacky dvora, zahrady a tak nas aj s manzelkou uz celkom bavia...
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x nuz ja som sa snazil robit na co som si myslel, ze mam a skoncilo to 8 mesiacmi PN , operaciou chrbtice, ktora uz nikdy nebude OK. Ano , usetril som, ale ci to stalo zato, neviem veru. A to som si hrubu stavbu nechal postavit firme.
Odpovedať
S dieťaťom je to ešte ťažšie, ja mám výčitky aj keď v nedeľu navarím, poumývam a snažím sa poobede vytratiť aspoň na pár hodín na stavbu, aspoň úplne najdrobnejšie práce, pomerať, premyslieť, večer mám výčitky - manželka, hriech - je nedeľa!, pomôcť nik nepríde a ešte máš k tomu aj ťažký hriech:) Dôležitá je aj podpora doma, nie každý rodič je nad vecou, chce si držať dieťa, alebo skôr ruky - paholka pri sebe, tam tá ochota pomôcť je na 0. S riadnou kondičkou treba pri stavbe dopredu rátať, venovať sa posilke, a potom celý deň od svitu až svitu 500W reflektora miešačkovať a ručne kýbľovať betón, ešte tri dni si cítite ramená. Neviem ako by to zvládol netrénovaný človek. Ja mám k tomu aj zlý prístup, auto sa mi tam nedostane, plno vecí musím ručne prenášať, z niekoľkohodinového nosenia sadrokartónu ma boleli prsty. Potom ho vynosiť do podkrovia. Dať na stenu to už bola taká malá pohodička.
Odpovedať
@roman_x Tiež rovnaké skúsenosti ako @chumo ale po 2.5 roku hrdlačenia som navýšil hypotéku a nechal dokončiť firmy. Neviem či sa dá dosiahnúť 45-50% úspora. u mňa to bolo len okolo 15.000 eur. Ale teraz je už všetko v absolútnom poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si robili svojpomocne všetko okrem okien rozvod vody a strojové omietky a poter. Tiež som nemal voľný vikend 1,5 roka, dúfam že na rok to už dokončím.
Odpovedať
ja som si tiez uhnal herniu disku na chrbitici, tak veru neviem neviem ci to za to stalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x my sme boli na to dvaja a nie všetko sme robili svojpomocne. na čo sme si silami alebo vedomosťami netrúfli, dali sme robiť majstrom, firmám, ale bolo toho dosť čo sme robili vlastnými rukami. chodili sme na stavbu po robote na pár hodín. väčšinou sme sa vracali okolo ôsmej. ja som ešte po večeroch varila, prala, proste starala sa o domácnosť (byt). víkendy sobota a niekedy aj nedeľa, ale mali sme vždy minimálne jeden víkend (väčšinou aj dva) do mesiaca voľno od stavby. pre psychický aj fyzický oddych. dovolenky sme brali väčšinou na stavbu, ale aj na oddych. nedá sa ťahať nonstop. občas nám prišiel niekto pomôcť z rodiny. mali sme pár takých väčších brigád, ale bolo to pár dní do roka. možno 5. nepamätám už... od výkopu do nasťahovania to bolo necelého 2,5 roka. nechápem ako sme to zvládali. už by som do toho asi znova nešla. síce sme pekne ušetrili, ale zdravotne nás to poznačilo oboch. na vzťah to našťastie negatívny vplyv nemalo, skôr naopak, asi aj preto, že sme v tom boli spoločne (deti nemáme, tak sa dalo).
Odpovedať
Profilova fotka
tiež som si drvivú väščinu prác robil sám, často mi pomáhal otec a pri väčších prácach (murovačky, betonáže, krov, strop) bratia. Veci, ktoré som nerobil: osadenie okien, dlažba+obklady, omietky, zateplenie, kúrenie (len rozvody od kotla po rozvádzače). Prerábal som starší 60-ročný dom, každý deň po práci do cca 22:00, dovolenky, soboty - takto celé 2 roky kým sme sa nenasťahovali na prízemie. Poschodie sa robilo už v pohodovom tempe ;-) Jedine čo ma mrzí, že tie 2 roky som bol s mojimi dvoma deťmi len ak prišli na stavbu a v nedeľu. Po narodení tretieho sme sa po chíli sťahovali a toho som si už užil dosýtosti ;-) Naopak musím povedať, že zdraviu mi to prospelo - mal som problém s krížami a počas stavby som sa cítil ako superman (niekedy poriadne dobitý, ale superman :-D ) Teraz sa to vracia, musím sa trochu viac hýbať a cvičiť 8-)
Odpovedať
Dík za názory, poteší ma to, že ste to viacerí zvládli, včera som tam po robote utekal, mala do 20:00 a zdalo sa mi, že som tam ani nebol a urobil veľmi málo. Míňam už z vianočnej dovolenky, minulý rok som bol cez sviatky v robote, tento rok to bude možno podobné, nedá sa inak, winter is comming:) Je super ak ste na to aspoň dvaja, resp. aspoň pri ľahších prácach vypomáha manželka, aspoň má prehľad čo to všetko obnáša. Ja končím väčšinou okolo 20:00, musím zabehnúť domov, variť obed, aspoň polievku, inak manželka celý nestihne, žehliť plienky, ako kedy. Vstávam väčšinou po 05:00. V sobotu a dovolenky detto. Najťažšia na svojpomoc je prárábka starého domu, vyjde to viac finančne a je to prácnejšie a vždy sa musíte prispôsobiť. Teším sa na budúci rok, to by mali byť dokončovačky, povrchy, kúpelne, fasáda, tento rok to bolo samá drina. Úspora mi vychádza tak, že viem o jednom dome zhruba s rovnakými rozmermi a viem za koľko ho postavila firma, ja mám tiež niečo rozmerovo a vzhľadovo podobné a počítam, že budem na 50-55% z ceny toho druhého domu. Za 4 roky prác je hypotetická úspora okolo 45-50tis pri približne 5000 odpracovaných hodinách. je to v hodinovke viac ako zarobím v robote.
Odpovedať
Som síce viac-menej na začiatku. Ale nastavený trend sa výraznejšie meniť nebude. Vyzbíjanie betonu na prízemí (cez100m2), a vyfurikovanie, 99% sám (cca 4tatrovky), cca tolko isto hliny vykopanej a vyvozenej za pomoci svokra (3 necelé soboty) brata (2 soboty doobedia) a otca možno 5-6x. Búranie priečok, poteru na poschodí, komplet sám. Kamaráti nemajú čas, rodina príde max na zavolanie, aj to často s viditelnou nechuťou :) Žena doma s krpcom. Ale táto téma ma aspoň povzbudila, že nie som jediný, ani prvý a určite ani nie posledný :-D
Odpovedať
PS: a za naše ušetrené prachy, si maséri a chiropraktici vo všetkých okresoch Slovenska kupujú nové domy na kľúč :-D
Odpovedať
@roman_x no my sme stavali 3roky,vsetko mm s otcom a na take vacsie prace moji alebo mm bratia,akurat sme platili montaz okien,potery,vodu a kurenie,omietky komplet sami -to bola najvacsia makacka,ale manzel bol aj vikendy doma,aj pri detoch mi pomohol aj do prace chodil,mame poschodovy dom zariadeny komplet spodok uz byvame a terax manzel zacal robit podkrovie,prva vata uz je, teraz este dalsie vrstvy a sadrokarton a plus asi 5stien omietku,ale je doma nemusi uz nikam chodit ked potrebujem pride mi pomoct a ide naspet porobit nieco,okolie domu budeme riesit az na jar ci v lete
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja sa verejne priznám, že som to "zbabelo" vzdal a nechal som to celé na firmu, od úvodných papierovačiek, povolení, projektu až po kuchynskú linku s rolldormi ... Jediné, čo si budem robiť sám sú káblovačky na LAN sieť, optiku, prípravu na kamery, alarm a nejaké tie "featurky" na audio, projektor atď ... Vyjde to síce drahšie, ale nervy a zdravie mám len jedno + rozvádzať sa tiež nechcem :D
Odpovedať
Profilova fotka
Ties stávame všetko svojpomocne.... Je to taške ale dá sa to :-N Niekedy ma síce pobolieval chrbát ale na druhú stranu sa mi podarilo trochu schudnúť, čo sa mi na byte pri telke nepodarilo :-D :-D Robíme samy s manželkou a synom, sem tam švagor, sem tam nejaký pomocník. Už máme za sebou základy, základovú dosku, múry, deku, múry, veniec, krov, strechu. Čo sme si dali robyt bolo osádzanie okien a dverí a priečky. Je pravda že všetko voľný čas je človek na stavbe.....ale treba si naj aj čas pre rodinu a priateľov, záľuby atď.....ja to robím tak že sobotu a nedeľu doobeda som na stavbe...ale poobede už sa venujem rodine. Stačí taká drobnosť ako ísť niekam na kupko, do lesa na prechádzku, atď a človek si dobre oddýchne. Tak sa držte a nezblaznite sa stoho 8-)
Odpovedať
@cotibebemore - úšetríš iba v teoretickej rovine, na konci stavby ťa na účte nebude čakať ušetrených niekoľko desiatok tisíc eur, účet bude skôr smutný, veľmi smutný, vybrakovaný do mínusu. A buď rád že ti tam teraz aspoň niekto príde, časom sa to bude vytrácať, bude chodiť čoraz menej rúk a nakoniec zostane len otec, niekomu ani ten nepríde. Kamaráti ... vieš každý má svoj život, ženu, deti, rodinu, tiež sa musí starať o svoje a má plno práce, koniec koncov v poslednej dobe sa zabúdajú vracať odrobené šichty ... mám dieťa, idem tam a tam, nemám teraz čas. Raz som videl strašne starý film Spartacus, ako tam v kamenných baniach, v otrokárskej spoločnosti Spartacus ručne doloval ťažké bloky skál a okolo chodili naháňači s bičom v ruke. Svojpomoc je niečo podobné, akurát s tým rozdielom, že v celej bani si sám, len plno drábov z každej strany. Vrchol svojpomoci je keď, prídeš za tmy domov zo stavby, zaprášený až po uži, z nosa si vysmŕkaš červený tehlový prach, v očiach sklená vata, ponožky oprieš o stenu, ruky sa ti trasú od zbíjačky, nechty, päty celé čierne, ruky zhrubnuté jak drevorubač, nič nevládzeš a vedľa krásnej manželky si len tak ľahneš a za 5 minút tvrdo chrníš:) ... a ráno o 05:00 už beháš po byte, do remosky hotuješ horúci čaj, do tašky hádžeš chleba, klobásu, papriky, obedár ... a aj tak tam nestíhaš:) To je tá prává poézia svojpomocného stavebníka:)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež sme s mm usúdili že nemáme ani roky ani silu ani rozvetvenú rodinu a viac menej všetko išlo dodávateľsky. Stavbu sme si užili, manažovanie ma stálo síce kopec nervov, ale mám všetko ako som chcela a aj šťastnú ruku vo výbere dodávateľov viac menej. Toľko poznám zodratých ľudí v okolí a toľko pokazených vzťahov, že radšej pomaličky posplácame úver...
Odpovedať
Profilova fotka
My síce prerábame ale tak, že nám ostali len holé múry a komplet všetko nové. Strechu nám spravila firma, aj keď to snúbenec chcel robiť svojpomocne - sám to nespraví a každý ti pomôže len rečami, keď sme obvolávali kto by prišiel -nikto... Takže my dvaja + budúci svokor a možno zo 3 brigády. Odpady nám kopal bager. A s tým, že žena pomôže pri "ľahších prácach" by som ti vedela porozprávať :-D neviem či keď žena nesie 25kg mech cementu alebo lepidla tak je to ľahšie ako keď to robí chlap.. Nechcem sa chváliť, chcem tým povedať, že mi je toho môjho budúceho ľúto a chcem mu pomôcť hoci už dakedy cez slzy :-D
Odpovedať
Profilova fotka
hmm? aká tvrdá svojpomoc? Na stupnici tvrdosti asi mastenec 8-) , to znamená, že som si všetko manažoval, objednával partie a zháňal materiál. Fyzicky som sa nemienil zodrať, ale na stavbe som bol takmer každý deň, dovoľovala mi to moja práca.
Odpovedať
môj manžel by ti vedel vyprávať... sviatky, piatky, víkendy, po práci... Máme dve deti.. a teraz, keď sa dá, chodím aj ja pomôcť, maľovala som celý dom sama, muž robí, čo vie, našťastie je veľmi zručný, pustil sa aj do obkladania, elektriku robil takmer celú sám, čo nevedel, to sme dali spraviť (časť strechy, voda, kúrenie, okná)a čo sa dalo, naučil sa za chodu :D. Síce nám čiastočne finančne pomohli moji rodičia, ale, keďže sme sa nechceli zadlžovať na celý život, máme len "smiešny " stavebný úver, tak robíme sami, čo sa dá. Pomáha nám aj svokor veľa, hlavne všetko okolo dreva, keďže je stolár, tiež ho to čiastočne stálo zdravie - dva prsty na ruke... :-|, v novembri budú 3r, čo sme začali.. Ale našťastie na vzťah to nemá dopad, práve naopak, keď som s mužom na stavbe, rozumieme si asi lepšie, ako doma :D :D a mňa to tam baví, mám to ako relax, oddych od detí :D
Odpovedať
Inak ešte mi nedá podotknúť jednu vec čo som si tu neraz všimol. Miera svojpomoci, a manažovania stavby súvisí s nezanedbatelou premennou, ktorou je BUDGET. Kto má šťastie, a peniaze sú len veličina, ten manažuje. Kto má šťastie, a má čas/zdravie/atď. ktoré môže obetovať, ten chodí potme špinavý, zrobený a smradlavý zo stavby. Keby mňa netlačí rozpočet, tiež by som len stál s bičom v ruke nad majstrami ako to tu podotkol kolega @roman_x
Odpovedať
@roman_x Ocividne mas krizu :-) Neboj chtis druhy dych. Mna ked prepadnu take myslienky tak radikalne zvolnim. Inak ide to. Karat takto staval a usetril viac ako polovicu aj ked mal na to isiel za cielom postavit to do istej sumy a zbytok mu zostal na ucte. Casto x som mu tam pomahal a popravde aj rad aj ked ja rekonstrujem. Aspon som si odpocal od svojho. Postavil za dva roky no uz od zaciatku to mal premyslene - Jednoduchu stavbu s rovnou strechou. Najhorsie na tom bol posledne mesiace, to uz isiel iba na zotrvacnost no oplatilo sa. I ked mu poviem BETON tak zbledne uz sa z toho pomaly dostava :-D
Odpovedať
4. mesiacom muklujem na vlastnom. Na betonovanie (pumpa) si zavolam kamosov i ked z prvoti prisli i na ine aktivity, ale clovek v dnesnej dobe musi byt vdacny i za malo. Nebyt rodicov, tak som doteraz v pivnici a nic by za mnou nebolo vidno. Je to proti matematike, ale 1 spravi za 1 a 2 spravia za 3! Najviac ma bavi zjednavat ceny a kupovat vo vypredajoch. Vcera som kupil dlazbu po 400% zlacneni za fragment ceny a doteraz sa z toho tesim, lebo co som usetril ako keby som zarobil! A negativum mam len jedno a to unavene prsty na rukach, ze ich musim rano rozhybat ako reumatik :-(
Odpovedať
Já nevím, nechci se nikoho dotknout, ale mít dům přece není povinnost. Zničit si zdraví a vztah, nevidět vlastní děti vyrůstat a 4-5 let znát jen dřinu do noci, obětovat stavbě víkendy a dovolené, stojí to za to? Také máme dům, byl to náš sen, ale prostě jsme na to měli finance. Kdyby ne, raději si pořídím slušný byt než být otrokem stavby domu. Ale to je můj názor, každý si to musí udělat tak, jak mu to vyhovuje.
Odpovedať
@aneri53 tomu by si neveril, ale vacsinu z nas ta svojpomoc i bavi ;-) Ja sa tesim na kazdy den, lebo ked si spatne pozeram fotky ako to rastie, tak ma to naplna i odstupom casu :-p
Odpovedať
@rkorba Pak je to OK, ale předchozí příspěvky tak optimistické nejsou. :-)
Odpovedať
@rkorba že ty budeš ešte len niekde na začiatku :-D
Odpovedať
Profilova fotka
U nas svojpomoc zacala po vymurovani hrubej stavby, zastreseni a osadeni okien. Toto sme si nechali urobit... Manzel je elektrikar, ale okrem elektriny a alarmu sme si sami (rozumej ja a manzel BEZ inej pomoci) robili aj odpady (vnutri + vonku), rozvody vody, podlahove kurenie, zateplenie strechy, parozabranu, rozvody rekuperacie, malovanie. Profesionali robili omietky, potery, SDK stropy, instalaciu TC a rekuperacie, obklady a pokladku podlahy, budu zateplovat atd. Mozno sa to nezda, ale je to naozaj 90% volneho casu po praci a komplet vikendov za posledne takmer 3 roky. Neviem si predstavit to zvladnut ak by boli deti... Je to drina, kopec nervov, hadok, niekedy aj plac... Povedala som, ze nez stavat este raz, radsej byvam pod mostom :-D Ale ked sa prejdes po tom dome teraz, tak tu pracu tam vidis a je to super pocit ;-)
Odpovedať
@roman_x :D ... ja mam teraz krizu tiez ... financie sa skoro minuli, miesto kuchyne si na zaciatok helfnem z prace jednoplatnicku (dokonca indukcnu), nemam na zateplenie fasady, tak sa zatial utesujem tym, ze mi aspon stavba dobre preschne :-D ... Kedze toho nie je vela, co by som si sama urobila, tak su to fakt len dobnosti ako zahadzanie rozvodov, zahadzovanie odstiespnutych rohov na tehlach, ale dost takze pre mna bolo aj nanosenie sdk do domu, kachlicky, lepidla (a to som ani nic neschudla :( ..co by som veeelmi uvitala). Penetrovanie, malovanie stropu a stien a pokladka plavacky ma este cakaju. Sem-tam mi pride pomoct nejaky kolega(s nosenim materialu), inac sama s mamou(co ma skoro 70rokov.. neviem jej vyhovorit, ze uz nie je mlada a nech to nerobi). Hruba stavba na kluc, ostatne si menezujem sama. Zhanam material, ludi... a riesim tych nekonecno drobnosti..ako: aky polystyren, vatu, baterie, poter, omietky, kachlicky, kde chcem svetlo, kde zasuvky, ake cerpadlo, termostat..... Ved to iste poznate :D... uz som sa stretla aj s pristupom, ze ako zenu ma nerespektuju .. prehovaraju na riesenia, aby im bolo dobre a zhrabli prachy :D .. Ked mam toho plne zuby a prave sa netesim, ze mi prislo nieco do domu, tak sa supnem do sauny, alebo v piatok do baru a par poharikov tulamorky, ci hociaky koncert, to poriesi :-D Proste, raz som hore, raz dole. A moje usetrenie penazi oproti dokonceniu domu na kluc... mi za to stoji. A usetrila by som este viac, keby som trochu ubrala z narokov na pouzite materialy v dome.
Odpovedať
@roman_x No účet nie je veselý už ani teraz, nižšie som písal ako to vidím ja, ale ja si myslím že hodiny ktoré si tam odrobíš "zadarmo" sa v konečnom vyúčtovaní musia niekde ukázať. Nehovorím že budú svietiť ako plus na účte, ale budeš mať napr.garáž, ktorú by si inak nemal :) Ak máš prachy asi neriešiš ktorá masť je najlepšia na mozole. Ja som to ani nepísal ako že sa sťažujem, to moja žena je z toho taká rozčarovaná už asi rok, že ako to že nik nepríde pomocť. Ja ani nikoho nevolám presne z toho dovodu ako si spomenul, každý má dosť vlastných starostí. Ale najlepší pocit je ten, že ani ja nebudem musieť mať výčitky hociktorého známeho poslať do riti ak začne stavať on :) Dovtedy my čo sa trápime teraz budeme mať akurát hotovo (pevne verím) Ja som to zo začiatku hnal tlačil, bol som na nervy že mi to ide pomaly a nie podla plánov. Odkedy som sa na to vysral to ide rovnako pomaly, ale aspoň veselšie. @rkorba A ja som si myslel že len ja som čajový že mam taky problem že rano v posteli 5minutovy strečing, kým sfunkčním končatiny a postavím sa na nohy. Hneď ma to hreje na srdci že chyba nebude v mojom prijímači :-D Žena sa zvykne len smiať keď v noci vstávam k malému, že ja kým sa vytrepem z postele, ona už si pomaly líha nazad. @aneri53 Ono my si tu tak poplačeme, a zajtra idem kopať jamu na el. prípojku :-D Popri kancelárskej robote je to príjemná zmena, volám to aktívny oddych v spoločnosti (sk.rv.na robota na stavbe) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore aj keby niekto prisiel pomoct, zadarmo to nebude, raz budu potrebovat pomoct oni. To je len presun makacky na pozdejsie.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?